Prezidentas apie COVID-19 pirkimus kalbėsis su atsakingų institucijų atstovais

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį su Valstybės kontrolės, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) atstovais aptars koronaviruso viešuosius pirkimus.

Šalies vadovo Komunikacijos grupės patarėjas Antanas Manstavičius informavo BNS, kad su institucijų atstovais bus kalbamasi apie pastebėtas rizikas koronaviruso viešųjų pirkimų ir pagalbos priemonių verslui srityse.

G. Nausėda, anot Prezidentūros, taip pat aptars ir tarnybų rekomendacijas dėl būdų, kaip išvengti padarytų klaidų pasikartojimo.

Prezidento patarėjas ekonomikai ir socialinei politikai Simonas Krėpšta Žinių radijui antradienį tvirtino, kad nepaisant kai kurių incidentų dėl vykdytų pirkimų, susitikimo tikslas yra „ne kalbėti apie konkrečius įvykius, bet žiūrėti į ateitį“ siekiant suvaldyti galimas rizikas tęsiantis koronaviruso pandemijai.

„Be abejo, (tikslas –BNS) – kalbėti apie sistemines problema ir, kas dar svarbiau – ieškoti sisteminių tų problemų sprendimo būdų, tam tikrų saugiklių, kuriuos reikėtų įdiegti, kad pirkimai būtų vykdomi skaidriai“, – tvirtino jis.

Be abejo, greitis yra reikalingas, tačiau skaidrumas ne ką mažiau reikalingas, nes, vis dėlto, tai yra viešieji finansiniai ištekliai ir jie bet kokiu metu turi būti naudojami taupiai ir skaidriai.

Patarėjas pabrėžė, kad apie 90 proc. su COVID-19 susijusių pirkimų, siekiant operatyvumo, buvo vykdomi neskelbiamų derybų būdu. Bet kartu skubant, už priemones, anot jo, teko sumokėti ir didesnę kainą, nei, pavyzdžiui, vykdant pirkimus per centralizuotas sistemas.

„Be abejo, greitis yra reikalingas, tačiau skaidrumas ne ką mažiau reikalingas, nes, vis dėlto, tai yra viešieji finansiniai ištekliai ir jie bet kokiu metu turi būti naudojami taupiai ir skaidriai (...), reikalavimas yra tiktai paskelbti sudarytas sutartis“, – pabrėžė jis.

Lietuvoje šį pavasarį įvedus karantiną, Seimas skubos tvarka priėmė Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimus, leidžiančius paprasčiau vykdyti tarptautines neskelbiamas derybas.

VPT tuomet pabrėžė, kad susiduriant su būtinų priemonių stygiumi, gydymo įstaigos, laboratorijos turi galimybę naudotis įstatymo nuostatomis, leidžiančiomis paprasčiau įsigyti būtinų prekių, paslaugų ar darbų.

Šalies vadovas karantino metu ne kartą akcentavo, kad būtini pirkimai turi būti skaidrūs ir laikantis nustatytų taisyklių.

Šiuo metu teisėsauga vykdo tyrimus dėl reagentų ir greitųjų koronaviruso testų pirkimų, kurių bendra vertė siekia 11 mln. eurų.

Tyrime dėl greitųjų testų įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir įgaliojimų viršijimu pareikšti sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei, ji įteikė prašymą ją atleisti.

S. Krėpšta sako, kad G. Nausėda laukia „tiesioginio vadovo, sveikatos apsaugos ministro sprendimo ir laukia labai detalių paaiškinimų dėl visos situacijos“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Augis

Augis portretas
Suskiai konservoliberastai trina savo vagišių rankas kad rado naują arkliuką, kur auksažabtis broileris, kur gabri tavo komentarai, o gal su morda geriat šampana ir džiaugiates kad pavyko išsisukti, per anksti!

Anonimai

Anonimai portretas
nemeguok,laukiam tavo komentaru!!!

butina

butina portretas
Jei Prezidentass neisikis, tai nieko ir nebus
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių