Rezervinėse teritorijose – interesų raizgalynė

Uostas ir miestas

Rezervinėse teritorijose – interesų raizgalynė

Klaipėdos miesto trikampyje tarp Minijos, Nemuno ir Senosios Smiltelės gatvių pagal Uosto direkcijos pateiktą sąrašą yra 79 apgyvendinti butai arba namai, iš kur reikės iškeldinti žmones perimant tas teritorijas uosto reikmėms. Vakar Uosto direkcijos ir savivaldybės atstovai svarstė, kokiu būdu iškeldinti gyventojus. Nors Valstybės kontrolės auditoriai konstatavo, kad dėl uosto rezervinėse teritorijose apgyvendintų žmonių, išdalintų sklypų kaltė tenka savivaldybei, tačiau už jų iškeldinimą iš tų teritorijų turės mokėti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

Dėl apleistų Minijos, Nemuno ir Senosios Smiltelės gatvių trikampio teritorijų savivaldybė sulaukia daug skundų iš ten esančių gyventojų. Formaliai tai miesto teritorijos, tačiau Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius teigė, kad savivaldybei nėra prasmės jų tvarkyti, nes atiteks uostui. Šiuo metu jau parengti visų trikampyje esančių rezervinių teritorijų detalieji planai, todėl uostas jas galėtų perimti. Uosto generalinio direktoriaus Sigito Dobilinsko teigimu, tai bus daroma, kai atsiras prie tų teritorijų esančių uosto kompanijų poreikis. Dalį perimtų teritorijų turėtų sutvarkyti ir naudoti „Begos“, „Transfosos“ ir „Klaipėdos Smeltės“ bendrovės, dalyje būtų tiesiamas geležinkelis su sanitarine zona, kuri taip pat turėtų būti išvalyta nuo gyventojų.

Gyventojų iškeldinimas iš tų teritorijų yra skaudžiausia ir gana brangiai kainuosianti problema. Uosto direkcija yra numačiusi būdus, kaip tai padaryti. Manoma, kad savivaldybė galėtų skirti žemės plotą, kur Uosto direkcijos lėšomis būtų pastatytas daugiabutis namas arba Uosto direkcija sumokėtų savivaldybei ir ji iškeldintų gyventojus. Galimi ir kiti sprendimai. Tačiau jau iš karto įžvelgiamos kai kurios problemos. Žmonės, kuriuos reikės iškeldinti, gyvena nedideliuose avarinių namų butuose. Jų vertė bus gerokai mažesnė nei naujo namo butų. Valstybės valdoma Uosto direkcija pinigų galės skirti tik pagal įkainotą senojo gyventojų turto vertę.

Minėtose uosto rezervinėse teritorijose yra ir verslą įkūrusių arba ūkinės paskirties turtą įsigijusių asmenų. Juos iškeldinti ar kompensuoti už turtą bus dar sunkiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių