Pereiti į pagrindinį turinį

Reitingavimas beveik nepakeis kandidatų eiliškumo

2009-06-08 15:37
Reitingavimas beveik nepakeis kandidatų eiliškumo
Reitingavimas beveik nepakeis kandidatų eiliškumo / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Kandidatų reitingavimo Europos Parlamento (EP) rinkimuose rezultatai bus paskelbti pirmadienį vakare arba antradienį ryte. Tačiau Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, preliminarūs duomenys rodo, kad reitingavimas beveik nepakeis esamo kandidatų eiliškumo.

Pirmadienį vidurdienį surengtoje spaudos konferencijoje Z.Vaigauskas pakartojo preliminarius sekmadienį Lietuvoje vykusių EP rinkimų rezultatus.

Balsavime dalyvavo 562 tūkst. 915 arba 20,91 procento visų įregistruotų rinkėjų.

Daugiausiai balsų - 26,8 proc. - surinko Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Ši partija gaus 4 EP narių mandatus. Socialdemokratai surinko 18,62 proc. balsų (3 mandatai), partija „Tvarka ir teisingumas“ - 12,24 proc. (2 mandatai), Darbo partija - 8,81 proc. (1 mandatas), Lenkų rinkimų akcija - 8,46 proc. (1 mandatas), Liberalų sąjūdis - 7,35 proc. balsų (1 mandatas). Likusios 9 partijos neperžengė 5 proc. balsų barjero ir mandatų paskirstyme nedalyvaus.

„Rezultatai iš esmės jau nebepasikeis, nors dar gaunami balsavimo užsienyje protokolai“, - sakė Z.Vaigauskas.

Tačiau dar nepaskelbta, kas konkrečiai iš partijų kandidatų sąrašų turėtų pretenduoti į EP narių mandatus. Tai paaiškės po to, kai bus paskelbti kandidatų reitingavimo rezultatai.

„Į mūsų kompiuterius jau esame suvedę duomenis iš daugiau kaip 1300 apylinkių, kurių iš viso yra 2035“, - vidurdienį sakė VRK vadovas. Jis tikisi, kad pirmadienį vakare arba antradienį ryte bus galima paskelbti, kokie yra reitingavimo rezultatai. „Tuomet jau turėsime ir konkretų sąrašą asmenų, kurie patenka į EP“, - teigė Z.Vaigauskas.

Tačiau, pasak jo, reitingavimas beveik nekeičia pirminio kandidatų sąrašo. „Gali būti vienas kitas pasikeitimas, bet jų tikrai nebus daug“, - įsitikinęs VRK pirmininkas.
Jo turimais preliminariais duomenimis, į trečiąją vietą socialdemokratų sąraše išeina Seimo narys Zigmantas Balčytis, išstumdamas parlamentarę Birutę Vėsaitę. Tuo tarpu nesikeičia pirmieji keturi TS-LKD kandidatai, pirmieji du „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatai, taip pat „darbiečių“, Lenkų rinkimų akcijos ir Liberalų sąjūdžio sąrašų vedliai. Visi jie turėtų pretenduoti į EP narių mandatus.

„Bet po to, kai paskelbsime reitingavimo rezultatus ir ateinantį sekmadienį patvirtinsime galutinius EP rinkimų rezultatus, iš išrinktųjų kandidatų lauksime patvirtinimo, kad jie tikrai eina į europarlamentarus, neatsisako mandatų“, - teigė Z.Vaigauskas.

VRK pirmininkas užsiminė, kad šįkart rinkimuose gauta kur kas daugiau nusiskundimų dėl balsavimo eigos, nei per prezidento rinkimus prieš tris savaites. Tačiau, anot Z.Vaigausko, rinkimų pažeidimai nėra esminiai ir vargu ar turės įtakos galutiniams balsavimo rezultatams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų