Šalis vienija kelias į Europą

Lietuvos ir Lenkijos vadovai aptarė strateginius bendradarbiavimo klausimus

Lietuvos ir Lenkijos vadovai aptarė strateginius bendradarbiavimo klausimus

Simbolišku Lenkijos Prezidentas Aleksandras Kvasnevskis pavadino vakar Augustave vykusį susitikimą su Lietuvos vadovu Rolandu Paksu. Tai buvo pirmasis Lenkijos Prezidento susitikimas su užsienio valstybės vadovu po sėkmingai Lenkijoje pasibaigusio referendumo dėl narystės Europos Sąjungoje.

Kaimynės vėl kartu

Simbolišką prasmę šis susitikimas, anot Lenkijos vadovo, įgauna prisimenant popiežiaus Jono Pauliaus II žodžius, jog po Liublino unijos Lietuva ir Lenkija vėl kartu.

Lenkijos Prezidento nuomone, bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir Lenkijos ypač sustiprės abiem valstybėms tapus ES ir NATO narėmis. Lenkijos vadovo nuomone, ypač svarbios bendros investicijos, regioniniai projektai.

Lietuvos Prezidentas R. Paksas dviejų valstybių santykius apibūdino kaip strateginius. Jo manymu, dviejų valstybių santykiai turi įgyti naują kokybę visais lygiais.

Daugiau tolerancijos ir geranoriškumo

Perfrazuodamas žymųjį posakį “Kas gerai Fordui, tas gerai Amerikai”, Lietuvos Prezidentas sakė, kad strateginės partnerės Lietuva ir Lenkija taip pat gali vadovautis principu “Kas gerai Lietuvai, tas gerai Lenkijai, ir atvirkščiai. Tai galėtų būti mūsų strateginės partnerystės kredo”, - sakė Lietuvos vadovas.

Dviejų valstybių vadovų susitikime taip pat kalbėta apie finansinę paramą lietuvių mokykloms Lenkijoje. Pasak R.Pakso, lietuviškoms mokykloms Seinuose, Punske Lenkijos vyriausybė paskyrė 1,2 mln. zlotų. Apie sunkią lietuvių mokyklų finansinę padėtį Lenkijoje, planus jas uždaryti Prezidentai R.Paksas ir A.Kvasnevskis jau yra kalbėję šių metų kovo mėnesį vykusiame susitikime Varšuvoje.

Lenkijos Prezidento A.Kvasnevskio nuomone, tautinių mažumų problemos išsispręs šalims tapus ES narėmis, nes europiniai standartai šiuo klausimu yra patys aukščiausi pasaulyje. R.Pakso nuomone, tautinių mažumų problemas galima spręsti vadovaujantis tolerancijos, geranoriškumo principais.

Ne tik kariauti, bet ir statyti

Augustave vykusiame susitikime taip pat aptartos Lietuvos verslininkų galimybės dalyvauti Irako atstatymo darbuose pasinaudojant Lenkijos verslo patirtimi.

Pasak Prezidento R.Pakso, Lietuvos Seimui priėmus sprendimą siųsti į taikos palaikymo operacijas Irake iki 130 karių Danijos ir Lenkijos kontingento sudėtyje, “labai simboliška būtų, kad bendradarbiautų ne tik Lietuvos ir Lenkijos kariai, bet ir mūsų kelininkai, statybininkai”.

ELTA, KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių