Pereiti į pagrindinį turinį

Premjeras: augintinių žymėjimas taps privalomu

2015-10-01 13:55
BNS inf.
A. Ufarto/BFL nuotr.

Ketvirtadienį susitikęs su gyvūnų gerove ir apsauga besirūpinančiais nevyriausybinių organizacijų atstovais, premjeras Algirdas Butkevičius pažadėjo, jog atsiras privalomas visuotinis šunų, kačių ir šeškų žymėjimas mikroschemomis.

Tokį augintinių žymėjimą ir šunų, kačių bei šeškų privalomą registravimą nuo 2016 metų numato dar 2012 metais priimtas įstatymas. Tačiau rugpjūtį Vyriausybė atidėjo sprendimą dėl įstatymą įgyvendinančių dokumentų priėmimo, o žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė šią savaitę Seime įregistravo įstatymo pataisą, pagal kurią reikalavimas žymėti mikroschemomis būtų taikomas tik iš Lietuvos išvežamiems šunims, šeškams ir katėms bei pavojingiems šunims.

„Mes dabar galime grįžti prie to Vyriausybės nutarimo, tada jie (V.Baltraitienė) jau atsiims tą įstatymo pataisą. Vyriausybės nutarimu būtų jau numatyta įgyvendinimo procedūra pagal priimtą ir galiojantį dabartinį įstatymą. Jie (V.Baltraitienė) pataisas pateikė dėl to, kad mes Vyriausybėje nepritarėme įgyvendinimui“, - susitikime su gyvūnų globėjais kalbėjo premjeras.

Jis žadėjo, kad su V.Baltraitiene šį klausimą aptars pirmadienį jai grįžus iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė premjerui aiškino, jog privalomą ženklinimą būtina įvesti norint sudrausminti neatsakingus gyvūnų augintojus, nes dabar dažnai nėra galimybių nustatyti, kam priklauso nuskriaustas gyvūnas. Be to, pasak gyvūnų globėjų, prisidėjusi prie gyvūnų ženklinimo valdžia galiausiai sutaupytų, nes jai nebereikėtų išlaikyti pasimetusių gyvūnų prieglaudų.

„Mes, nevyriausybinės organizacijos, esame pasiruošusios nemokamoms akcijoms kaimuose, patys važiuoti, dirbti su veterinarijos gydytojais, jiems padėti, kad visiems tas dalykas būtų prieinamas (...). Kai kurie veterinarijos gydytojai yra tikrai išsipūtę tas kainas, bet mes, pavyzdžiui, prieglaudos gyvūnus susiženkliname už 2 eurus, yra daug veterinarijos gydytojų, kurie savanoriškais pagrindais mums padeda tą padaryti ir jie yra pasiryžę padėti valstybei įgyvendinti privalomą ženklinimą, padėti žmonėms“, - aiškino B.Kymantaitė.

Seimas dar 2012 metais nusprendė, kad nuo 2016-ųjų visi šunys, katės ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių  registre, tačiau Vyriausybė dar turi patvirtinti šią nuostatą įgyvendinančius dokumentus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų