Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentas svarsto keršto planą

2009-01-21 09:00
Prezidentas svarsto keršto planą
Prezidentas svarsto keršto planą / Tomo Raginos nuotr. Pleištas: V.Greičius gali sukiršinti naują Seimą su senu prezidentu.

Seimas, nusprendęs vėl atidėti prieš pusmetį kadenciją baigusio Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininko Vytauto Greičiaus atleidimo iš pareigų klausimą, gali sulaukti atsakomojo Prezidento Valdo Adamkaus smūgio.

Atidėjo iki vasario

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovai Seime nesilaikė neoficialiai kai kuriems valdančiosios koalicijos partneriams duoto žodžio. Dauguma konservatorių vakar balsavo už tai, kad Seimas ir vėl iš plenarinio posėdžio darbotvarkės išbrauktų klausimą, ar atleisti V.Greičių.

Praėjusią savaitę kitos valdančiosios koalicijos partnerės – Tautos prisikėlimo partijos (TPP) vadovai tvirtino gavę TS-LKD atstovų patikinimą, kad AT pirmininko atleidimo iš pareigų klausimas turėtų būti svarstomas vakar pasibaigusioje Seimo neeilinėje sesijoje. TS-LKD atstovai atstatydinti V.Greičių buvo pažadėję mainais į tai, kad TPP paremtų Energetikos ministerijos steigimą.

Tačiau duotas žodis buvo sulaužytas ir absoliuti dauguma konservatorių balsavo išvien su tais Seimo politikais, kurie nenori atleisti V.Greičiaus. Už tai, be TS-LKD atstovų, dar buvo opozicinės Darbo bei Tvarkos ir teisingumo frakcijos, taip pat valdantieji liberalcentristai.

Chaosas – jau pusmetį

V.Greičiaus kadencija baigėsi dar praėjusių metų liepos 8 d., tačiau iki šiol jis formaliai nėra Seimo atleistas iš pareigų, nors Prezidentas siūlė šį klausimą spręsti jau tris kartus tiek ankstesnės kadencijos, tiek dabartiniam parlamentui.

V.Greičius formaliai visą šį laiką eina ankstesnes pareigas, gauna AT pirmininkui numatytą atlyginimą, bet neturi įgaliojimų atlikti jokių šios institucijos vadovui priskirtų pareigų.

TS-LKD ir kitos V.Greičių remiančios partijos norėtų, kad jis liktų AT pirmininko pareigose, tačiau su tuo nesutinka Prezidentas V.Adamkus.

Prezidentas supyko

Tai, kad Seimas mažiausiai iki vasario atidėjo V.Greičiaus klausimo svarstymą, gali paskatinti valstybės vadovą vetuoti Energetikos ministerijos steigimą.

Šiomis dienomis Prezidentas turi apsispręsti, ar pasirašyti praėjusią savaitę Seimo priimtą Energetikos ministerijos steigimo įstatymą. V.Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė tvirtino, kad dėl šio įstatymo turėtų būti apsispręsta iki savaitės pabaigos.

Neneigiama, kad yra didelė tikimybė, jog dėl to, kad Seimas vis atidėlioja spręsti valstybės vadovo siūlomą V.Greičiaus atleidimo klausimą, Prezidentas gali vetuoti naujos ministerijos steigimą. Dabar ši galimybė intensyviai svarstoma V.Adamkaus ir jo patarėjų.

V.Adamkus atsargiai vertina Energetikos ministerijos kūrimą. Jis abejoja, ar tai tikrai nekainuos papildomų biudžeto lėšų, kaip tikina premjeras Andrius Kubilius. Prieš Energetikos ministerijos steigimą pasisakė ir praėjusį penktadienį riaušėmis pasibaigusios profesinių sąjungų organizuotos protesto akcijos dalyviai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų