Nevyriausybininkai: Seimo įteisintas migrantų apgręžimas – nemoralus

Žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė sako, kad Seimo antradienį įteisintas migrantų apgręžimas yra nemoralus, todėl drauge su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis prašys prezidento vetuoti šias įstatymo pataisas.

„Mūsų požiūriu, šitos pataisos prieštarauja ir tarptautinei teisei, ir mūsų pačių prisiimtiems įsipareigojimams. Jos yra nemoralios, kelia pavojų asmenų, kurie nereguliariu būdu bando patekti į Lietuvą ir pasiprašyti prieglobsčio, gyvybei, sveikatai“, – BNS teigė J. Juškaitė.

„Su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis ir akademikais kreipsimės į prezidentą Gitaną Nausėdą, prašydami vetuoti šias pataisas, galbūt prezidentas įsiklausys į mūsų argumentus“, – pridūrė ji.

Parlamentas antradienį priėmė Valstybės sienos ir jos apsaugos įstatymo pataisas, įteisinančias migrantų apgręžimą pasienyje valstybės lygio ekstremaliosios situacijos ir nepaprastosios padėties metu.

Jos yra nemoralios, kelia pavojų asmenų, kurie nereguliariu būdu bando patekti į Lietuvą ir pasiprašyti prieglobsčio, gyvybei, sveikatai.

Pataisomis nustatyta, kad esant paskelbtai valstybės lygio ekstremaliajai situacijai dėl masinio užsieniečių antplūdžio, Vyriausybė Nacionalinio saugumo komisijos siūlymu gali priimti sprendimą, jog užsieniečiai, ketinantys kirsti ar kirtę valstybės sieną tam nenustatytose vietose arba pažeisdami įstatymus, į Lietuvos teritoriją neįleidžiami.

J. Juškaitės teigimu, toks teisinis reglamentavimas pastatys Lietuvą į poziciją, kurioje „rizikuosime pažeidinėti tarptautinę teisę“. Tai, anot jos, Lietuvai gali grėsti bylomis tarptautiniuose teismuose.

„Prezidentūrą matome kaip tam tikrą paskutinę instituciją, kurios žodis bus lemtingas“, – sakė Žmogaus teisių centro vadovė.

Pataisas inicijavusi Vidaus reikalų ministerija tvirtina, kad jos aiškiai atskiria natūralią ir instrumentalizuotą migraciją, vykdomą Baltarusijos režimo.

Be kita ko, jos yra būtinos norint užtikrinti šalies nacionalinio saugumo interesus. Ministerija taip pat pažymi, kad įstatyme numatyti saugikliai dėl pažeidžiamų asmenų.

Žmogaus teisių gynėjų organizacijos sako, kad taip įteisinami tarptautinei teisei prieštaraujantys migrantų išstūmimai. Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ pareiškė, kad toks įstatymas „uždegs žalią šviesą kankinimams“.

Migrantų apgręžimą pasienyje su Baltarusija buvo pradėtas vykdyti 2021 metų rugpjūčio 3 dieną vidaus reikalų ministrės įsakymu ir vėliau įrašytas į Vyriausybės nutarimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blusius

Blusius portretas
Gal reikia baigti terliotis su tais "gynėjais" ir juos siųsti lauk iš Lietuvos kaip 5 koloną...

Košmaras ....

Košmaras .... portretas
LGBT veikėja pradėjo tautai savo moralės principus reklamuot ............... beliko tik prezidentūros kiemelyje tango su kokia "amnesty international" aktyviste sušokti

aha

aha portretas
tegu tie nevyriausybininkai eina darbo dirbti, o ne čiulpti iš biudžeto , apsimetant geriečiais
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių