SAM prašo avialinijų rinkti informaciją apie keleivius, atvykstančius iš Italijos

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) prašo avialinijų rinkti informaciją apie keleivius, į Lietuvą atvykusius iš Milano, Veronos ir Trevizo oro uostų.

Tokie prašymai išplatini bendrovėms „GetJet Airlines“, „Ryanair“, „Wizz Air“, pranešė ministerija.

Kartu prašoma sudaryti galimybes Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams patekti į nusileidusius orlaivius, kad galėtų keleiviams vietoje suteikti informaciją, atlikti temperatūros matavimus.

SAM primena, kad neseniai iš Kinijos ar Šiaurės Italijos – Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų – sugrįžusiesiems 14 dienų nuo paskutinės buvimo šiose šalyse dienos rekomenduojama likti namuose ir stebėti savo sveikatą.

Pajutus į gripą panašius simptomus, tokie žmonės nedelsiant turėtų skambinti bendruoju pagalbos tarnybų telefonu 112, pažymi ministerija.

Plečia rizikingų teritorijų sąrašą

Dėl plintančio koronaviruso į rizikingų teritorijų sąrašą SAM įtraukė Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą.

„Nuo šiol šios šalys priskiriamos rizikingoms teritorijoms. Anksčiau tokiomis buvo laikoma visa Kinijos Liaudies Respublika, o vasario 24 dieną šį sąrašą papildė Šiaurės Italijos regionai – Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos“, – teigiama ketvirtadienį išplatintame SAM pranešime.

Anot ministerijos, patikslina, kad įtariamu atveju laikoma, kai žmogui pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija – jaučiamas bent vienas iš šių simptomų: kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas.

„Taip pat 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios atitinka bent vieną iš šių epidemiologinių kriterijų: arba žmogus turėjo artimą sąlytį su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju, arba keliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, arba dirbo aplinkoje, kurioje buvo gydomi asmenys, sergantys COVID-19“, – teigia ministerija.

Visų keliautojų, per pastarąsias dvi savaites buvusių Kinijoje, Šiaurės Italijoje – Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionuose, taip pat Honkonge, Irane, Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Singapūre SAM prašo registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, COVID-19 protrūkis nusinešė daugiau kaip 2,7 tūkst. žmonių gyvybių. Naujuoju koronavirusu beveik 40-yje šalių užsikrėtė daugiau kaip 81 tūkst. žmonių, didžioji jų dalis išlieka Kinijoje. Lietuvoje iki šiol nėra patvirtintas nė vienas koronaviruso atvejis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių