Raginimai nesuklupti

Keturios dešimtys parlamentarų turi privačių interesų, kurių gynimo turėtų vengti Seime svarstant atitinkamus klausimus

Keturios dešimtys parlamentarų turi privačių interesų, kurių gynimo turėtų vengti Seime svarstant atitinkamus klausimus

Seimo etikos sargų duomenimis, mažėja parlamentarų, turinčių interesų įvairiose verslo srityse. Šiemet jau tradicinėmis tapusias atmintines vengti privačių interesų susipynimo su viešaisiais Seimo Etikos ir procedūrų komisija įteiks maždaug trečdaliu parlamentarų mažiau nei pernai.

Tačiau dar pasitaiko atvejų, kai Seimo nariai nepaiso etikos principų.

Užpildė deklaracijas

Vadovaudamasi Seimo statutu, Etikos ir procedūrų komisija netrukus turėtų paskelbti maždaug 40 Seimo narių, turinčių interesų įvairiose verslo srityse, sąrašą. Iš viso parlamente dabar yra 137 nariai. Keturi mandatai yra laisvi.

Visuomenei bus pateiktos tik parlamentarų pavardės, oficialiai nenurodant, kokiose srityse jų laukia “povandeniniai privačių interesų akmenys”. Tačiau kiekvienam iš jų bus įteiktos asmeninės atmintinės, kuriose, be kita ko, raginama vengti dalyvavimo svarstyme ir balsavime, kai Seime nagrinėjami klausimai, kuriuose parlamentaras turi privačių interesų.

Pasak Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Algimanto Salamakino, Seimo nariams privalu “susilaikyti nuo oficialių veiksmų, kurie gali būti suprasti kaip privačių interesų protegavimas”.

Komisija atmintines parengė vadovaudamasi Seimo narių užpildytomis ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateiktomis praėjusių metų privačių interesų deklaracijomis, taip pat turto ir pajamų deklaracijomis, pateiktomis Mokesčių inspekcijai. Jose parlamentarai, kaip ir kiti valstybės tarnautojai, privalo nurodyti, kiek ir kokių įmonių akcijų turi, ar turi individualių įmonių, ar yra kam paskolinę didesnes pinigų sumas arba pasiskolinę patys.

Privačių interesų deklaracijose taip pat prašoma nurodyti pažįstamus asmenis, dėl kurių užimamų pareigų ar vykdomos veiklos deklaruotojui gali kilti interesų konfliktas. Tiesa, didesnė dauguma parlamentarų šią skiltį deklaracijoje paliko tuščią, nes tvirtina nematantys jokių galimo konflikto pagrindų.

Suinteresuotųjų mažėja

Atmintinės, įspėjančios vengti privačių interesų protegavimo parlamentarams bus įteiktos jau trečią kartą. Pirmąkart tai buvo padaryta užpernai, kai įvairių interesų turinčių Seimo narių sąraše iš viso buvo 65 pavardės. Pernai jų sumažėjo iki 56. Šiemet liko dar mažiau - vos keturios dešimtys.

“Tai rodo, kad jau juntamas tam tikras atmintinių poveikis. Seimo nariai ima atsisakyti savo turimų akcijų, kad nekiltų nereikalingų ginčų ir kalbų dėl privačių interesų gynimo”, - “Kauno dienai” sakė Etikos ir procedūrų komisijos patarėja Birutė Pūtienė.

Pasak jos, į atmintines ypač dažnai dairomasi, kai parlamentaras rengia kokį įstatymo projektą, dalyvauja komitetų posėdžiuose. “Sąžiningas parlamentaras, turintis privačių interesų, tikrai nesiims rengti ir komitete bei plenariniame posėdyje proteguoti įstatymų projektų, kurie tiesiogiai susiję su jo “užklasine” veikla”, - tvirtino B.Pūtienė.

Patarėjos nuomone, per pastaruosius trejus metus Seimo nariai priprato prie atmintinių ir vis labiau į jas atsižvelgia. “Netgi pasitaiko ir taip, kad parlamentaras, negavęs atmintinės, tačiau įtaręs, jog jo veikla gali sukelti kokių nors neigiamų klausimų, kreipiasi patarimo į Etikos ir procedūrų komisiją. Stengiamės padėti, patarti”, - teigė B.Pūtienė.

Kartu pareigūnė pripažino neprisimenanti nė vieno atvejo, kad Seimo narys plenarinio posėdžio metu atsistotų ir viešai pareikštų negalįs dalyvauti svarstant klausimą, nes jis tiesiogiai liečia parlamentaro privačius interesus.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas A.Salamakinas pripažįsta, kad dar pasitaiko atvejų, kai parlamentarai nelabai paiso etikos principų ir dalyvauja svarstant tuos klausimus, kurie tiesiogiai lemia jų “užklasinę” veiklą. “Tiesa, tie atvejai yra pavieniai, nelabai dažni ir netgi vis retėjantys. Be to, paprastai jie nedaro įtakos vieno ar kito klausimo svarstymui ir balsavimo rezultatams”, - “Kauno dienai” tvirtino komisijos vadovas.

Pateko ir patys etikos sargai

Kaip ir kasmet, atmintinę dėl būtinybės vengti privačių interesų gynimo gaus turtingiausias Seimo narys Viktoras Uspaskichas. Jis turi apie pusantro šimto milijonų litų deklaruotą turtą, kelių Kėdainių įmonių akcijas. Bemaž visos tos įmonės susijusios su maisto pramone, tačiau V.Uspaskichui siūloma nedalyvauti Seimo posėdžiuose, kuriuose svarstomi specifiniai, su maisto pramone susiję teisės aktai, pavyzdžiui, numatantys mokesčių sumažinimą šiai ūkio šakai.

Atmintinė bus įteikta dar vienam parlamento turtuoliui - Ramūnui Karbauskiui. Jis verčiasi žemės ūkio veikla, turi kelias dešimtis žemės ūkio paskirties žemės sklypų.

Algimantas Matulevičius, Gediminas Vagnorius, Alfonsas Macaitis, Jūratė Juozaitienė, Algirdas Butkevičius, Eugenijus Maldeikis ir dar kelios dešimtys kitų Seimo narių turi interesų skirtingose verslo šakose, todėl irgi gaus priminimus “nepaslysti”, kai bus svarstomi tam tikri projektai.

Vienintelis iš Seimo vadovybės atmintinę gaus parlamento vicepirmininkas Artūras Skardžius. Jis turi bendrovės “Lietuvos telekomas” akcijų, gauna dividendus už “Vilniaus banko” turimus vertybinius popierius.

Beje, šios savaitės įvykiai Seime atskleidė dar vieną sritį, kur gali suklupti A.Skardžius. Jis išrinktas Alytuje, todėl Etikos ir procedūrų komisija atkreipė Seimo vicepirmininko dėmesį, kad būtų vengiama panašių atvejų, kaip ketvirtadienį, kai A.Skardžius pirmininkavo Seimo posėdžiui, kuriame svarstytas įstatymas dėl “Alytaus tekstilės” akcijų išpirkimo ir šios įmonės gelbėjimo. Kaip žinoma, šis svarstymas baigėsi konfliktu Seimo salėje. Komisijos nuomone, ateityje pirmininkaujantysis posėdžiui turėtų iš anksto išnagrinėti darbotvarkę ir atsisakyti vesti tą posėdžio dalį, kurioje svarstomas tiesiogiai su jo apygarda susijęs klausimas.

Kai kurie Etikos ir procedūrų komisijos nariai irgi neišvengs atmintinių. Pavyzdžiui, Dalia Teišerskytė turi net kelių Kauno bendrovių akcijas, tarp jų - modelių agentūros “Modilina”, leidybos firmos “Tukas ir trintukas”. Net pats komisijos pirmininkas A.Salamakinas turi Kėdainių metalo perdirbimo įmonės “Progresas” akcijų. Tad, kaip jis pats sako, kai Seime bus svarstomas su metalo perdirbimu susijęs koks nors teisės aktas, jam teks nusišalinti nuo svarstymo ir balsavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių