Nidoje tobulinasi gabūs vaikai

  • Teksto dydis:

Visą savaitę Nidoje šurmuliuoja didžiausios papildomo ugdymo organizacijos – Nacionalinės moksleivių akademijos (NMA) vasaros sesija, skirta gabiems mokiniams tobulėti. Akademija jaunuosius dalyvius vasaromis pajūryje suburia jau dešimt metų ir ilgainiui tapo reikšminga mokslu ir muzika besidomintiems paaugliams.

Susibūrė gabiausieji

"Labai smagu, kad į sesijas atostogų metu rimtai pasitobulinti noriai vyksta mokiniai, jiems dėsto bei mielai dalijasi patirtimi iškilūs mokslo ir visuomenės veikėjai", – džiaugėsi NMA direktorius Leonas Narkevičius.

Nuo 2004-ųjų akademijos ugdymo programas baigė daugiau nei 1 300 vaikų.

Šiemet į Nidą atvyko daugiau nei 70 mokinių iš visos Lietuvos, kurie pasiekė gerų rezultatų atlikdami nuotolines akademijos užduotis, pelnė prizines vietas respublikinėse olimpiadose. Taip pat dalyvaus 7 svečiai iš panašia sistema veikiančios Vokietijos mokinių akademijos (vok. "Deutsche Schuler Academie").

Sesijoje daug dėmesio skiriama mokslo metais ugdytoms dalykinėms sritims – informatikai, chemijai, biochemijai, matematikai, fizikai, ekonomikai, lietuvių filologijai, istorijai. Vasaros sesijose suburiama ir muzikos sekcija, kurioje lavinasi ir kasmet atvirą pasirodymą Nidos bendruomenei bei jos svečiams surengia jaunieji muzikai.

Dėsto žinomi profesionalai

9–12 klasių mokinius siekiama ne vien lavinti teorinėmis žiniomis, bet praktinėse užduotyse ieškoti sintezės tarp dalykiškumo, kūrybiškumo bei asmenybes telkiančio bendravimo. Todėl sesijos metu veikia projektas "Mobilioji bioklasė", vyksta išjudinantys teatro, šokio, keramikos užsiėmimai, rengiamos kūrybinio rašymo paskaitos.

Prie sėkmingo jų išpildymo šiemet prisideda 50 mokslo, meno, verslo profesionalų, taip pat įsitraukia svarbi akademijos bendruomenės grandis – alumnai, neretai profesinių žinių sėmęsi Oksfordo, Kembridžo, MIT universitetuose.

Mokinių laukiamuose vakariniuose pokalbiuose planuojama aptarti jaunimo lyderystės problemas, verslo ir mokslo santykį, kuriuos atskleisti ir spręsti padės politikas Mykolas Majauskas, Kauno technologijos universiteto rektorius prof. Petras Baršauskas. Taip pat mintimis dalysis žurnalistė, televizijos laidų kūrėja Edita Mildažytė, rašytojas, filosofas doc. Liutauras Degėsys ir kiti.

Ugdo ateities protus

Paklaustas apie sesijos išskirtinumą, L.Narkevičius akcentavo, jog tai, kad jos vyksta jau dešimt metų ir susidomėjimas nemąžta, parodo akademijos idėjos gyvybingumą.

"Vasaros sesijos, kaip ir kitos, vykstančios pavasarį ir žiemą, yra labai svarbios, nes skirtingų sričių gabiausi mokiniai susitinka, susipažįsta ir bendrauja tarpusavyje, mokosi dirbti komandoje. Tikėtina, kad ateityje jie taps stipria Lietuvos kūrybinio mokslo dalimi, dirbdami ne tik kaip pavieniai mokslininkai, bet ir kaip stipri komanda", – teigė NMA direktorius.

Nidoje mokiniai tobulinsis ir bendradarbiaus iki rugpjūčio 26 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių