Rimkuose imtasi grasinimų

Aistros dėl gamyklos

Rimkuose imtasi grasinimų

Naujos gamyklos šalia Rimkų statybai pritariantiems šios gyvenvietės žmonėms pradedama grasinti susidorojimu. Netrukus bus pradėta viešai svarstyti iškilsiančios gamyklos „Klai-PET“ poveikio aplinkai įvertinimo ataskaita. Dėl to vėl suaktyvėjo kampanija prieš būsimą statybą.

Neseniai buvo platinamas ir niekieno nepasirašytas straipsnis grėsmingu pavadinimu „Cheminė bomba prie Klaipėdos“. Jame žiniasklaida vienpusiškai kaltinama, kad nepritaria grupelės rimkiškių (iš viso yra trys organizatoriai) keliamam triukšmui. Kaltinimai grindžiami tuo, jog palankiai rašoma apie numatomą statyti gamyklą, kuri sukurs per 300 darbo vietų, žymiai padidins Klaipėdos uosto konteinerių krovos srautus, per metus į valstybės biudžetą sumokės per 100 mln. litų mokesčių.

Situacija aiški

Savo akimis pamačius tokią pat PET gamyklą Barselonoje, tikrai nepasirodytų, kad tai pavojų aplinkai keliantis objektas. Šalia gamyklos ten įsikūrė mokykla, pastatyti gyvenamieji namai, viešbutis.

Pagal Lietuvoje sertifikuotas skirtingas Skandinavijos šalių ir JAV poveikio aplinkai vertinimo metodikas buvo ištirti galimi išmetimų į aplinką šaltiniai. Todėl visiškai aišku, kodėl „Klai-PET“ gamyklai nustatyta 150 metrų sanitarinė apsaugos zona. Ji „neužkabina“ Klaipėdos-Šilutės kelio, o juo labiau Rimkų gyvenvietėje esančios Tiesiosios gatvės, kurios pabaiga nuo minėto kelio dar yra už 200-300 metrų. Pati Rimkų gyvenvietė yra gerokai toliau - nuo jos iki būsimos gamyklos yra maždaug 1,5 kilometro. Netgi nuo pagrindinio gamyklos įrenginio - polimerizacijos bloko, kuris bus toliau nuo kelio, - už dabartinių „Skujos“ sandėlių, - iki Tiesiosios gatvės yra dar ir daugiau kaip pusė kilometro. Ne mažiau svarbi aplinkybė ir tai, kad toje vietoje, kur numatyta statyti gamyklą, vyraujantys vakarų vėjai išmetamas medžiagas (daugiausiai - iš dujinės katilinės kaminų) neštų ne į Rimkų gyvenvietės pusę, o į laukus.

p>Pritaria statybai

Daliai gyventojų visiškai aišku, kad gamykla jokio blogo poveikio nedarys. Balandžio 28 dieną jie parašė kreipimąsi Premjerui Algirdui Brazauskui, taip pat aplinkos ir sveikatos apsaugos ministrams, Seimo aplinkos apsaugos komitetui ir Civilinės saugos departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos, pareikšdami palaikymą bendrovei „Nemuno bangos grupė“ dėl modernios gamyklos statybos. Jie net prašė užtikrinti, kad derinimo darbai būtų vykdomi kuo greičiau, nesudarant kliūčių projektui įgyvendinti.

Reiškiama nuomonė, kad naujoji gamykla bus naudinga ne tik Rimkų gyvenvietei, bet ir visam Klaipėdos regionui. Kreipimesi taip pat teigiama, kad prieš gamyklos statybą pasisako tik nedidelė dalis Rimkų gyventojų. Toliau gyventojai netgi vardina su gamyklos statyba susijusius teigiamus dalykus. Tiesiogiai Rimkų gyventojus paliestų socialinė programa „Nemuno bangos grupė“ ir Rimkai“, kurią planuojama įgyvendinti, jei gamykla bus pastatyta. Bendrovė teigia pasirengusi bendradarbiauti sprendžiant aktualiausias Rimkų bendruomenės problemas. Ji ketina prisidėti prie kelių atnaujinimo, aplinkos tvarkymo ir apželdinimo, vaikų švietimo ir mokyklų įrangos atnaujinimo programų, suaugusių švietimo, susijusio su būsimosiomis darbo vietomis gamykloje, mokslo ir kvalifikacijos kėlimo programų. Taip pat „Nemuno bangos grupė“ yra pažadėjusi, kad pirmenybę įsidarbinti naujoje gamykloje teiks Rimkų gyventojams.

Žmonės teigia, jog visos šios priežastys įrodo, kad kai kurių Rimkų gyventojų norai sužlugdyti gamyklos projektą vadovaujasi tik asmeniniais interesais ir negalvoja apie gyvenvietės ateitį. „Mes pasisakome už naująją gamyklą Klaipėdos rajone ir tikimės, kad šis projektas ilgainiui taps Rimkų gyvenvietės, o gal net ir viso regiono pasididžiavimu“, - sakoma kreipimesi.

Grasino sumušti

Pasidairius po Rimkų gyvenvietę kraupu darosi, kaip ji apleista. Sovietiniais laikais buvusi Lėbartų tarybinio ūkio gyvenvietė šiam ūkiui mažiausiai rūpėjo. Dabar ji priklauso Klaipėdos miesto savivaldybei. Praktika yra tokia, kad pirmiau tvarkomi miestų centrai, o ne pakraščiai. Rimkuose nėra nė vienos asfaltuotos gatvės, išskyrus kelią Klaipėda-Šilutė. Žvyruotos gatvės, nuo kurių medžiai ir namai vasarą skendi dulkėse, duobėtos, daugelį metų netvarkytos.

Kreipimąsi parašę žmonės mano, kad galimybė kaip nors apsikuopti Rimkuose yra vienintelė - padedant kompanijai NBG, kuri, jei „Klai-PET“ gamykla bus pastatyta, tarsi taptų šios gyvenvietės „šefais“.

Tačiau dėl to pradėjus Rimkuose rinkti parašus, prasidėjo nesuprantami dalykai. Priešiškos kampanijos aktyvistai atvyko pas vieną asmenų ir pagrasino jį sumušti, jei nesiliaus rinkti parašus dėl gamyklos statybos.

Rimkų gyventojas Antanas Tilvikas „Klaipėdai“ teigė, kad Rimkuose nepadoriai elgiamasi su tais, kurie turi kitą nuomonę. Anot jo, jam prie liudininkų buvo pasakyta, kad, jei toliau rinks parašus, „nusuks galvą“.

A.Tilvikas teigė, kad kurstytojų prieš gamyklos statybą grupelė Rimkuose nedidelė - tik trys pagrindiniai organizatoriai. Dauguma Rimkų gyventojų yra abejojantys, tačiau vis daugiau atsiranda manančių, kad gamyklos statyba būtų naudinga. Kaip sakė A.Tilvikas, keli pasipriešinimo prieš statybą organizatoriai dedasi mokytesni už kompetentingas institucijas, kurios tvirtina, kad PET žaliavų gamykla yra nepavojinga aplinkai. Kategoriškai prieš gamyklą nusistačiusių asmenų jokie argumentai neįtikina. Neturėdami jokių įrodymų jie šaukia, kad tie, kurie važiavo pasižiūrėti analogiškos gamyklos į Barseloną, yra papirkti. A.Tilvikas mano, jog žmonės, kurie kaltina kitus papirkinėjimais, patys gali turėti kokių nors slaptų norų. Juolab kad NBG viešai paskelbus pakartotinį kvietimą vykti apžiūrėti analogiškos gamyklos, taip ir nesulaukta Rimkų aktyvistų žadėtų vykstančiųjų sąrašų. Taipogi NBG atstovai teigė, kad neoficialiuose pokalbiuose Rimkų aktyvistai reiškė pageidavimus, jog būtų nupirktos jiems Rimkuose priklausančios žemės. Prašomos kainos - įspūdingos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių