Prieš vizitą į Atėnus Prezidentas priminė žmonėms žodį ”Taip”

Šalies vadovas Rolandas Paksas vakar vakare per šalies televizijas Lietuvos žmones pasveikino įžengiant į naują valstybės brandos etapą ir pasidalijo savo požiūriu į kai kurias vidaus politikos aktualijas

Šalies vadovas Rolandas Paksas vakar vakare per šalies televizijas Lietuvos žmones pasveikino įžengiant į naują valstybės brandos etapą ir pasidalijo savo požiūriu į kai kurias vidaus politikos aktualijas

Šalies vadovo kreipimasis buvo įrašytas prieš vizitą į Graikijos sostinę Atėnus, kur šiandien pasirašoma Stojimo į Europos Sąjungą sutartis.

“Pasirašyti šį istorinį dokumentą įpareigojau premjerą Algirdą Brazauską ir užsienio reikalų ministrą Antaną Valionį. Parašai ant šio dokumento reikš, kad Lietuva kartu su kitomis devyniomis Rytų ir Vidurio Europos šalimis prisiima įsipareigojimus gyventi pagal visas sambūvio Europos Sąjungoje taisykles.

Noriu pabrėžti, kad patį svarbiausią žingsnį turėsime žengti mes, visi Lietuvos žmonės, kai gegužės 10-ąją ir 11-ąją už stojimą į Europos Sąjungą balsuosime referendume”, - kalbėjo R.Paksas.

Prezidentas džiaugėsi, kad Lietuvą Europos politikai įvertino kaip vieną patraukliausių būsimų Europos Sąjungos narių - ilgus metus puoselėta svajonė, šventas siekis sugrįžti į Europą mūsų akyse tampa tikrove.

“Mūsų šaknys nuo seno yra susipynusios su kitų į Vakarus nuo mūsų esančių Europos kraštų šaknimis, jas visada maitino tie patys kultūros ir pasaulėjautos klodai. Lietuvos ryšys su Vakarų Europa visada lemdavo valstybės ekonominę ir kultūrinę pažangą, o okupacijos, prievartinis Lietuvos atplėšimas nuo Europos pasmerkdavo mus slogiam atsilikimui. 1995 metais žengę pirmuosius teisinius žingsnius Europos Sąjungos link, nuėjome ilgą įstatymų derinimo, svarstymų ir derybų kelią”, - prisiminė Prezidentas.

“Sveikinu Jus, brangūs Lietuvos žmonės, įveikus dar vieną valstybės brandos etapą. Kartu noriu pabrėžti, kad narystė Europos Sąjungoje ne tik atskleidžia naujų galimybių, bet, kaip jau ne kartą esame kalbėję, iškelia ir didelių uždavinių”, - akcentavo R. Paksas.

Trumpam išvykdamas iš Lietuvos, Prezidentas apžvelgė ir kai kuriuos pastarųjų dienų šalies vidaus gyvenimo įvykius.

R.Paksas pabrėžė įdėmiai stebintis vietos valdžios struktūrų formavimosi procesą.

“Ne kartą esu pasisakęs už tiesioginius merų rinkimus. Esu įsitikinęs, kad taip išrinkti miestų vadovai sugebėtų geriau atstovauti žmonėms. Kartu būtų išvengta politikavimo ir nereikalingų emocijų.

Prezidentas pripažino, kad žmones jaudina ir dviprasmiška padėtis, kurioje atsidūrė policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius.

“Pritariu Seimo iniciatyvai visapusiškai ištirti skandalingai nuskambėjusios aukštų pareigūnų sekimo istorijos aplinkybes. Vakar prašiau Seimo Pirmininko ir premjero, kad kuo greičiau ir nuodugniau būtų ištirta ši nemaloni istorija. Laukiu išmintingos, objektyviais ir neabejotinais faktais pagrįstos ministrų kabineto pozicijos. Vienintelis kriterijus turi būti tiesa”, - pabrėžė R.Paksas.

Lietuvos žmones Prezidentas patikino, kad sprendimas, kurį, sužinojęs visas aplinkybes, jis priims, bus pagrįstas ne pareigūnų tarpusavio kaltinimais, ne emocijomis, o tik faktais.

Prezidentas priminė, kad neseniai už Europą ryžtingai pasisakė mūsų likimo bendrakeleivių Maltos, Slovėnijos, o praėjusį savaitgalį - ir Vengrijos žmonės.

“Artėjant lemtingo Lietuvos apsisprendimo valandai, R.Paksas kvietė prisiminti prieš dvylika metų, 1991-ųjų vasario 9 dieną, įvykusią apklausą dėl Lietuvos nepriklausomybės. Daugiau kaip 90 procentų rinkimuose dalyvavusių piliečių tada pasakė “Taip”. “Tegu šis pavyzdys įpareigoja mus išreikšti tokią pat valią ir dabar, gegužės referendume”, - ragino Prezidentas.

Vos kelioms dienoms likus iki Velykų, šalies vadovas linkėjo, kad didžioji Prisikėlimo šventė keltų ir kiekvieno mūsų dvasią. “Tėvų ir protėvių papročiu apsišluokime ne tik kiemuose. Tegu Velykų rytas nuskaidrina mintis, įkvepia stiprybės ir suteikia mums išminties”, - linkėjo R.Paksas.

Anot šalies vadovo, mus jau ne kartą gelbėjo susitelkimas. Paprastai pečius suglausdavome pavojų akivaizdoje. Šiandien - kitokia situacija. Todėl jis ragino visus sutelktai pasitikti ir džiugią mūsų kraštui valandą, kuri kartu su naryste Europos Sąjungoje atvers mums ir mūsų vaikams saugesnę ir turtingesnę ateitį.

Baigdamas kalbą, R.Paksas prisiminė šviesios atminties monsinjorą Kazimierą Vasiliauską, kuriam balandžio 9-ąją būtų sukakę 81-eri.

Gyvenimo reiškinius bei visuomenėje vykstančius poslinkius monsinjoras vadindavo “laiko ženklais” ir linkėdavo įžvalgumo, kad juos įskaitytume, kalbėjo Prezidentas.

“Linkiu Jums sveikatos ir skaidrios Velykų nuotaikos. Tegu mus stiprina žinojimas, kad, eidami kartu, jausdami vienas kito petį, sutrumpinsime kelią į mūsų visų gerovę”, - sakė Prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių