Pereiti į pagrindinį turinį

Pedofilijos byla pasieks teismą

Įtaiga: A.Valantinas įtikino D.Grybauskaitę, kad jo negalima atleisti.
Įtaiga: A.Valantinas įtikino D.Grybauskaitę, kad jo negalima atleisti. / Džojos Gundos Barysaitės (prezidentūra) nuotr.

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas lieka savo poste, o garsioji pedofilijos byla keliauja į teismą. Tai paaiškėjo po beveik tris valandas trukusio Prezidentės ir generalinio prokuroro susitikimo.

A.Ūsas nekomentuoja

"Artimiausiu metu", – paklaustas, kada byla bus perduota į teismą, sakė A.Valantinas.

Šioje byloje, pasak generalinio prokuroro, yra vienintelis įtariamasis – Andrius Ūsas.

Dienraščio žurnalistams telefonu susisiekus su A.Ūsu, šis, dar nė neišgirdęs klausimo, pareiškė negalįs kalbėti. Į klausimą, kada galėtų skirti pokalbiui kelias minutes, pašnekovas atsakė išvis nekalbėsiąs ir generalinio prokuroro žodžių nekomentuosiantis: "Bet kuriuo atveju, skambinkite prokuratūrai, advokatei. Neduosiu jokių interviu. Niekas manęs neskaudina, viskas yra puiku."

"Rytoj (ketvirtadienį – red.) jūs išgirsite, kas ir kur keliauja", – atkirto A.Ūsas, išgirdęs A.Valantino teiginį, esą baudžiamoji byla, kurioje jis laikomas vieninteliu įtariamuoju, artimiausiu metu keliaus į teismą.

A.Ūsas ne kartą tikino, esą jau greitai įtarimai pedofilija jam bus panaikinti, nes prokurorai surinko pakankamai jo kaltę paneigiančių įrodymų.

Praėjusių metų spalio 5 d. Kaune nušautas teisėjas Jonas Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė. Juos ir dar tris asmenis, tarp jų – ir buvusią gyvenimo draugę, mergaitės motiną Laimą Stankūnaitę – kaunietis Drąsius Kedys kaltino tvirkinus jo mažametę dukterį ir jos pusseserę arba sąvadavimu.

Dėl tvirkinimo į teisėsaugą vyras kreipėsi užpernai lapkritį, tačiau ikiteisminis tyrimas nebaigtas iki šiol. Teisėsauga yra paskelbusi D.Kedžio paiešką.

Pasak A.Valantino, pakanka duomenų įrodyti A.Ūso kaltę. Dėl nužudyto teisėjo J.Furmanavičiaus, anot generalinio prokuroro, dar turės būti priimtas procesinis sprendimas.

Aiškinosi trise

Į Prezidentės susitikimą su generaliniu prokuroru Algimantu Valantinu vakar buvo iškviesti ir generalinio prokuroro pavaduotojai Gintaras Jasaitis ir Vytautas Barkauskas.

G.Jasaitis ir V.Barkauskas į prezidentūrą iškviesti praėjus valandai, kai prasidėjo Prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikimas su generaliniu prokuroru A.Valantinu.

Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys teigė, kad valstybės vadovė patenkinta prokurorų darbu. "Prokuratūros vadovas informavo valstybės vadovę, kad pedofilijos byla yra parengta ir keliaus į teismą. Ji nėra nutraukiama, tai yra tas rezultatas, kurio Prezidentė ir tikėjosi. Faktas, kad ji atsidurs teisme teikia vilčių, kad Kauno tragiška istorija galbūt sulauks atomazgos", – L.Balsio žodžius perdavė BNS.

"Tie faktai, kurie šiandien buvo pateikti, leidžia Prezidentei konstatuoti, kad Generalinė prokuratūra daro žingsnius, kuriuos galima vertinti teigiamai", – tvirtino Prezidentės atstovas.

Seimo nariai santūrūs

Seimas praėjusią savaitę konstatavo, kad generalinis prokuroras A.Valantinas nesugebėjo tinkamai organizuoti jo vadovaujamų institucijų darbo ir netinkamai vykdė teisės aktuose jam numatytas pareigas.

Tačiau BNS kalbinti parlamentarai neketina priešintis Prezidentės sprendimui palikti A.Valantiną dirbti. "Gerbiu tokį sprendimą ir tikiuosi, kad Prezidentė jį priėmė remdamasi tvirtais argumentais", – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Pedofilijos bylą tyrusių prokurorų darbo tyrimą atlikusio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Stasys Šedbaras anksčiau sakė, kad sunkiai įsivaizduoja galimybę A.Valantinui likti poste. Tačiau vakar tikino, jog Prezidentės sprendimas neprieštarauja Seimo nutarimui.

"Manau, kad Prezidentė įvertino, ką patvirtino Seimas nutarimu, ir priėmė sprendimą, kas ir priklauso jos kompetencijai", – kalbėjo S.Šedbaras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų