Prasideda Europos judrioji savaitė

  • Teksto dydis:

Šiandien, rugsėjo 16 d., prasideda didžiausia tvaraus judėjimo kampanija pasaulyje – Europos judrioji savaitė. Prie jos jau yra prisijungusios ir daugiau kaip 20 Lietuvos savivaldybių.

Ši iniciatyva gyvuoja nuo 2002 metų. Jos renginiai kasmet vyksta rugsėjo 16–22 dienomis.

Europos judrioji savaitė siekia skatinti Europos miestus ir savivaldybes diegti ir populiarinti aplinkai draugiškas transporto priemones ir siūlo gyventojams išbandyti susisiekimo automobiliais alternatyvas. Judriosios savaitės kulminacija – Diena be automobilio, minima rugsėjo 22 d.

„Būdami šios tarptautinės akcijos koordinatoriai, kasmet kviečiame savivaldybes būti aktyvias ir pasiūlyti gyventojams įdomių, aplinkai draugišką susisiekimą populiarinančių veiklų. Dalyvauti šiose veiklose tikrai verta, nes aktyviausių savivaldybių judriausiems gyventojams šiemet paruošėme dovanų. Jos savivaldybes pasieks jau artimiausiomis dienomis. Pradėdami iniciatyvą nuo savęs taip pat pagerbsime judriausius ministerijos darbuotojus“, – sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Judriosios savaitės renginius organizuoja apie 1 500 miestų iš 42 Europos ir Azijos šalių. Lietuvoje gyventojų aktyvumą skatinančius renginius šiemet organizuos 21 savivaldybė. Tai beveik dvigubai daugiau nei pernai. Daugiausia savivaldybių renginių organizuoja mokyklos ir darželiai. Čia metami iššūkiai į ugdymo įstaigą keliauti pėsčiomis, dviračiu ar visuomeniniu transportu, už tai aktyviausiems skiriamos dovanos. Organizuojamos dviračių, paspirtukų ir kitokios varžybos, viešos sporto pamokėlės, žygiai. Informaciją apie savivaldybėse planuojamus renginius galima rasti Aplinkos ministerijos tinklalapyje.

Šių metų Europos judriosios savaitės šūkis – „Pasirink teisingai!“. Taip visuomenė kviečiama rinktis jai patogiausius viešojo susisiekimo būdus ir juos derinti.

Judriausiais pastarųjų metų Europos miestais, už įdiegtas ir plėtojamas susisiekimo viešuoju transportu sistemas, buvo paskelbta Liubliana (Slovėnija), Ostersundas (Švedija) ir Bremenas (Vokietija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių