Šauktinių sąraše – ir R. Karbauskio sūnus

  • Teksto dydis:

Trečiadienį buvo paskelbti šauktinių sąrašas. Jame – ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LŽVS) lyderio Ramūno Karbauskio sūnus.

„Valstiečių“ lyderis teigia, kad jo sūnus Mantas nuo tarnybos turėtų būti atleistas.

„Jis studijuoja Kanadoje ir suprantu, pagal tą tvarką, kuri yra Lietuvoje, tie, kurie studijuoja, yra atleidžiami, – portalui delfi.lt teigė R. Karbauskis. – Vyresnysis jau yra vyresnis nei šauktinio amžius.“

„Tai nėra patriotizmo požymis – ar jis tarnavo, ar ne. Aš net savo vaikams nesakyčiau, kad jūs ne patriotai, nes jūs neinate tarnauti savanoriais. Čia nėra to išraiška,“ – kalbėjo politikas.

Primename, kad iš viso devynių mėnesių tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose šiemet pradės 3828 karo prievolininkai.

Šiemet šauktinių sąrašai pirmą kartą sudaryti pakeitus šaukiamųjų amžių, šiuo metu jis siekia 18 – 23 metus. Vos pilnametystės sulaukę jaunuoliai galės būti šaukiami tuo atveju, jeigu nesimoko.

Iš viso sąrašuose yra daugiau nei 38 tūkst. asmenų.

Taip pat pirmą kartą sąrašuose atsidūrė aukštųjų mokyklų studentai. Tačiau patekę į juos studentai turės apsisprendimo galimybę – sustabdyti studijas ir atlikti devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą arba nenutraukus studijų pasirinkti jaunesniųjų karininkų vadų mokymus, kurie vyksta trejus metus savaitgaliais, arba studijuoti ir trejus metus tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose.

Nepasirinkus nė vieno iš minėtų tarnybos būdų, karo prievolininkams, kuriems dėl studijų aukštojoje mokykloje bus atidėta tarnyba, šaukimas būtų pratęsiamas, kol jiems sukaks 26 metai, bet ne ilgiau nei vienus metus po studijų baigimo. Baigę studijas jaunuoliai vieną kartą turės galimybę patekti į šaukiamųjų sąrašus.

Krašto apsaugos ministerija tikisi, kad ir toliau daugelis jaunuolių į tarnybą ateis savanoriškai, nors privalomai pašaukiamųjų skaičius kasmet didėja.

Pernai privalomai pašaukti 290 iš beveik 3,7 tūkst. karo prievolininkų.

Nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba atnaujinta 2015 metų pavasarį, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
UŽTENKA 4 MENESIU APMOKINT IR TEGUL MOKINASI O VISUS SENIUS SUŠAUKTI TEGUL MOKOSI KAIP GINKLA LAIKYTI GALĖS KARIAUTI SAVO DURNUS KARUS

onute

onute portretas
Baisus pasišventimas juoka kele rusai puola eikim visi kariauti nes ponai bukučiai ruošiasi karui konserviniai priveisė pilna bemoksliu beraščiu kad eitu kariauti o paskui siunčia musu vaikus žuti i kitas šalis NEIKIT JAUNIMAS EIKIT MOKYTIS LIETUVAI REI MOKYTO JAUNIMO

natalija

natalija portretas
PUIKU KAD JAUNUOLIAI STUDIJUOJANTIS TURI BAIGTI MOKSLUS MOKYTAS JAUNIMAS LABIAU REIKALINGAS LIETUVAI NEGU TIE KARO ŽAIDIMAI IR BAIKIT KONSERVAI LOTI
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių