Pereiti į pagrindinį turinį

Pirmas ant kilimo – R.Dagys

2009-07-11 08:58
Išbandymas: pirmasis pas naująją valstybės vadovę iškviestas R.Dagys.
Išbandymas: pirmasis pas naująją valstybės vadovę iškviestas R.Dagys. / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Išrinktoji prezidentė Dalia Grybauskaitė, net nesulaukusi inauguracijos, jau šiandien su premjeru Andriumi Kubiliumi pradeda dėlioti būsimos Vyriausybės sudėtį.

Prezidentė skuba

Redakcijos žiniomis, šiandien D.Grybauskaitė su A.Kubiliumi kalbėsis prie neoficialių pietų stalo.

Šaltinių teigimu, naujoji valstybės vadovė su premjeru aptars būsimas permainas Vyriausybėje. Neabejojama, kad A.Kubilius liks premjeras. Tačiau keturios valdančiosios partijos sekmadienio rytą, likus kelioms valandoms iki D.Grybauskaitės inauguracijos, pasiųs signalą naujajai šalies vadovei, kad pernai susiformavusi koalicija pasiryžusi dirbti toliau be jokių permainų.

Sekmadienį keturių valdančiųjų partijų lyderiai pasirašys ir pakomentuos pareiškimą apie koalicijos tęstinumą. Savo parašais jie patvirtins, kad valdančioji koalicija gyvybinga ir pasirengusi toliau valdyti valstybę.

"Tuo dokumentu mes pademonstruosime naujajai prezidentei, kad valdančioji dauguma Seime nesikeičia, ji yra darbinga ir pasirengusi tęsti reformas", – sakė Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis. Valdančiosios koalicijos partijos nori išsaugoti pernai suderėtus postus, todėl sieks, kad Vyriausybėje būtų kuo mažiau pokyčių.

Pradės nuo R.Dagio

Vis dėlto, neoficialiomis žiniomis, keli ministerijų vadovai gali netekti postų.

Pasak šaltinių, D.Grybauskaitė daugiausia priekaištų turi konservatorių deleguotam socialinės aplinkos ir darbo ministrui Rimantui Dagiui, jos netenkina Tautos prisikėlimo partijos atstovo kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio darbas, valstybės vadovei abejonių kelia konservatorių ūkio ministro Dainiaus Kreivio ir energetikos ministro Arvydo Sekmoko bei Tautos prisikėlimo partijos deleguoto aplinkos ministro Gedimino Kazlausko kompetencija.

Egzaminuoti ministrus D.Grybauskaitė pradės jau pirmą savo darbo dieną. Pirmadienį pirmasis ant kilimo pas ją jau iškviestas R.Dagys. Šis ministras pastaruoju metu sulaukė bene daugiausia kritikos ir dėl ministerijos veiklos, ir dėl savo prieštaringų kalbų.

Keisti nėra prasmės

Pirmasis D.Grybauskaitės taikiklyje atsidūręs ministras R.Dagys turi ne tik kritikų, bet ir simpatikų.

Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vidas Puskepalis mano, kad ministras dažnai kritikuojamas nepagrįstai. "Tai visos Vyriausybės darbas, ne tik ministro. Buvo klaidų, bet jei nieko nebūtų darę, "Sodra" būtų žlugusi", – dienraščiui sakė V.Puskepalis.

Jis nemato prasmės dabar R.Dagio keisti kitu ministru. "Nelogiška po šešių mėnesių darbo keisti ministrą. Kol naujas ministras įsivažiuos, praeis dar pusė metų, bet jis vis tiek galvos taip pat, kaip R.Dagys", – sakė profesinių sąjungų atstovas.

Pastaruoju metu profesinės sąjungos su Vyriausybe ir R.Dagiu turėjo daug nesutarimų, net buvo surengusios vienos dienos bado akciją. "Iki šiol trūko socialinio dialogo, bet dabar padėtis keičiasi į gera", – sakė V.Puskepalis. Jis, vertindamas R.Dagį, teigė neturįs šiam ministrui didesnių priekaištų: "Su juo galima derėtis ir susitarti." Anot V.Puskepalio, lengviausia ieškoti atpirkimo ožių, bet tai ne išeitis.

Darbdavių atstovas, vienos didžiausių Lietuvos bendrovių "Lifosa" generalinis direktorius Jonas Dastikas taip pat nemano, kad R.Dagys yra blogiausias ministras. "Šioje Vyriausybėje yra silpnų ministrų, nes konservatoriai neturi kadrų, bet R.Dagys yra vienas tvirtesnių ministrų. Nepažįstu jo, bet man jis patinka, o kitiems gal nepatinka, kad aštresnį žodį pasako", – sakė dienraščiui J.Dastikas. Anot jo, R.Dagys nekaltas, kad Vyriausybė nesurenka biudžeto ir neturi iš ko mokėti pensijų bei pašalpų. "Jis gi pinigų nespausdina", – pabrėžė J.Dastikas.

Verslininko manymu, R.Dagys galėtų toliau vadovauti ministerijai, nes yra ryžtingas. "Užteko tik jam pakalbėti, kad nebus mokama už pirmas tris ligos dienas, ir "Lifosoje" nedarbingumo pažymėjimų iškart sumažėjo perpus. Anksčiau Kėdainiuose, kai tik prasidėdavo agurkų sezonas, visi imdavo sirgti ir agurkus auginti", – juokėsi J.Dastikas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų