Prokurorai neskuba į Seimą

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas nenusiteikęs ateiti į Seimą paaiškinti, ar teisėsauga turi kokių nors pretenzijų Viktorui Muntianui, kuris šiandien praras parlamento vadovo postą.

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas nenusiteikęs ateiti į Seimą paaiškinti, ar teisėsauga turi kokių nors pretenzijų Viktorui Muntianui, kuris šiandien praras parlamento vadovo postą.

Žadėjo ateiti po švenčių

Prieš Velykų šventes Seimo nariai plenariniame posėdyje pageidavo išgirsti A.Valantino paaiškinimą, ar pagrįsta informacija apie V.Muntiano galimą viešųjų ir privačių interesų supainiojimą ir netgi įtarimus korupcija. Be to, generalinio prokuroro parlamentarai norėjo teirautis, ar jis prašys panaikinti kokių nors Seimo narių teisinę neliečiamybę.

Tačiau paskutiniame prieš šventes posėdyje pranešta, kad A.Valantinas kol kas neturi ką pasakyti Seimo nariams, todėl neatvyks. „Esame gavę žodinį prokuroro atsakymą, kad dar neparengta visa informacija, kurios Seimas teiraujasi. Mus informavo, kad generalinis prokuroras pasirengęs atvykti į Seimą ir informuoti apie šį klausimą ir apie vykstančius tyrimus vėliau, tada, kai Seimas susirinks balandžio 1 ar 3 d.“, – sakė tam posėdžiui pirmininkavęs Seimo pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius.

Seimo narys Vidmantas Žiemelis, kurio siūlymu A.Valantinas kviestas į parlamentą, žada nepamiršti savo reikalavimo. „Šiaip sutarta, kad jis ateis, nes į iškilusius klausimus iki šiol neatsakyta. Bet jeigu tai primiršta, aš būtinai priminsiu savo reikalavimą per antradienio ryto Seniūnų sueigą arba plenarinio posėdžio pradžioje, kai tvirtinsime darbotvarkę“, – dienraščiui sakė V.Žiemelis.

Niekur neskuba

Bet šiandien įvyksiančiame parlamento posėdyje A.Valantinas ir vėl gali nepasirodyti. Jis to gali nepadaryti ir ketvirtadienį, balandžio 3 d. Pasak Generalinės prokuratūros atstovės spaudai Aurelijos Juodytės, generalinis prokuroras nėra gavęs oficialaus kvietimo atvykti į Seimo plenarinį posėdį.

„Žinoma, generalinis prokuroras į Seimą gali vykti savo iniciatyva, bet atsižvelgiant į prokuratūros veiklos specifiką visi prokurorai, įskaitant ir prokuratūros vadovą, iš anksto savo veiksmų neatskleidžia. Laikantis šios nuostatos generalinio prokuroro darbotvarkė nėra skelbiama“, – dienraščiui pranešė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai A.Juodytė.

Jau parašė pareiškimą

V.Muntianas yra patekęs į teisėsaugos akiratį, todėl gali būti, kad prokurorai paprašys Seimo leidimo pateikti jam įtarimus.

Seimo vadovas yra įklimpęs į mįslingą pinigų perdavimo teisėsaugos dabar jau sulaikytam Kauno apskrities viršininko pavaduotojui Virginijui Vizbarui istoriją. V.Muntianas tvirtina nieko bloga nepadaręs, tik atidavęs 2 tūkst. litų už atliktą vieno sklypo atskyrimo projekto darbą. Bet teisėsauga gali įtarti politiką davus kyšį valdininkui.

Po to, kai tokie įtarimai iškilo į viešumą, V.Muntianas nusprendė atsistatydinti iš Seimo pirmininko pareigų. Vakar popiet V.Muntianas parašė atsistatydinimo pareiškimą ir įregistravo jį Seimo posėdžių sekretoriate.

Šiandien nutarimas dėl Seimo pirmininko atsistatydinimo turėtų būti priimtas už jį balsavus daugiau kaip pusei posėdyje dalyvaujančių parlamentarų. Priėmus tokį nutarimą neteks prasmės opozicinės Darbo partijos frakcijos inicijuotas nepasitikėjimas V.Muntianu.

Valdančiųjų kandidatas – vienas

Laikinai, iki bus išrinktas naujas Seimo vadovas, šias pareigas eis parlamento pirmasis vicepirmininkas Česlovas Juršėnas. Jis vadinamas realiausiu kandidatu į Seimo pirmininkus.

Valdančioji koalicija jau vakar priėmė formalų sprendimą, kad socialdemokratas Č.Juršėnas taps kandidatu į naujuosius Seimo vadovus. Vakar ryte pas premjerą Gediminą Kirkilą pusryčiavę koalicijos partnerių atstovai, be kita ko, svarstė šį klausimą, bet dar nepriėmė galutinio sprendimo. „Kai tas postas formaliai atsilaisvins, valdančioji koalicija susirinks ir priims sprendimą dėl kandidato į šias pareigas“, – po susitikimo sakė G.Kirkilas.

Bet popiet Seime susitikę valdančiosios koalicijos derybininkai nusprendė, kad Č.Juršėnas turi būti keliamas kaip kandidatas į parlamento vadovus. „Sutarėme, kad koalicija turės vieną kandidatą. Be to, jis bus keliamas jau antradienį, netrukus po to, kai turėtų būti priimtas V.Muntiano atsistatydinimo pareiškimas“, – dienraščiui sakė Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

Opozicinės Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius tvirtina, kad konservatoriai tikriausiai neparems Č.Juršėno kandidatūros. Pasak Tėvynės sąjungos vadovo, opozicija turi nebalsuoti už valdančiosios koalicijos siūlomą kandidatą ir taip patikrinti valdančiųjų vienybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bbd

bbd portretas
stora pingvine
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių