Prezidentūra: situaciją dėl COVID-19 bus galima vertinti kitą savaitę

Įvertinti, ar griežti karantino ribojimai per šventes davė rezultatų bus galima kitą savaitę, o šiuo metu galiojančias priemones prezidentas Gitanas Nausėda laiko adekvačiomis, sako jo patarėjas.

„Šiuo metu, žvelgiant į keleto dienų situaciją, sudėtinga sakyti, ar situacija gerėja, ar ji prastėja po tų griežtesnių ribojimų, kurie buvo įvesti prieš Kalėdas“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė prezidento patarėjas Simonas Krėpšta.

Pasak jo, nors praėjusią savaitę buvo fiksuotas mažesnis naujų atvejų skaičius nei savaitę anksčiau ir tokia tendencija šalyje fiksuota pirmą kartą nuo vasaros, tačiau pabrėžė, kad tam įtakos galėjo turėti ir šventinės dienos, kai buvo atliekama mažiau COVID-19 tyrimų.

„Iš tikrųjų reikėtų palaukti šios savaitės pabaigos, kitos savaitės viduryje turbūt galėtume pagrįsčiau teigti, ar vis dėlto situacija slenkasi į gerąją pusę, ar ji išlieka stabili, ar ji blogėja ir tada priimti papildomus sprendimus dėl ribojimų“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

„Šiuo metu, prezidento nuomone, įvesti ribojimai ir pasitelktos priemonės juos užtikrinti, apribojant žmonių judėjimą, susibūrimus, jos yra adekvačios susidariusiai situacijai“, – pridūrė jis.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, Vyriausybė iki sausio 3 dienos uždraudė judėjimą tarp savivaldybių be būtino reikalo. Masiškai tikrinti vykstančius automobilius policija nutarė savaitgaliais ir švenčių dienomis, šie patikrinimai pradedami ir ketvirtadienį.

Nuo gruodžio vidurio, kai buvo įvestas judėjimo draudimas tarp savivaldybių, kontrolės postuose pareigūnai apgręžė per 31 tūkst. transporto priemonių. Beveik 16,5 tūkst. automobilių buvo apgręžti per ilgąjį Kalėdų savaitgalį.

Vyriausybės sprendimu taip pat uždaryta dauguma parduotuvių, apribotas bendravimas tarp drauge negyvenančių žmonių.

NVSC  problemas spręsti turi ministerija ir Vyriausybė

Problemas dėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenų turi spręsti ministerija ir Vyriausybė, sako prezidento patarėjas S. Krėpšta.

„Priimant tokius sprendimus, prašant atsakomybių, reikia išsiaiškinti, kas gi valdo konkrečius duomenis, konkrečius duomenų segmentus, kur įvyko tos problemos, kodėl neapskaiyti ir, be abejo, čia turi būti atliktas tam tikras detalesnis tyrimas, detalesnė analizė ir paskui priimami sprendimai“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė S. Krėpšta.

Turi būti atliktas tam tikras detalesnis tyrimas, detalesnė analizė ir paskui priimami sprendimai.

Jis komentavo anksčiau šią savaitę Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtą informaciją apie vykdant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro veiklos skaitmenizavimą rastas 804 neapskaitytas mirtis, susijusias su koronavirusu – 324 nuo koronaviruso ir 480 mirčių dėl kitų priežasčių.

„Prezidentas pasitiki Vyriausybės, ministerijos veikla ir tikisi, kad šios institucijos, atlikusios papildomą analizę, išsiaiškinę problemas, jas šalins“, – sakė prezidento patarėjas.

Pasak S. Krėpštos, prezidentas Gitanas Nausėda neplanuoja susitikti su NVSC vadovu: „artimiausiomis dienomis tokio plano neturime“.

Jis akcentavo, kad patikimų duomenų klausimas yra ypatingai svarbus, nes tik remiantis tiksliais duomenimis galima priimti teisingus pandemijos valdymo sprendimus.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, paaiškėjus informacijai apie neapskaitytas mirtis, nurodė NVSC direktoriui Robertui Petraičiui pateikti išsamų situacijos vertinimą raštu.

Premjerė Ingrida Šimonytė pareiškė, jog NVSC vadovybė turi atsakyti už susidariusią situaciją.

NVSC teigimu, neatitikimas galėjo atsirasti, nes dėl didelių darbo krūvių gydymo įstaigos centrui informacijos apie mirtis neperdavė arba ji vėluoja, todėl tai įvyko ne dėl NVSC kaltės.

Naujausiais oficialiais duomenimis, Lietuvoje registruotos 1422 mirtys nuo koronaviruso, iš viso nuo pandemijos pradžios patvirtinti 138 tūkst. 219 COVID-19 atvejai, tebeserga 65 tūkst. 784, pasveiko – 66 tūkst. 485 užsikrėtusieji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių