Po dosniausio rėmėjo liudijimų aiškumo nepadaugėjo

Advokatai mano, jog J.Borisovo parodymai komisijoje nepatvirtina kaltinimų R.Paksui

Advokatai mano, jog J.Borisovo parodymai komisijoje nepatvirtina kaltinimų R.Paksui  

Vienas svarbiausių liudininkų davė savo parodymus Seimo komisijai, tiriančiai apkaltos Prezidentui Rolandui Paksui pagrįstumą. Kelias valandas trukusi dosniausio R.Pakso rėmėjo Jurijaus Borisovo apklausa, pasak Prezidento advokatų, yra “naudinga valstybės vadovo gynybai”. Tačiau komisijos nariai tuo abejoja, tvirtindami, kad nebuvo gauti atsakymai į kai kuriuos esminius klausimus.  

Šmaikštavo dėl paso  

Į komisijos posėdį Seimo rūmuose J.Borisovas atvyko vienas, be savo advokato Adomo Liutvinsko. Skandalingai pagarsėjęs verslininkas buvo labai gerai nusiteikęs. “Atpažįstate mane ir be paso”, - šmaikštavo jis gausiai susirinkusiems žurnalistams. Lietuviškas pasas iš jo buvo atimtas po to, kai Konstitucinis Teismas konstatavo, kad R.Paksas pernai pažeidė Konstituciją, išimties tvarka suteikdamas Lietuvos pilietybę J.Borisovui.

Kol komisija daugiau kaip pusvalandį aptarinėjo techninius-organizacinius klausimus, J.Borisovas pozavo fotografams Seimo rūmų Prezidento salėje prie Lietuvos ir valstybės vadovo vėliavų. Rusiškai atsakydamas į žurnalistų klausimus jis pabrėžė bandysiąs atgauti Lietuvos pilietybę, o jeigu reikės - dėl to kreipsis ir į Strasbūre esantį Europos Žmogaus teisių teismą.

Beje, atkreiptas dėmesys į tai, kad kvietimas ateiti į komisijos posėdį J.Borisovui buvo įteiktas asmeniškai. “Užsienio piliečiui tai turėtų būti daroma per konsulą. Ar tai reiškia, kad komisija pripažįsta mane vis dar tebeesant Lietuvos piliečiu”, - retoriškai klausė jis.

J.Borisovo bendravimas su komisija užtruko bemaž penkias valandas. Taip atsitiko dar ir dėl to, kad jam padėjo vertėjas.  

Gina kaip asmenį ir Prezidentą  

Kiek anksčiau iš posėdžio išėjęs vienas iš Prezidento advokatų Gediminas Baublys pareiškė, kad apklausos metu nebuvo gauta jokių liudijimų, patvirtinančių kaltinimus Prezidentui.

“Gauti atsakymai yra naudingi Prezidento gynybos požiūriu. Tikiuosi, komisija atsižvelgs į juos. Nors pastaruoju metu galima pastebėti atvirkštinį procesą. Komisija kol kas nusiteikusi labai stipriai apkaltinti Prezidentą”, - sakė jis.

Anot G.Baublio, gauti parodymai neigia faktus, kuriais remiasi kaltinimai Prezidentui dėl viešųjų ir privačių interesų konflikto bei slaptos informacijos nutekėjimo. J.Borisovas komisijai nepatvirtino, jog iš Prezidento sužinojo apie tai, jog jo pokalbių klausosi Valstybės saugumo departamentas (VSD).

“Iš J.Borisovo parodymų galima daryti nedvejotiną išvadą, jog kaltinimai šiuo atveju nepasitvirtino, nes jis jau gerokai anksčiau suprato esąs sekamas ir įtarė, kad jo pokalbių galėjo būti pasiklausoma”, - teigė G.Baublys. Operatyvinis tyrimas prieš J.Borisovo firmą “Avia Baltika” vykdomas jau nuo 1998 metų.

Lapkritį posėdžiavusi Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui buvo nustačiusi, kad J.Borisovas iš pernykščio pavasario susitikimo su Prezidentu supratęs, kad jo telefono pokalbių klausomasi. Prieš tai VSD generalinis direktorius Mečys Laurinkus asmeniškai Prezidentui pateikė penkias J.Borisovo telefono pokalbių išklotines bei perspėjo apie jo keliamą grėsmę.

Paklaustas, kodėl advokatai bando vilkinti komisijos darbo procesą, G.Baublys atsakė, kad “R.Paksas, kaip asmuo, turi būti apgintas”.  

Piktinosi pasiklausymais  

J.Borisovas komisijos posėdyje ir paskui žurnalistams patvirtino jau nuo 1998-ųjų žinojęs, jog jo pokalbių klausomasi, todėl pernykštis pokalbis su Prezidentu nieko nepakeitė. “Tame nėra logikos. Aš pats galėjau jį įspėti apie tai, kad ir jo telefonų pasiklausoma”, - sakė jis, paklaustas, ar iš Prezidento sužinojo apie pokalbių klausymąsi.

Tiesa, J.Borisovas atsisakė paaiškinti, kodėl kitą dieną po pokalbio su Prezidentu informavo Rusijoje registruotos kompanijos “Almax” darbuotoją Aną Zatonskają ir savo advokatą apie pokalbių klausymąsi.

Tačiau skandalingasis verslininkas itin neigiamai vertino VSD atliekamą operatyvinį tyrimą prieš jį. “Tai peržengia visas ribas. Per penkerius metus saugumas turėjo kokius dvidešimt kartų kreiptis į teismą, kad būtų leidžiama klausytis mano pokalbių, bet iš to tik šnipštas išeina. O juk tam naudojami didžiuliai mokesčių mokėtojų pinigai”, - kalbėjo J.Borisovas.

Komentuodamas Migracijos departamento sprendimą išsiųsti jį iš Lietuvos, J.Borisovas sakė neketinąs išvažiuoti: “Mane išsiųsti būtų sudėtinga, nes reikėtų įrodyti tai, kas yra neįmanoma. Reikia įrodyti, kad pažeidžiau įstatymą, kad keliu grėsmę nacionaliniam saugumui”.

Žurnalistams pasiteiravus, kodėl viename telefono pokalbių vadino Prezidentą “politiniu lavonu”, J.Borisovas atsakė: “Politikas pats save padaro politiniu lavonu, ne aš jį padarau tokiu”.

Vakar pirmą kartą buvo atliekamas komisijoje vykdomos apklausos vaizdo ir garso įrašas. Tačiau ši medžiaga bus įslaptinta. Šiuo metu Generalinė prokuratūra J.Borisovo atžvilgiu atlieka ikiteisminius tyrimus dėl grasinimų Prezidentui ir “Avia Baltikos” prekybos su terorizmą remiančiu Sudanu, todėl apklausos metu surinkta medžiaga gali būti perduota ir prokurorams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių