Pereiti į pagrindinį turinį

Partijoms krizė negresia

2008-10-21 09:00
Partijoms krizė negresia
Partijoms krizė negresia / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kitąmet iš valstybės biudžeto partijoms ketinama skirti tokią pat daugiamilijoninę dotaciją, kaip ir šiemet. Kai kurie politikai atkreipia dėmesį, kad visuotinai taupant derėtų sumažinti partijų apetitą.

Dešimt laimingųjų

Seimui teikiamame kitų metų biudžeto projekte numatyta, kad dotacija partijoms sudarys 20 mln. litų. Tai tiek pat, kiek skirta šiemet.

Pagal dabar galiojantį įstatymą, biudžeto dotacija paskirstoma toms partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. visų rinkėjų balsų, atiduotų už politinių partijų kandidatus naujausiuose Seimo ir savivaldybių tarybų rinkimuose.

Todėl į asignavimus iš valstybės biudžeto kitąmet pretenduos ne tik septynios partijos, patekusios į naująjį Seimą pagal balsavimo daugiamandatėje apygardoje rezultatus, bet ir nedalyvavusios šių mandatų dalybose – Lenkų rinkimų akcija, Valstiečių liaudininkų sąjunga ir Naujoji sąjunga.

Tad kitąmet į dotaciją pretenduos jau dešimt partijų, o ne aštuonios, kaip buvo pastaruosius ketverius metus.

Dukart per metus

Valstybės pinigai partijoms bus paskirstyti du kartus per metus – pavasarį ir rudenį, kaskart po 10 mln. litų. Pirmo pusmečio dotacija turėtų būti paskirstyta dar prieš gegužę numatomus naujojo prezidento ir birželį vyksiančius Europos Parlamento rinkimus, tad partijos gautus pinigus galės panaudoti rinkimų kampanijai.

Seime dabar svarstomos įstatymo pataisos, kurios pakeistų valstybės dotacijos mokėjimo partijoms tvarką. Siūloma pinigus skirti ne tik didžiausioms partijoms, bet ir bent po simbolinę sumą visoms likusioms. Tačiau neaišku, kada tokie pasiūlymai bus parlamentarų svarstomi ir priimti.

Atsiras pasiūlymų mažinti

Gali būti, kad biudžeto projekte numatyta 20 mln. litų dotacija partijoms bus sumažinta.
"Biudžetą priiminės jau naujos kadencijos Seimas. Neabejoju, kad jame atsiras pasiūlymų mažinti kai kuriuos asignavimus, tarp jų ir dotacijas partijoms, ypač turint galvoje, jog kitąmet vyksiantys rinkimai nepareikalaus iš partijų tokių didelių išlaidų, kaip šiemet vykę Seimo rinkimai", – sakė parlamento Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas.

Jis atkreipė dėmesį, kad valstybės valdymo išlaidos kitąmet mažės 5 proc. "Dotacijas partijoms irgi būtų galima priskirti prie valdymo išlaidų, bet jos kažkodėl nesumažintos", – tvirtino J.Lionginas.

Komiteto vadovas teigė, kad asignavimai partijoms, kaip ir kai kurios kitos biudžeto eilutės, gali būti iš esmės apkarpytos: "Tokiais visuotinio taupymo laikais biudžetas turi būti racionalus ir gerai apgalvotas. Neabejoju, kad kai kurias išlaidas galima perkelti į vėlesnius metus."

Rinkimai vėl pabrangs

Prezidento ir Europos Parlamento rinkimams organizuoti kitų metų biudžeto projekte numatyta rekordinė 44,6 mln. litų suma, nors Vyriausioji rinkimų komisija prašė apie 50 mln. litų.

Papildomų pinigų dar gali prireikti, jeigu su prezidento rinkimais gegužę bus surengtas referendumas dėl dvigubos pilietybės įteisinimo.

Seimo rinkimai šiemet kainavo apie 27 mln. litų. Dar 0,5 mln. litų Vyriausybė iš savo rezervo skyrė nepavykusiam konsultaciniam referendumui dėl Ignalinos jėgainės veiklos organizuoti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų