Prezidentas kreipėsi į Seimą dėl D. Višinskienės, J. Varanauskaitės skyrimo į LAT teisėjas

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda, gavęs Teisėjų tarybos patarimą, trečiadienį kreipėsi į Seimą dėl Dalios Višinskienės ir Jūratės Varanauskaitės skyrimo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjomis.

Trečiadienį prezidentas dėl šio kreipimosi pasirašė dekretą.

„Pagrindiniai argumentai yra tokie, kad tai – profesionalios teisėjos, kurių reputacijoms nėra abejonių. Jos yra gana žinomos teisėjos“, – Prezidentūroje žurnalistams sakė šalies vadovo vyriausioji patarėja Jūratė Šovienė.

Kaip nurodoma vėliau Prezidentūros išplatintame pranešime, D. Višinskienė ir J. Varanauskaitė yra autoritetingos ir gerbiamos teisėjų bendruomenės narės, pasižyminčios išskirtine asmenine ir profesine kompetencija, taip pat yra sukaupusios „solidų teisinio darbo stažą“.

J. Varanauskaitė nuo 2019 metų dirba Lietuvos apeliacinio teismo teisėja, iki tol ji dirbo Vilniaus apygardos teisme, Vilniaus miesto apylinkės teisme, Ukmergės rajono apylinkės teisme. Ji turi ilgesnį nei 20 metų teisinio darbo stažą, iš kurių – 14 metų eina teisėjos pareigas.

J. Šovienė: teisėjai neturi bijoti reakcijų

D. Višinskienė nuo 2012 metų yra Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėja, prieš tai ji dirbo Rokiškio rajono apylinkės teisme, Vilniaus rajono apylinkės teisme, Vilniaus apygardos teisme, Lietuvos apeliaciniam teisme. D. Višinskienė teisėjos pareigas eina 29 metus.

Ji buvo viena iš trijų teisėjų, praėjusią savaitę galutine ir neskundžiama nutartimi pripažinusių naujienų portalą „Atvira Klaipėda“ pažeidus duomenų apsaugos taisykles, nes straipsnyje apie savivaldybės bendrovės viešuosius pirkimus buvo nurodyta pirkimų dalyvės savininko tapatybė ir jo giminystės ryšiai su savivaldybės įmonės darbuotoja.

Dėl šios situacijos žurnalistų bendruomenė išreiškė palaikymą „Atvirai Klaipėdai“, ragindama apginti teisę į informaciją.

Šią savaitę LVAT pirmininkas Gintaras Kryževičius inicijavo bylos peržiūrą, tvirtinęs, kad jo neįtikino kolegų priimto sprendimo argumentai, aptariant iš Konstitucijos, Visuomenės informavimo įstatymo kildinamas vertybes.

Teisėjas priimdamas sprendimus, neturi bijoti, kokia bus politikų, visuomenės, žurnalistų reakcija. Teisėjas vadovaujasi tik įstatymu.

Trečiadienį LVAT teisėjas Romanas Klišauskas sudarė trijų teisėjų kolegiją, skirtą išnagrinėti teismo pirmininko Gintaro Kryževičiaus teikimą peržiūrėti bylą. Jis bus nagrinėjamas lapkričio 10 dieną.

Paklausta apie kritiką D. Višinskienei dėl šios bylos, J. Šovienė teigė, kad „teisėjų karjeros klausimą lemia teisėjų profesionalumas, aukšta reputacija“.

„Teisėjai per savo karjerą priima daug įvairiausių sprendimų. Tačiau, priimdami sprendimus, jie vadovaujasi teise, įstatymais. Niekas kitas negali nurodyti teisėjui, kokį sprendimą priimti ir vykdyti teisingumą“, – kalbėjo patarėja.

„Teisėjas priimdamas sprendimus, neturi bijoti, kokia bus politikų, visuomenės, žurnalistų reakcija. Teisėjas vadovaujasi tik įstatymu“, – pridūrė ji.

J. Šovienės teigimu, vienas ar kitas teisėjo sprendimas „jokiais būdais negali daryti įtakos teisėjo karjerai“.

„Sprendžiant teisėjo karjeros klausimus, lemia teisėjo profesionalumas ir reputacija“, – pakartojo ji.

LAT teisėjus skiria Seimas prezidento teikimu.

Autorius Augustas Stankevičius



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
savo hebra renka savus o seimlgbt isiremine del buhaterinio ivaizdzio pritaria siam ciniskam vasalu blefui kolonijos kastu diktaturos fone======
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių