Pereiti į pagrindinį turinį

Riestainio skylės dalybos

2008-11-10 09:00
Riestainio skylės dalybos
Riestainio skylės dalybos / Roko Medonio nuotr. Prioritetai: nepaisydami skylėto biudžeto parlamentarai siūlo pravalgyti dar daugiau pinigų.

Būsimos valdančiosios koalicijos lyderiai nuolat kartoja, kad kitais metais gyventi teks susiveržus diržus. Tačiau šios koalicijos partijoms priklausantys parlamentarai nė nesirengia taupyti.

Būsimas premjeras – pesimistas

"Vyriausybė pateikė Seimui kitų metų biudžeto projektą, kuriame numatytas 2,7 mlrd. litų deficitas. Šalia to dar "Sodros" deficitas. Konsoliduotas deficitas gali būti labai netoli Mastrichto 3 proc. nuo BVP kriterijaus (Lietuvoje – apie 3 mlrd. litų)", – taip savo tinklaraštyje rašo būsimasis ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

Centro dešinės koalicijos finansų ministru kviečiamas dirbti Algirdas Šemeta prognozuoja, kad bus panaikinta didžioji dalis gyventojų pajamų ir PVM lengvatų.
Jo teigimu, valstybinėms institucijoms išlaidas bus siekiama sumažinti apie 15 proc.

Siūlo milijonus

Tačiau kol valdžią besidalijančių partijų vadovai svarsto galimybes, kaip išbristi iš krizės kiek įmanoma sausesniems, jų bendražygiai Seime nori dar padidinti biudžeto išlaidas.
Konservatorių atstovė Vida Marija Čigriejienė su kolegomis siūlo skirti 2,5 mln. litų 6-ioms Kauno švietimo įstaigoms sutvarkyti.

Ji su partijos kolegomis taip pat yra parengusi kelis siūlymus dėl Kauno medicinos universiteto finansavimo. Iš viso šiai mokslo įstaigai siekiama gauti per 18,5 mln litų: centrinių rūmų rekonstrukcijai, technologinei įrangai, trūkstamiems laboratoriniams ir kabinetiniams baldams įsigyti, naujai mokslo ir studijų bazei Farmacijos fakultete įkurti.
V.M.Čigriejienė mano, kad jos siūlymams lėšų atsirastų mažinant Žemės ūkio, Susisiekimo ir Ūkio ministerijų valdymo išlaidas, taip pat apkarpant asignavimus valstybės skolai valdyti.

"Man svarbiausia – mokyklos, kurių tvarkymo projektai jau prasidėję. Pažadėjau pateikti siūlymą – ir pateikiau. O ar jis bus patvirtintas – dar pažiūrėsime, bet didelė tikimybė, kad jį atmes. Nurodžiau, iš kur galima lėšų gauti, juk rezervinės atsargos yra gan didelės. O dėl universiteto – tai ne mano idėja, bet aš, kaip kaunietė, šį siūlymą palaikiau. Jei patvirtins, tada ir kalkite prie kryžiaus, o ne dabar", – aiškino V.M.Čigriejienė.

Investicija į ateitį

Seimo Informacinės visuomenės plėtros komitetas, be kita ko, siūlo skirti 5,2 mln. litų Vilniaus universiteto nacionaliniam superkompiuteriui tobulinti.

"Nemanau, kad tai lėšų švaistymas. Superkompiuterio tobulinimas – investicija į ateitį, tuo labiau kad 5 mln. yra tik po pusantro lito kiekvienam Lietuvos žmogui. Todėl ir rėmiau šį projektą", – kalbėjo konservatorius Egidijus Vareikis.

Jo partijos kolegė kandidatė į krašto apsaugos ministrės postą Rasa Juknevičienė iš deficitinio biudžeto siūlo skirti 800 tūkst. litų Kupiškio pensiono tvarkymo darbams.
"Papildomų pinigų neprašau – tiesiog noriu, kad būtų peržiūrėtas biudžeto projektas, nes šis pensionas nepelnytai visada atsiduria podukros vietoje", – dėstė konservatorė.
Kitas apie taupymą daug kalbantis konservatorius Jonas Dagys siūlo 200 tūkst. litų numatyti "Camerata Klaipėda" rengiamam tarptautiniam klasikinės muzikos festivaliui "Klasikinės muzikos ateities vartai".

Valdžios poilsio svarba

Išskirtinio parlamentarų dėmesio nusipelnė valstybinė įmonė poilsio namai "Baltija", kuriuose mėgsta ilsėtis valstybės vadovai.

Būsimos valdančiosios daugumos atstovas liberalcentristas Raimundas Palaitis "Baltijos" reabilitacijos centro rekonstrukcijai tęsti siūlo skirti 4,7 mln. litų.
Tačiau šios sumos tikriausiai bus maža, nes Darbo frakcijos narė Dangutė Mikutienė namams "Baltija" prašo skirti dar 6 mln. litų. "Poilsio namai priklauso valstybei, jų remonto projektas jau pradėtas, todėl jį reikia pabaigti. Gavome prašymus dėl lėšų skyrimo, todėl atitinkamai į juos reaguojame pateikdami siūlymus dėl biudžeto. Ar šitam siūlymui bus pritarta – jau kita kalba", – aiškino D.Mikutienė.

Nuo kopėčių iki filmo

Liberalcentristas R.Palaitis turi ir daugiau norų. Jis siūlo 3,5 mln. litų skirti Palangos V.Jurgučio vidurinės mokyklos rekonstrukcijai baigti, dar milijoną atriekti vaikų reabilitacijos sanatorijos "Palangos gintaras" kapitaliniam remontui.

Tėvynės sąjungos atstovė Vincė Vaidevutė Margevičienė prašo skirti 4 mln. litų naujoms gaisrininkų kopėčioms įsigyti. Taip pat ji pateikė siūlymą skirti 2,3 mln. litų Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijai medienos ruošos mašinai įsigyti. Jos kolega Rytas Kupčinskas, siūlo 10 mln. Lt paskirti Kauno pramogų ir sporto rūmams Nemuno saloje.
Liberalų ir centro sąjungos atstovė Dalia Teišerskytė siūlo skirti 900 tūkst. meniniam filmui "Sibiro madona" užbaigti. "Šis projektas turi būti prioritetas, nes kalbama apie patriotinį auklėjimą. Šiam filmui jau buvo skirta pusė milijono, filmavimo darbai įpusėjo. Ten vaidinantys vaikai auga, jei neskirsime reikiamų lėšų, filmas taip ir liks neužbaigtas", – kalbėjo D. Teišerskytė.

Opozicija taip pat netaupo

Būsimoji opozicija pinigų dalybose irgi nesnaudžia. Darbo partijos atstovė Loreta Graužinienė siūlo 1,5 mln. skirti Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos sporto bazės statyboms tęsti, socialdemokratė Irena Šiaulienė prašo skirti 885 tūkst. litų jubiliejiniams Lietuvos nacionalinio dramos teatro renginiams.

Jos partijos kolega Jonas Juozaitis rūpinasi Joniškio reikalais: laisvalaikio ir sporto kompleksui bei muziejui siekia gauti 2 ir 1,8 mln litų. Kitas socialdemokratas Zigmantas Balčytis siūlo biudžete rasti 1 mln. litų Žemaičių Naumiesčio kino teatro pastato rekonstrukcijai.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis siūlo už 1,2 mln. litų baigti tvarkyti Šv. Teresės bažnyčią, Aušros Vartų koplyčią ir galeriją.
Socialdemokratas Edvardas Žakaris siūlo skirti 123 tūkst. litų jachtoms įsigyti. Jų reikia Šiauliuose esančiai sporto mokyklai "Atžalynas".

Skaičiai

2,687 mlrd. litų – dabartinės Vyriausybės prognozuojamas biudžeto deficitas.
6 mlrd. litų – būsimo premjero A.Kubiliaus prognozuojamas deficitas.

337,922 mln. – tiek papildomai pinigų kitų metų biudžete siūlo surasti parlamentarai.
Daugiausia prašymų 2009 m. biudžete numatyti papildomai lėšų prašo konservatoriai, Darbo partija, socialdemokratai, o mažiausiai – Liberalų sąjūdis ir liberalcentristai. Kol kas nė vieno papildomo lito neprašo rinkimus pralaimėję socialliberalai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų