Praeities žvalgo išgyvenimo patarimai: apsisaugojimo priemonės

  • Teksto dydis:

Ekstremalių kelionių organizatorius Šarūnas Jasiukevičius, Praeities žvalgas, šio vaizdo tinklaraščio tema pasirinko apsaugą nuo COVID-19, kitų virusų, tiksliau, bakteriologinio, o taip pat radioaktyvaus ir cheminio ginklų.

Apsauga nuo radiacijos

Iš esmės apsauga nuo tokių ginklų yra barjerinės priemonės, neleidžiančios ant žmogaus kūno arba į jo vidų patekti nepageidaujamiems organizmams, medžiagoms ir pan.

Iš karto noriu pasakyti, kad nėra apsauginio kostiumo, kuris apsaugotų nuo radiacijos. Tam, kad įsivaizduotumėte radiacijos pavojingumą, pateiksiu pavyzdį, kad sprogusio Černobylio elektrinės reaktoriaus senojo sarkofago sienelių storis yra aštuoni metrai gryno betono. Naujojo sarkofago sienelės yra trylika metrų storio, o kupolas – net 24 metrų storio. Sakau tai tam, kad susidarytumėte įspūdį, kokie resursai reikalingi, norint apsisaugoti nuo radiacijos.

Visos asmeninės barjerinės priemonės nuo radiacijos nesaugo. Jos tik neleidžia radioaktyvioms medžiagoms patekti į žmogaus vidų.

Apranga kaip barjerinės priemonės

Kaip jau minėjau, visais atvejais reikia stengtis, kad pavojingos medžiagos nepatektų ant kūno paviršiaus, o tuo labiau į patį kūną.

Visais atvejais reikia stengtis, kad pavojingos medžiagos nepatektų ant kūno paviršiaus, o tuo labiau į patį kūną.

Pirma rekomendacija – dažytojo kombinezonas ilgomis rankovėmis ir kapišonu.

Geriau saugo, bet ne taip gerai priglunda – polietileniniai lietpalčiai. Jie puikiai apsaugo, kad ant kūno, ant drabužių nepatektų jokių kenksmingų medžiagų.

Dar labai svarbu yra apsaugoti kvėpavimo takus, ausis, akis. Per akis į kūną irgi gali patekti daug nepageidaujamų pavojingų medžiagų ar mikroorganizmų. Pavyzdžiui, koronavirusas, patekęs į akies gleivinę, gali užkrėsti žmogų.

Viena priemonių nosiai, burnai apsaugoti – kaklaskarė. Paprasčiausios medžiagos kaklaskarė nuo virusų ir bakterijų apsaugo labai menkai, bet geriau jau kaklaskarė, nei nieko.

Akis galima apsaugoti paprastais stikliniais ar plastikiniais akiniais. Pastaruosius, pavyzdžiui, naudoju šaudykloje. Dar variantas – priglundantys motociklininko akiniai.

Veido skydeliai ir kaukės

Geriausias dalykas yra veido skydeliai, apsaugantys visą veido paviršių.

Kažkiek apsaugoti gali ir tankaus auginio penkių sluoksnių kaukė, kurią galima susilankstyti iš plataus audinio. Nuo virusų tokia apsauga yra 0 proc., nuo bakterijų – 50 proc. Nuo bakterijų apsaugo geriau, nes jos, palyginti su virusais, yra didžiulės. Virusus dėl jų dydžio sulaikyti yra dar sunkiau nei bakterijas.

Šiek tiek geresnė apsauga palyginus su skarelėmis yra medicininės kaukės. Jos labiau apsaugo ne jas dėvintį žmogų, o aplinkinius nuo to, ką kaukę dėvintis žmogus gali iškvėpti. Apsauga nuo virusų kaukę dėvinčiam žmogui – 10 proc., nuo bakterijų – 50 proc. Tačiau virusai ir bakterijos jose susilaiko, todėl jas reikia keisti kas pusvalandį-valandą, žiūrint kokioje aplinkoje esate. Netiesa, kad kaukėse virusai dauginasi. Jie čia tik kaupiasi.

Geriau už medicininę kaukę apsaugo kaukė su vožtuvu. Ji labiau priglunda prie veido, todėl mažesnė tikimybę, kad pro kraštą pateks mikroorganizmų ar kt.

Vizualiai kaukės su vožtuvu gali bet ir nesiskirti viena kitos, tačiau jeigu viduje yra tam tikra membrana, kaukės, kaip pavyzdžiui, FFP2 gali apsaugoti 95 proc. virusų ir 100 proc. bakterijų. Apsauga gera, tik svarbu teisingai ją dėvėti. Kaukė turi pilnai dengti kvėpavimo organus, kaukės kraštas turi būti prigludęs prie nosies. Dėvėdami tokią kaukę ir veido skydelį turite labai gerą barjerą. FFP3 kaukės yra dar saugesnės.

Dujokaukės

Dar geresnės apsaugos priemonės yra dujokaukės, nes jos uždengia, apsaugo nuo sąlyčio visą veidą ir akis. Turėkite omenyje, kad dujokaukių filtrai gali neutralizuoti kai kurias nuodingas medžiagas, bet jie nėra skirti apsaugai nuo virusų. Tą galima išspręsti, ar filtro uždėjus ir pritvirtinus respiratorių.

Jeigu filtrai yra seni, juose esantis asbestas gali būti padūlėjęs ir atsiradę asbesto dulkių, kurios gali sukelti plaučių vėžį.

Šimtaprocentinę apsaugą gali užtikrinti uždaro ciklo kvėpavimo aparatai. Uždaro ciklo reiškia, kad aparatas visiškai neima oro iš išorės. Nedirbant jokios aktyvios fizinės veiklos su tokiu aparatu galima išbūti apie valandą-pusantros. Jeigu kažkur yra didelis užterštumas ir labai reikia būti tokioje aplinkoje rekomenduoju uždaro ciklo kvėpavimo aparatą, tai yra, pilnai izoliuojančią dujokaukę.

Nepamirškite, kad grįžę į saugią aplinką kaukes nusiimti, išorinius drabužius nusirengti reikia atsargiai, nes ant jų gali būti virusų, bakterijų ir įvairių medžiagų. Būtina plautis rankas, nusiprausti veidą.

Būkite budrūs, saugokite save!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senas chemikas, radiologas

Senas chemikas, radiologas portretas
Norėčiau su pudrintoju susitikti, suvartyčiau kaip obuolį ant žinių ir ant praktikos. Jam tik civiliams rašyti ir bauginti ir dar pinigo užsidirbti iš beverčių straipsnių ir jo laidų.

...

... portretas
jis taip lenda i eteri net nusibodo .matyt i seima i partyja kokia stos .geriau .nepatarinek nes zinom kaip pavoge is taves

Alvydas

Alvydas portretas
Pirma kart girdžiu, kad dujokaukės filtruose dedamas asbestas, kiek žinau ten yra aktyvuota anglis. Ir dabar jau yra filtru kurie apsaugo nuo pramoniniu chemini medžiagų ir nuo visusu ir bakteriju.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių