Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentė rado kandidatę į generalinius prokurorus

2015-09-11 09:20
BNS inf.
Edita Dambrauskienė
Edita Dambrauskienė / kat.teismai.lt nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Seimui teikia Kaišiadorių rajono apylinkės teismo teisėjos Editos Dambrauskienės kandidatūrą į Generalinio prokuroro postą.

Kandidate siūlo moterį

D.Grybauskaitė pasirašė tai numatantį dekretą, penktadienį pranešė Prezidentūra.

46 metų kandidatė teisės magistro laipsnį yra įgijusi Vilniaus universiteto Teisės fakultete ir turi 17 metų įvairiapusės teisinio ir vadovaujančio darbo patirties. Edita Dambrauskienė yra dirbusi ikiteisminio tyrimo pareigūne, Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros prokurore, advokate.

2008 metais E.Dambrauskienė buvo paskirta Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėja. Nuo 2011–ųjų penkerius metus vadovauja Kaišiadorių rajono apylinkės teismui.

„E.Dambrauskienė svariai prisidėjo skaidrinant šio teismo, susiduriančio su specifinėmis bylomis dėl jo teritorijoje esančių pataisos namų, veiklą“, - nurodo prezidentės spaudos tarnyba.

Pagal Prokuratūros  įstatymą generaliniu prokuroru  gali būti skiriamas asmuo, ne jaunesnis kaip 35 metų, nepriekaištingos reputacijos, mokantis valstybinę lietuvių kalbą, turintis Lietuvos pilietybę, aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą ir įgijęs teisės bakalauro ir teisės magistro ar teisininko profesinį kvalifikacinį laipsnį, turintis ne mažesnį kaip dešimties metų tarnybos prokuroru ir (arba) teisėjo arba kito teisinio darbo stažą.

„Prezidentės generaliniam prokurorui keliami svarbiausi tikslai yra užtikrinti efektyvų prokuratūros darbą ir ikiteisminio tyrimo kokybę, trumpinti bylų tyrimo trukmę, didinti visuomenės pasitikėjimą prokuratūra, garantuoti prokuratūros sistemos atsinaujinimą, prokurorų profesinį tobulėjimą ir gebėti telkti kolektyvą“, - teigiama pranešime.

Buvęs generalinis prokuroras Darius Valys iš pareigų pasitraukė birželio viduryje, pasibaigus penkerių metų kadencijai. Jį laikinasis vadovas Darius Raulušaitis paskyrė į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro pareigas. D.Valys po paskyrimo išėjo 8 mėnesių atostogų.

E.Dambrauskienė yra jau antroji teikiama kandidatė baigus darbą D.Valiui - Seimas birželį atmetė prezidentės pasiūlyto Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūrą.

Neturi jokių baimių

Prezidentės Dalios Grybauskaitės teikiama kandidatė į generalinio prokuroro postą Edita Dambrauskienė sako nesibaiminanti savo pirmtako likimo, kad jos kandidatūrą atmes Seimas.

„Tikrai nesibaiminu, mano užduotis pristatyti Semo nariams savo viziją, jie gaus medžiagos apie mane, apie tai, kur aš dirbau prieš tai ir charakterizuojančios medžiagos“, - BNS penktadienį sakė E.Dambrauskienė.

„Seimo nariams (reikės) priimti sprendimą, ar tinkama kandidatūra, ar ne. Aš dirbu savo darbą, esu teisėja, teismo pirmininkė, tai neturiu jokios baimės, ar bus pritarta, ar ne. Aišku, kai dalyvauji, tai norisi, kad pritartų, bet jokių baimių tikrai neturiu", - sakė teisėja.

Šiuo metu Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkės pareigas einanti E.Dambrauskienė sakė Generalinės prokuratūros veiklos viziją prisistatysianti pirmiausia Seime, o iki prisistatymo parlamente nuo platesnių komentarų susilaikė.

„Savo viziją aš pateikiau, greičiausiai prezidentė nebūtų pasirinkusi mano kandidatūros, jei aš tos vizijos nebūčiau išdėsčiusi. Tai tą viziją aš tikrai pateiksiu Seimo nariams. Bus prisistatymas Seimo posėdyje, aš visą pranešimą išdėstysiu ir viską akcentuosiu“, - BNS teigė E.Dambrauskienė.

„Pačiai save turbūt sunku vertinti, bet esminės mano savybės, kurios tų pareigų atlikimui svarbios  - darbštumas, principingumas, atsakingumas. Tų savybių turbūt yra nemažai, tuo labaiu, kad neseniai buvo atliekamas ir nano kaip teisėjos sveikatos patikrinimas, yra ir psichologo išvada pateikta dėl mano asmeninių savybių, manau, kad niekam dėl to abejonių nekils ir su tais dokumentais turbūt bus visi supažindinti“, - kalbėjo kandidatė.

E.Dambrauskienė sakė gyvenanti Vilniuje ir kasdien iš sostinės važinėjanti į darbą Kaišiadoryse.

Jei pritartų Seimas, E.Dambrauskienė taptu pirmąją moterimi, vadovaujančia Generalinei prokuratūrai.

Vertins geriau susipažinę

Seimo nariai susilaiko nuo konkretesnių kandidatės į generalinius prokurorus vertinimų, kol su ja nesusipažino. Visgi kai kurie parlamentarai išsako pastebėjimų, kad prokuratūros bendruomenė galbūt geriau priimtų kandidatą iš pačios prokuratūros sistemos.

Prezidentė Seimui teikia Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkės Editos Dambrauskienės kandidatūrą į generalinio prokuroro postą. E.Dambrauskienė anksčiau yra dirbusi ikiteisminio tyrimo pareigūne, prokurore, advokate.

„Aš neturiu nieko prieš šią kandidatūrą, tikrai galbūt tai yra kompetentinga ir gera vadybininkė, bet ar nebus vėl tokių klausimų - kodėl nerandama pačioje prokuratūroje, kurioje dirba nemažai žmonių. Tai vienintelis toks klausimas - dirbsime dirbsime, o kaip baigsis, negaliu prognozuoti“, - BNS sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) narys konservatorius Stasys Šedbaras.

Jis sakė, kad jam asmeniškai E.Dambrauskienės patirtis atrodo tinkama, bet prisiminęs anksčiau Seimo nepatvirtinto kandidato į šį postą - Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio - atvejį, S.Šedbaras teigė, kad kandidatė teisėja vėl gali užkliūti kai kuriems Seimo nariams.

„Kai buvo kolegos N.Meilučio kandidatūra, tai man asmeniškai patiko, kad žmogus iš vienos pusės išmano ikiteisminį tyrimą, o, kita vertus, kaip teisėjas kontroliuoja, duoda sankcijas. Galbūt visai buvo neblogas derinys, mūsų frakcija palaikė jį, bet iš kitų frakcijų kaip tik buvo priekaištas, kodėl negali žmogus būti iš pačios (prokuratūros) sistemos“, - priminė S.Šedbaras.

TTK pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas BNS irgi sakė girdėjęs, esą prokurorai svarstant N.Meilučio kandidatūrą buvo nusivylę, jog pasirinkta ne iš dabar pareigas einančių prokurorų.

„Įdomus momentas tas, kad siūloma vėl iš teisėjų tarpo, ne prokuratūros, tiesa, ji yra dirbusi prokuratūroje, kiek suprantu iš gyvenimo aprašymo, vadinasi nėra visiškas naujokas prokuratūroje. Iš kitos pusės, teisėja dirba su baudžiamosiomis bylomis, vadinasi, tenka dažnai vertinti prokurorų darbą jau kaip teisėjai“, - svarstė J.Sabatauskas.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis savo ruožtu BNS sakė, kad prezidentė galėtų labiau koordinuoti veikmus su Seimu.

„Aš manau, niekas nesitikėjo, kad jinai bus pateikta. Aš bent tikrai nesitikėjau, buvę prezidentai, pavyzdžiui Adamkus ar Brazauskas, teikdami kandidatūrą bent jau vis tiek pasitardavo prieš tai su Seimo frakcijų vadovais, su Seimo vadovybe ar valdyba, pasiderindavo, o šita prezidentė taip niekada nesielgė - pateikia ir paskui laukia rezultato“, - dėstė P.Gražulis.

E.Dambrauskienės kandidatūrą jis sakė vertinsiantis ne pagal gyvenimo aprašymą, o pabendravęs gyvai.

„Nei aš ją žinau, nei aš ją pažįstu. Be abejonės, svarstysime frakcijoje, žiūrėsime, vertinsime, gilinsimės į jos biografiją ir tada galėsime ką nors pasakyti. Kad jinai turi patirtį, tai yra gerai, bet svarbiausia - kaip jinai darbavosi: ar buvo sąžininga, ar buvo principinga, ar nebuvo korumpuota, politinėse bylose ar nedalyvavo. Tai yra labai svarbu, o nesimato iš CV. Susitikimuose atsakys į klausimus ir daug kas paaiškės“, - teigė P.Gražulis.

TTK narys liberalas Vitalijus Gailius bei TTK taip pat priklausantis „darbietis“ Vytautas Gapšys irgi sakė, kad nuomonę apie kandidatę lems susitikimai su ja.

„Kaip pastebėjome pastaruoju metu, parlamentas nėra tas subjektas, kuris dalyvautų formaliai procedūroje, labai atidžiai nagrinėsime kandidato gebėjimus sugrąžinti į prokuratūrą skaidrumą, sugrąžinti į prokuratūros vadovybės veiksmus padorumą, ryžtą, norą sugrąžinti gerą vardą, nes po paskutinio vadovo vadovavimo laikotarpio iš vadovybės pasigedome intelektualių, padorių, sąžiningų, savarankiškų sprendimų, kas privedė prokuratūrą prie kritinės situacijos. Aš asmeniškai labai aktyviai dalyvausiu skyrimo procedūroje“, - žadėjo V.Gailius.

„Nenoriu būti pesimistas, o daugiau optimizmo tikiuosi po susitikimų, prisistatymo (...). Tai, kad yra ne iš prokuratūros sistemos, gali būti ir pliusas, ir minusas“, - sakė „darbietis“ V.Gapšys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų