Iš ortodoksų kunigų luomo pašalintas kunigas: bažnytinio teismo sprendimas yra politinis

Lietuvos ortodoksų bažnyčios teismo sprendimas iš kunigystės luomo pašalinti buvusius dvasininkus yra politinis, teigė vienas pašalintųjų kunigų Gintaras Sungaila.

„Šis teismo sprendimas yra politinis“, – BNS trečiadienio vakarą sakė G. Sungaila.

Tai jis teigė po to, kai Lietuvos ortodoksų bažnyčios metropolitas Inokentijus savo dekretais pašalino iš kunigystės luomo buvusius dvasininkus Vitalijų Mockų, Vitalį Dauparą, Georgijų Ananjevą ir Vladimirą Seliavko, siekiančius Lietuvos stačiatikių bažnyčios atsiskyrimo nuo Maskvos.

Pats G. Sungaila iš kunigų luomo buvo pašalintas praėjusį ketvirtadienį.

Jo teigimu, nei vienam iš penkių kunigų nebuvo leista susipažinti su tiksliu kaltinimu bei įrodymais, taip pat buvo atmesti jų prašymai nušalinti kai kuriuos teisėjus. G. Sungaila sako, kad būtent dėl to buvo atsisakyta dalyvauti bažnytinio teismo posėdžiuose.

„Mes visi penki (iš kunigų luomo pašalinti dvasininkai – BNS) prašėme prieš teismo posėdžius, kad leistų mums susipažinti su tiksliu kaltinimu, įrodymais ir kad nušalintų šališkus teisėjus, su kuriais yra kažkokie asmeniniai konfliktai. Visa tai buvo atsisakyta padaryti“, – teigė G. Sungaila.

„Kadangi žinojome, kad teismas vyksta su anksto žinomu sprendimu ir nesilaikant procedūrų, neteisingais pagrindais, dėl to mes ir nėjome (į posėdžius – BNS)“, – pridūrė jis.

Pasak G. Sungailos nei jis, nei kiti keturi iš kunigystės luomo pašalinti dvasininkai iki šiol neturėjo galimybės susipažinti su bažnytinio teismo nutartimis – jiems pateikti tik pašalinimo iš luomo įsakai.

Be to, anot G. Sungailos, pagal egzistuojantį reglamentą metropolitas įsaką dėl pašalinimo iš kunigų luomo gali pasirašyti ne anksčiau nei praėjus 15 dienų po teismo sprendimo.

„O jis pasirašė tą pačią dieną“, – teigė buvęs kunigas. 

Kol kas sprendimo dėl minėtų kunigų pašalinimo iš luomo nėra patvirtinęs Maskvos patriarchas Kirilas, pašalintieji jį gali skųsti.

G. Sungaila teigia neabejojantis, kad Maskvos patriarchas pasirašys Lietuvos ortodoksų bažnytinio teismo sprendimą.

„Kadangi tikroji priežastis, kodėl vyksta tas neteisingas teismas yra ta, kad mes kritikavome patriarcho Kirilo poziciją karo Ukrainoje atžvilgiu, dėl to mes suprantame, kad patriarchas Kirilas tikrai pasirašys šitą teismo nutartį, nepriklausomai nuo to, kad čia padaryti grubūs procedūriniai pažeidimai“, – teigė G. Sungaila.

Pasak jo, iš kunigų luomo pašalinti dvasininkai teismo sprendimą planuoja skųsti Konstantinopolio patriarchui.

Iš kunigų luomo pašalinti stačiatikių kunigai kritikavo Rusijos invaziją į Ukrainą ir Rusijos ortodoksų bažnyčios paramą šiems veiksmams.

Minėtus kunigus bei G. Sungailą teismas Lietuvos ortodoksų bažnytinis teismas pripažino sulaužius priesaiką, teikus melagingus pranešimus, nepaklusus valdančiajam vyskupui, rengus sąmokslą prieš savo vyskupą ir brolius dvasininkus, griovus bažnytinę taiką, siekus perėjimo į kitą bažnyčios jurisdikciją be savo vyskupo palaiminimo.

G. Sungaila atmetė kaltinimus, jog iš kunigų luomo pašalinti dvasininkai ėmėsi veiksmų Lietuvoje kurti paralelinę Konstantinopolio patriarchato jurisdikcijai priklausančią bažnytinę struktūrą.

„Mes jurisdikcijos nesame pakeitę, jokios paralelinės struktūros nesame sukūrę. Tai svarbu, nes kaltinama už padarytus darbus, o ne už ketinimus, kurie yra spekuliatyviai išvesti iš kažkokių teiginių“, – teigė G. Sungaila.

Jis teigė, jog Konstantinopolio patriarchui kartu su minėtais keturiais dvasininkais gegužės pabaigoje pateikė apeliaciją dėl ankstesnio suspendavimo bei užklausą dėl perėjimo į Konstantinopolio patriarchatą, tačiau, pasak G. Sungailos, tai nereiškia, jog Lietuvoje bus kuriama kita ortodoksų bažnyčios struktūra.

„Į Konstantinopolio patriarchatą kreipėmės su užklausa – dar atsakymo jokio negavome. Kol kas joks perėjimas nevyksta. Mes ketiname dabar paduoti apeliacijas, taip pat, jeigu pasirodys įmanoma, pereiti į Konstantinopolio patriarchatą ir ten tarnauti. Tai irgi svarbu, kad (ketiname – BNS) nekurti kažkokios naujos bažnyčios, bet pereiti iš vienos ortodoksų bažnyčios į kitą“, – teigė G. Sungaila.

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

>>>> ONTĖ

>>>> ONTĖ portretas
Isgamele rusiskas , rink savo cemodana ir varyk atgal i mama rusija! Susiktas rusisku zudiku ir prievartautoju okupantu padugne! Motina tavo buvo greiciausiai prostitute komjaunuole, kuri su frontu is gudaus sibiro vaziavo i vakarus tenkinti rusu komjaunuoliu zudiku okupantu kareiviu.

Maskvos patriarchas kirilas yra peverastas

Maskvos patriarchas kirilas  yra peverastas portretas
Is visonuzdraustu sita maskvos patriarchija lietuvoje, o kirila paskelbtu rusisku zudiku peverastu kgb isgama! Ne vieya maskvos patriarchijai lietuvoje, salin okupantus!

ONTĖ

ONTĖ portretas
Koks iš G. Songailos kunigas? Toks pat, kaip Giedrius Saulytis, kurio straipsnį net Bernardinai įdėjo „Rusiškas pasaulis“ ir jį atmetanti ortodoksija. Kalbėkime tiesiai šviesiai. Vakarai metė visas jėgas suskaldyti rusų pravoslavų tikėjimus Ukrainoje, o dabar Lietuvoje. Nukeliu kepurę prieš Romos Popiežių, kuris pasakė: Ne su Ukraina kovoja Rusija, bet su NATO. Už tokius žodžius Popiežius buvo nušvilptas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių