Paramos gavėjai piktybiškai slepia savo finansus

"Kauno diena" išsiaiškino, kad kelios sporto asociacijos ir federacijos jau kurį laiką piktybiškai neteikia finansinių ataskaitų Registrų centrui (RC), o pastarasis neskuba visų įstatymų nesilaikančių juridinių asmenų išbraukti iš paramos gavėjų sąrašo. Tarp jų yra ir su tokiais skandalingais asmenimis, kaip bankininkas Vladimiras Romanovas, siejamų organizacijų.

Statusą prarado tūkstančiai

Jau daugiau nei metus Labdaros ir paramos įstatymas numato, kad organizacija, laiku nepateikusi finansinių ataskaitų, gali netekti paramos gavėjo statuso. RC duomenimis, praėjusiųjų metų pabaigoje paramos ir labdaros gavėjo statusą turėjo maždaug net 15 tūkst. juridinių asmenų, o per pastaruosius dvejus metus šis statusas buvo panaikintas maždaug 2,7 tūkst. jo turėtojų.

Tačiau RC tarp tebeturinčių tokį statusą senokai ataskaitų neteikia ir  Greitojo čiuožimo, Savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos bei skandalingai su buvusiu Ūkio banko savininku Vladimiru Romanovu susijusiais asmenimis pagarsėjusios Laipiojimo sporto ir Karatė federacijos.

Ataskaitų Registrų centrui senokai neteikia ir skandalingai su buvusiu Ūkio banko savininku V.Romanovu susijusiais asmenimis pagarsėjusios Laipiojimo sporto ir Karatė federacijos.

RC jau šiuos juridinius asmenis įvardija kaip piktybiškus – daugiau nei trejus metus ataskaitų neteikiančius. Tačiau visos jos tebeturi paramos gavėjo statusą. Pagal įstatymą, jos gali būti remiamos piniginėmis lėšomis, fiziniai asmenys gali joms pervesti 1,2 proc. metinio gyventojų pajamų mokesčio (GPM), gali būti remiamos bet kokiu turtu arba paslaugomis, gauti verslo paramą ar jos siekti, prašant padėti paremti tam tikrus renginius ar kitas veiklas.

Paramos gavėjo statuso panaikinimo Juridinių asmenų registro tvarkytojo iniciatyva tvarka reglamentuota Labdaros ir paramos įstatyme, Civiliniame kodekse, Asociacijų įstatyme, taip pat Vyriausybės patvirtintuose Juridinių asmenų registro nuostatuose. Laikantis šių teisės aktų nuostatų ir yra vykdomas paramos gavėjo statuso panaikinimas", – dienraščiui aiškino RC atstovas Mindaugas Samkus.

Jo teigimu, panaikinti statusą nėra taip paprasta. Teisės aktai reikalauja, kad pirmiausia reikia siųsti juridinio asmens vadovui įspėjimą: "Neretais atvejais registruotu laišku siųstas įspėjimas grįžta, taigi laikoma, kad įspėjimas buvo neįteiktas. Esant tokiai situacijai, teisės aktai neleidžia tokiam juridiniam asmeniui panaikinti paramos gavėjo statuso."

Redakcijos žiniomis, ne viena paramos statusą turinti organizacija yra sunkiai pasiekiama nurodytais adresais, o su jų vadovais susisiekti išties problemiška.

Pasak M.Samkaus, RC pirmiausia siekia edukuoti, skatinti ir padėti verslui ir nevyriausybinėms organizacijoms laiku pateikti finansines ataskaitas, o sankcijos, tokios kaip paramos gavėjo statuso naikinimas, baudų skyrimas ar išregistravimas, taikomos tik kraštutiniais atvejais, kai verslas ar organizacijos piktybiškai neteikia ataskaitų ir nėra linkę bendradarbiauti. Patikslinus, kad visi paminėti keturi juridiniai asmenys ir yra piktybiškai neteikiantys finansinių ataskaitų, M.Samkus svarstė, kad greičiausiai bus atvejis, kai vadovai nėra gavę oficialaus įspėjimo.

Migloti išvedžiojimai

"Tik prieš kelias savaites sužinojau, kad federacija Registrų centrui nėra pateikusi finansinių ataskaitų. Anksčiau ne visu etatu dirbo keli žmonės, galvojau – jie turėjo pasirūpinti", – Laipiojimo sporto federacijos prezidentė Margarita Smirnovienė įvardijo užmaršumo priežastį.

Išgirdusi, kad dėl užmaršties RC gali federaciją išbraukti iš paramos gavėjų sąrašo, iš pradžių pašnekovė teigė, jog centras taip pasielgti neturi teisės. Tik priminus, kad tai padaryti RC įpareigoja įstatymai, M.Smirnovienė pateikė jau kiek kitokią versiją: "Prieš porą metų su viena finansine įmone sudarėme sutartį dėl finansinio audito, tačiau jis liko neatliktas. Dabar iš naujo reikės samdyti."

Nors federacija finansinių ataskaitų RC nėra pateikusi, tačiau paramos yra gavusi. Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, 2014 m. federaciją yra parėmę du, 2018 m. – keturiolika fizinių asmenų, paaukojusių beveik 900 eurų. Beje, vien Lietuvos tautinis olimpinis komitetas šiai federacijai, kaip savo narei, per pastaruosius trejus metus buvo įpareigotas skirti apie 50 tūkst. eurų.

M.Smirnovienės teigimu, federacija daugiau paramos nėra gavusi.

Ne visus penkerius metus veikiančios Lietuvos karatė federacijos prezidentas Romas Vitkauskas redakcijai taip pat teigė neseniai sužinojęs, kad jo vadovaujama organizacija piktybiškai neteikia RC finansinių ataskaitų.

"Tiesą pasakius, gėda dėl to. Pasitaisysime. Per dieną ataskaitas surašysime ir pateiksime. Už lėšas, gaunamas iš Olimpinio komiteto, jam ir atsiskaitome", – sakė R.Vitkauskas.

Redakcijos žiniomis, R.Vitkauskas yra laikomas vienu pirmųjų šalies išvykstamojo turizmo verslo pradininkų, glaudžiai susijęs su bendrovės "Novaturas" sėkme, su kuriuo siejama kita bendrovė skandalingai nuskambėjo dėl ankstesnių olimpinių žaidynių nelegalios bilietų prekybos.

Ši federacija nėra gavusi galimos paramos iš GPM mokėtojų. R.Vitkausko teigimu, federacija, kurios nariai dalyvauja Europos ir pasaulio čempionatuose, išsilaiko iš nario mokesčio ir iš LTOK dotacijos, kurią gauna visos olimpinių sporto šakų federacijos.

Tiesa, R.Vitkauskas neslėpė, kad yra paaukojęs pats kaip fizinis asmuo.

LTOK ataskaitų duomenimis, Karatė federacija dotaciją iš komiteto yra gavusi tik pastaruosius trejus metus – po 25 tūkst. eurų kasmet.

"Mes kiekvienais metais varžyboms išleidžiame ne daugiau kaip 30 tūkst. eurų, panašiai toks yra ir kasmetinis biudžetas. Federacijoje dirbama visuomeniniais pagrindais, nė vienas asmuo atlyginimo negauna", – tikino R.Vitkauskas.

Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacija, kaip ir Karatė federacija, paramos nėra gavusi, tačiau RC taip pat piktybiškai neteikia finansinių ataskaitų, o aiškina atsiskaitanti LTOK, bet ne įstatymų numatyta tvarka.

"Ataskaitas mes teikiame Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui. Asociacija veiklą vysto visuomeniniais pagrindais ir atskiras finansavimas jai nereikalingas. Jei įstatymas reikalauja teikti finansines ataskaitas Registrų centrui, pateiksime", – žadėjo šios asociacijos prezidentas Albinas Grabnickas.

LTOK ataskaitų duomenimis, ši asociacija iš komiteto per praėjusius šešerius metus yra gavusi 100 tūkst. eurų dotaciją.

Pykosi su Temide

Šias tris paramos gavėjas būtų galima įvardyti aukomis dėl jų vadovų aplaidumo ar įstatymų neišmanymo, o Lietuvos greitojo čiuožimo asociacija nuo jų skiriasi kaip diena nuo nakties. RC duomenimis, šioje asociacijoje dirba trys asmenys ir, manytina, kiekvienas jų naudojasi automobiliais – jų asociacija deklaruoja įsigijusi tris. Asociacijos prezidentas – beveik prieš 23 metus ją įkūręs greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkas Lietuvoje, per 70 metų perkopęs treneris Antanas Vilčinskas.

VMI duomenimis, ši asociacija nuo 2012 iki 2018 m. kasmet yra gavusi paramos iš GPM mokėtojų. Tiesa, jos būta nedidelės – nuo kelių iki keliasdešimties eurų, aukodavo paprastai vienas ar du asmenys. Tik 2012 m. paramą suteikė keturi asmenys. Tačiau ši asociacija, lyginant su kitomis minėtomis labdaros gavėjomis, gauna bene riebiausią kąsnį iš LTOK – per pastaruosius šešerius metus beveik 260 tūkst. eurų.

Bandant A.Vilčinsko pasiteirauti apie asociacijos veiklą, pasmalsauti, kaip sekasi ugdyti naujus sportininkus, nurodytu kontaktiniu telefonu atsiliepęs vyras teigė tokio nepažįstantis, o telefono numeris priklauso "Žalgirio" draugijai.

RC duomenys rodė kitus galimus kontaktus, galimus asociacijos dalininkus. 2013 m. rugsėjo mėnesio asociacijos ataskaitinės-rinkiminės konferencijos delegatų registracijos dokumentas, pateiktas RC, rodė, kad susirinkime dalyvavo net du Vilniaus mieste registruoto sporto klubo "Edelveisas" atstovai. To paties RC duomenimis, klubo vadovė – Virginija Vilčinskaitė.

"Ne, ne Vilčinskaitė, o Ogulevičienė", – telefonu atsiliepusi moteris teigė, kad ji dar 2013 m., kai vyko minėta konferencija, buvo ištekėjusi. Paprašius tėvo koordinačių, iš pradžių ji teigė, kad jos yra viešai skelbiamos, tačiau vėliau sutiko jo paklausti – jei sutiks, pasakysianti. Vis dėlto po sutarto laiko moteris skambutį ne vieną kartą atmetė.

Prezidentui yra ko bijoti?

Minėtoje konferencijoje akį traukia keli, jau be sporto klubo "Edelveisas", joje registruoti delegatai – Vilniuje veikiantys vaikų darželiai "Rytas" ir "Žilvinėlis". RC esančiame dokumente teigiama, kad pastarajam konferencijoje atstovavo Marytė Vilčinskienė, tuo metu buvusi darželio auklėtoja.

Praėjus metams po minėtos konferencijos, 2014 m. spalį viešumoje pasirodė informacija, kad asociacija pradėjo pasiruošimą 2018 m. Pjongčango žiemos olimpinėms žaidynėms, rengiami du atstovai – Agnė Sereikaitė ir Salvijus Ramanauskas. Asociacijos vykdomasis komitetas čiuožėjų treneriais paskyrė A.Vilčinską ir V.Ogulevičienę. Tarptautinė čiuožimo sąjunga (ISU) patvirtino jaunimo treniruočių stovyklas ir trenerių seminarus, kurių tikslas – ruošti čiuožėjus ISU pasaulio jaunimo čempionatams ir 2018 m. žiemos olimpinėms žaidynėms. Šioje ISU programoje mūsų šaliai atstovavo Vilniaus sporto klubo "Edelveisas" trenerės M.Vilčinskienės auklėtiniai S.Ramanauskas ir Danielius Čechas.

Šeimyninė ranga asociacijoje? Dirstelėkime į praėjusiųjų metų birželį, kai vykęs teismo procesas galbūt ir galėtų paaiškinti, kodėl A.Vilčinskas nenori visuomenei pateikti asociacijos veiklos.

Dveji metai kalėjimo bausmės, vykdymą atidedant, – tokio nuosprendžio pirmosios instancijos teisme susilaukė A.Vilčinskas, taip pat įpareigotas atlyginti Vilniaus miesto savivaldybei 18 tūkst. eurų dydžio turtinę žalą. Istorijos ištakos siekia 2012 m., kai iki tol šalyje beveik nežinoma žiemos sporto šaka ėmė lįsti į dienos šviesą. A.Sereikaitė tapo pirmąja šios sporto šakos olimpiete, 2014 m. Sočio žaidynėse užėmusi šešioliktą vietą 1 500 m rungtyje. Tačiau didesnių rezultatų ji nepasiekė ir su aktyvuoju sportu atsisveikino.

Prokurorai A.Vilčinsko veikla susidomėjo gavę tuomečio Kūno kultūros ir sporto departamento pranešimą dėl galimai neteisėtos jo veikos. Asociacijos prezidentą įklampino Lietuvos čempionatas 2012 m. kovą, vykęs tik popieriuje. A.Sereikaitė tuomet savo bendraamžę Laurą Kurilaitę aplenkė greičiausiai tik A.Vilčinsko sapnuose. Vyras teisme prisipažino suklastojęs pirmenybių protokolą: sostinės "Akropolyje" čiuožė darželinukai, dalyvavę "Žalgirio" taurės varžybose. Nei L.Kurilaitė, nei šalies čempionu tarp vyrų paskelbtas Paulius Glušinas ant ledo nepasirodė, o A.Sereikaitė viso labo nučiuožė kelis ratus, pademonstravusi vaikams, kaip tai daro profesionalai.

Teismas konstatavo, kad dokumentus A.Vilčinskas suklastojo siekdamas asmeninės naudos ir pasinaudojo jais apgaule gaudamas algą iš savivaldybės įmonės.

Pirmos instancijos teismo nuosprendį patvirtino ir Vilniaus apygardos teismas. Kadangi A.Vilčinskas nuteistas dėl veikos, kuri prilyginama sunkiam nusikaltimui, įsigaliojęs teistumas gramzdina visą sporto šaką. Pagal naujus teisės aktus asociacija nebegalės ateityje pretenduoti nei į valstybės finansavimą, skiriamą didelio meistriškumo programoms, nei į Sporto rėmimo fondo lėšas. Beje, 2018 m. asociacijos biudžetas sudarė net 130 tūkst. eurų. A.Vilčinskas yra viešai teigęs, kad "dirbo be pinigų".

LTOK netoleruoja

Olimpiniam sportui paramą skiriantis LTOK teigia dedantis visas pastangas, siekdamas užtikrinti finansavimo skaidrumą ir atsiskaitymą už gautas lėšas, tačiau kartais be valstybės pagalbos ar institucijų įsikišimo negali daryti įtakos federacijų veiklai. LTOK generalinio sekretoriaus Valentino Paketūro duomenimis, atvejų, kai abejojama LTOK narių veiklos skaidrumu, mažėja, tačiau kai kurios federacijos ar nariai vis dėlto nesupranta skaidrumo sporte svarbos.

"Tautinio olimpinio komiteto nariai turi teisę gauti paramą savo veiklai pagal numatytą tvarką, galiojančią ir vienodą visiems. Tačiau jie privalo iki metų pabaigos pateikti ataskaitą, kaip panaudojo jiems skirtas lėšas. Tenka pripažinti, kad būta atvejų, kai kai kurie, gavę lėšų, nepateikė finansinių ataskaitų. Lietuvos karatė federacija neseniai tapo komiteto nare, tačiau ataskaitų, mūsų duomenimis, dar nėra pateikusi. Nepaisant visko, mes privalome ją finansuoti, nes ji pateko į olimpinių dalyvių sąrašą, o tai mus įpareigoja tarptautinė olimpinė šeima", – situaciją su LTOK narių finansavimo subtilybėmis apibūdino V.Paketūras.

Pašnekovas patvirtino, kad Greitojo čiuožimo asociacija yra bene problemiškiausia iš visų komiteto narių: "Vyksta teismai, labai daug turėjome skundų dėl asociacijos vadovų veiklos. Tačiau mes kištis į asociacijos ar federacijos veiklą neturime teisinio pagrindo – tai yra tik valstybės ir teisėsaugos institucijų prerogatyva. Olimpinė chartija ir komiteto įstatai diktuoja, kad mes privalome savo narius paremti, finansuoti jų plėtros programas."

Ar Greitojo čiuožimo asociacijos veikoje negalima įžvelgti piktnaudžiavimo?

Greitojo čiuožimo federacija per šešerius metus yra gavusi beveik 260 tūkst. eurų paramą, nors jos vadovas jau dviejų teismų pripažintas padaręs sunkų kriminalinį nusikaltimą.

"Dėl jų mes buvome priversti kreiptis į tuometį buvusį Kūno kultūros ir sporto departamentą. Abejonių jų veikla išties būta daug. Tikrai keistai atrodo, kai generalinė sekretorė, prezidentas ir vyriausioji buhalterė yra tos pačios šeimos nariai. Deja, bet jie yra mūsų nariai, atstovaujantys olimpinei sporto šakai", – LTOK generalinis sekretorius V.Paketūras patvirtino, kad už gautas lėšas nariai privalo atsiskaityti LTOK.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sportininkas

Sportininkas portretas
Seniai reikia sutvarkyti tokius trenerius, per juos sportas tik zlugdomas toliau, o treneriukai naujas masinas perkas...!

Komentatoriams

Komentatoriams portretas
Keista kai komentuojantys kaltina valdžią, kai straipsnis akivaizdžiai atskleidžią sporto kelių federacijų galimai pinigų slėpimo, panaudojimo ne pagal paskirtį atvejus. Ar tik ne patys sportininkai komentuoja? Galiu drąsiai pasakyti, kad LT sport3 labai daug nešvarių pinigų or džiugu, kad Sporto ministerija pradėjo tvarkyti šiuos reikalus. Pažiūrėkite kaip visuomeninkai skundžia ministeriją, vadovus straipsniuose neva žlugdomas sportas arba kad per Sporto fondą ministerija reikalauja pateikti (beje pagal teisės aktus) panaudotų lėšų ataskaitas, finansinius dokumentus (pasirodo niekas anksčiau neprašė?). Pasižiūrėkite kas sėdi sporto organizacijų kėdėse (daugelis jų tarybinių laikų mentalitato kombinatoriai)... Čia ne Seimą kaltinti reikia, o informuoti atsakingas institucijas apie panašius nusikaltimus ir pamažu Lietuvos sporto pradės kilti, o ne šerti seimynines rangas beviltiškų vadovų.

Cha

Cha portretas
Tegul visų pirma registrų centro veikėjai neslėpdami parodo iš kur jų turtas
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių