Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentė vis dar laukia "Sodros" reformos

2010-09-01 23:59
Sėkmė: D.Grybauskaitė nepareiškė priekaištų nė vienam A.Kubiliaus ministrui.
Sėkmė: D.Grybauskaitė nepareiškė priekaištų nė vienam A.Kubiliaus ministrui. / Tomo Lukšio (Fotodiena) nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, vakar susitikusi su premjeru Andriumi Kubiliumi, pabrėžė, kad iš Vyriausybės šiemet pagaliau tikisi sulaukti ne atskirų įstatymų projektų, o iki galo parengtos "Sodros" reformos.

"Nieko naujo nepasakysiu, Prezidentė norėtų matyti visą "Sodros" paketą, ne tik atskirus reformos aspektus, bet išbaigtą, konceptualiai parengtą "Sodros" reformos paketą", – sakė jos atstovas spaudai Linas Balsys.

Apie tai, kad laukia "Sodros" reformos paketo, Prezidentė su A.Kubiliumi kalbėjo ir prieš metus.

Šįkart premjeras A.Kubilius teigė, kad šį politinį sezoną yra užsibrėžęs tikslą "Sodros" reformą galutinai apsvarstyti Vyriausybėje.

Šalies vadovai antradienį aptarė ir būsimus darbus energetikos srityje. Prezidentė pabrėžė, kad reikia toliau kurti elektros ir dujų rinkas, ir teigiamai atsiliepė apie Vyriausybės ikišiolines pastangas kuriant elektros rinką.

A.Kubiliaus teigimu, antradienio susitikime Prezidentė nepareiškė priekaištų nė vienam ministrui, todėl asmenybių kaita Vyriausybėje šį rudenį neplanuojama.

Prezidentė ir premjeras akis į akį kalbėjosi valandą, jų pokalbyje nedalyvavo nė vienas valstybės vadovės patarėjas.


Pradžia – 2012-aisiais

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas tikisi, kad speciali darbo grupė "Sodros" reformą parengs dar šiemet. Kitus metus planuojama skirti diskusijoms ir projektams tobulinti, o nuo 2012 m. "Sodra" jau turėtų būti pradėta reformuoti.

Anot D.Jankausko, 2012 m. jau gali būti iš "Sodros" į valstybės biudžetą perkeltas dalies pensijos mokėjimas. Tuo pačiu metu turėtų mažėti ir "Sodros" įmoka.

Pasak ministro, jei bus tiksliai suskaičiuota ir apsispręsta, kokia dalis pensijos perkeliama į bendruosius mokesčius, atitinkamai turėtų mažėti socialinio draudimo įmokų dalis.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė birželį teigė, kad numatoma iš "Sodros" į valstybės biudžetą perkelti vadinamąsias solidarumo arba bazinės pensijos išmokas.

Po reformos socialinio draudimo dalies, skirtos pensijai, tarifas būtų gerokai mažesnis nei dabartinis, ji būtų mokama iš "Sodros" biudžeto, o vadinamoji nacionalinė pensija (dabartinė bazinė pensija) būtų finansuojama iš valstybės biudžeto.

Senatvės pensiją Lietuvoje sudaro dvi dalys – pagrindinė ir papildoma. Pagrindinė pensijos dalis lygi 110 proc. valstybinės socialinio draudimo bazinės pensijos ir yra vienoda visiems asmenims, turintiems būtinąjį valstybinio socialinio pensijų draudimo stažą, o šio neturintiems ji proporcingai mažinama.

Būtinasis pensijų draudimo stažas gauti senatvės pensiją – 30 metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų