Pavasarį 8 tūkst. medikų apmokyti, kaip teikti pagalbą COVID-19 pacientams

  • Teksto dydis:

Sulaukusi žiniasklaidos klausimų dėl koronaviruso (COVID-19) pandemijos pradžioje sveikatos priežiūros specialistams organizuotų mokymų, Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad AUB „Krizių tyrimo centras“ pavasarį daugiau nei 8 tūkst. medikų ir slaugytojų visoje šalyje apmokė, kaip padėti nauja ir pavojinga infekcija užsikrėtusiems žmonėms.

Gavęs operacijų vadovo pavedimą skubiai organizuoti mokymus, Sveikatos priežiūros specialistų ir farmacijos specialistų kompetencijų centras 2020 m. kovo 25 d. neskelbiamų derybų būdu sudarė sutartį su UAB „Krizių tyrimo centras“, su kuria anksčiau buvo bendradarbiavęs ir kurio vykdomų mokymo programų kokybe neabejojo.

Ypatinga skuba buvo grindžiama tuo, kad situacija Lietuvoje ir pasaulyje kito neprognozuojamai, iki galo nebuvo žinomi naujos ligos simptomai, nuolat keitėsi ir pačios ligos apibrėžimas. Koronavirusui plintant Lietuva galėjo pritrūkti gydytojų anesteziologų reanimatologų ir kitų specialistų, kurių pagalba yra gyvybiškai svarbi sunkiems COVID-19 pacientams.

Atsižvelgiant į tuo metu šalyje galiojusį karantiną, UAB „Krizių tyrimo centras“ nedelsdama pradėjo mokymus nuotoliniu būdu, kiekvieną sveikatos priežiūros specialistą apmokant individualiai. Specialistai buvo mokomi saugiai imti tepinėlius iš nosiaryklės, atpažinti paciento sveikatos būklę, nustatyti ligos laipsnį, teikti būtinąją pagalbą, teisingai naudotis asmeninės apsaugos priemonėmis.

Mokymuose dalyvavo 20 šalies ligoninių, kurios pirmiausiai turėjo būti pasirengusios teikti pagalbą COVID-19 pacientams. Šiose ligoninėse buvo įdiegti informacinių technologijų sprendimai, kurie leido medikams gauti konsultacijas neatsitraukiant nuo paciento lovos. Iš asmens sveikatos priežiūros įstaigoje dirbančių specialistų buvo parengti instruktoriai, kurie vėliau mokė kitus tos pačios įstaigos specialistus ir stebėjo jų veiklą.

Pagrindinė mokymų dalis vyko visą balandžio mėnesį.

Mokymams iš valstybės biudžeto buvo skirta 1,2 mln. eurų. Beveik pusė šios sumos buvo skirta nuotolinių mokymo vietų įrengimui gydymo įstaigose, įskaitant planšetinius kompiuterius ir licencijuotą programinę įrangą, kurie liko gydymo įstaigoms.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

skalbti ar plauti?

skalbti ar plauti? portretas
Kuri zodi pasirinkti?

medikė

medikė portretas
Totalus melas. Apmokė, kaip užsidėti ir ir nusiimti apsaugos priemones. Kaip padėti ligoniui tada niekas dorai nežinojo, visi mokėsi iš savo klaidų, nežinojo kokias vaistais ir kaip gydyti. O šita pinigų plovykla- žinojo:) Juokdariai. Dar ir dabar tik centruose reanimacijos moka, ir tai ne visose, gydo kas kaip gali, gydo gydytojai neapmokyti. Todėl linkiu nesirgti ir saugotis. Gali nemokėti išgelbėti. Tęsiasi melas...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių