Pesticidai uoste negalėtų užsidegti

Pavojingas krovinys

Pesticidai uoste negalėtų užsidegti

Kiekvieną savaitę deginti į Hamburgą (Vokietija) per Klaipėdos uostą išgabenama po 2 – 3 konteinerius su pesticidais. Ar negali užsidegti pesticidai uoste ar gabenant juos laivais?

Uosto priežiūros ir gelbėjimo tarnybos viršininkas Arvydas Narmontas teigė, kad pesticidų gabenimas per uostą niekuo nesiskiria nuo kitų pavojingų krovinių pervežimo. Iš viso per uostą gabenama 48 pavadinimų pavojingos medžiagos. Tarp jų ir įvairūs aerozoliai ar net žiebtuvėliai. Ypač pavojingi kroviniai – sprogstamosios medžiagos per uostą gabenami retai, juos lydi apsauga.

A.Narmonto teigimu, pesticidai uoste ar laive negalėtų užsidegti. Jie supakuoti į specialias statines ir sukrauti į konteinerius. Anot A.Narmonto, nustatyta griežta pavojingų krovinių gabenimo procedūra ir jos nesilaikyti neįmanoma. Jei būtų pažeidimų išvežant pesticidus, Vokietijos uostai jų nepriimtų. Per dvejus metus, kai gabenami pesticidai, nė vienas konteineris iš Vokietijos negrąžintas.

Pesticidus pakuoja ir į konteinerius, kurie pastatomi prie sandėlių, krauna „Ekovitos“ bendrovė. Procedūras stebi savivaldybės ir aplinkosaugos specialistai. A.Narmontas teigė, kad užantspauduoti konteineriai su pesticidais atgabenami į laivą prieš jam išplaukiant, nes sandėliuoti uoste juos draudžiama.

Iš viso Lietuvoje nuo sovietmečio buvo susikaupę 2500 tonų pesticidų. Aplinkos ministerijos Užterštų teritorijų atliekų skyriaus specialistas Audrius Naktinis teigė, kad deginti į Vokietiją jau išgabenta 1777 tonos pesticidų. Už kiekvieną toną Vokietijos kompanijai AVG mokama po 1914 eurų. Ji samdo pesticidų pakuotoją UAB „Ekovita“, moka už jų pakrovimą uoste ir gabenimą laivais, degina juos Hamburgo cheminių atliekų gamykloje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių