Panevėžio menų centrui statybų leidimas išduotas neteisėtai

Panevėžio savivaldybė neteisėtai išdavė statybų leidimą Stasio Eidrigevičiaus menų centrui vietoje nugriauti ketinamo kino teatro „Garsas“, konstatavo Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija.

Kaip BNS informavo inspekcija, specialistai, patikrinę 2018-ųjų pabaigoje savivaldybės administracijos išduotą statybos leidimą kultūros paskirties pastatui Respublikos gatvėje rekonstruoti, nustatė, kad pastatas yra miesto istorinėje dalyje, nekilnojamojo kultūros paveldo vietovėje. Statybas šioje vietoje reguliuojantys teisės aktai be kitą ko apibrėžia ir pastatų aukštingumą.

„Statybos leidimo dokumento patikrinimo akte nurodyta, kad statinio projekte, kurio pagrindu išduotas leidimas, projektuojamas rekonstruojamo pastato aukštis neatitinka Panevėžio miesto istorinės dalies teritorijos ir apsaugos zonos ribų nustatymo ir tvarkymo specialiojo plano sprendinių. Todėl konstatuota, kad statybos leidimo dokumentas išduotas neteisėtai“, – atsakyme BNS tvirtina inspekcija.

Pabrėžiama, kad nagrinėjant specialiojo plano sprendinius, kilo klausimų ir dėl leidimo akte nurodytų išvadų, todėl  nuspręsta atlikti papildomą aplinkybių tyrimą ir spręs, ar kreiptis į teismą dėl statybos leidimo panaikinimo. Tam įstatymai numato du mėnesius.

„Garso“ kino teatrą siekiantys išsaugoti visuomenininkai bei Seimui atskaitinga Valstybinė kultūros paveldo komisija kreipėsi į prokurorus, prašydami stabdyti teatro griovimą. Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šiuo metu dar vertina pateiktą informaciją.

Į šį klausimą pernai lapkričio pabaigoje įsikišo ir Prezidentūra – Prezidento patarėja švietimui, mokslui ir kultūrai Sonata Šulcė paragino politikus plačiau aptarti šį klausimą su visuomene ir „išgirsti bendruomenės lūkesčius“.

Savivaldybė planuoja, kad S. Eidrigevičiaus menų centras vietoje „Garso“ būtų pastatytas iki 2022-ųjų.

Čia planuojama įrengti ekspozicijų sales, transformuojamas edukacines erdves, holus, infocentrą, parduotuvę-meno knygyną, mediateką ir kitas patalpas, vėliau – anstatą su stogu, pritaikytu apžvalgos aikštelei, ekspozicijoms ir kameriniams renginiams.

Muziejaus nuolatinės ekspozicijos pagrindą sudarys pasaulinio garso menininko, multifunkcionalisto Stasio Eidrigevičiaus kūrybos darbų kolekcija. Taip pat bus pristatomi  Panevėžyje vykstančių meno bienalių, simpoziumų metu sukurti profesionaliojo meno kūriniai.

Bendra pirmojo projekto etapo vertė siekia daugiau kaip 11,3 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių