Šaulių vadas: mokomės, kad jūs gyventumėte saugiai

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 24–26 d. Raseinių mieste ir apylinkėse bus daug bruzdesio, uniformuotų žmonių, kažkur gal pasipils dūmų ir net pasigirs šūvių. Apie tai, kas vyks, pasakoja Kauno apskrities Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės vadas atsargos kapitonas Vytautas Žymančius.

– Savaitgalį Raseinių gyventojai ir svečiai mieste bei apylinkėse pamatys ne vieną uniformuotą asmenį. Ar žmonėms reikėtų dėl to suklusti? Ką tai reiškia?

– Vertinant dabartinius iššūkius žmonijai, suklusti vertėtų ne tik raseiniškiams, bet visiems, o ypač – savivaldybių administracijoms, ir permąstyti, kaip savivaldybės bei jų tarnybos yra pasiruošusios vykdyti užduotis ekstremaliose situacijose ir užtikrinti žmonių saugumą. Raseiniuose rugsėjo 24–26 d. susirinks daugiau kaip 200 šaulių padėti ir praktikuotis galimuose veiksmuose, jeigu įvyktų kokia nelaimė, ypač dabartinėje situacijoje – siaučiant COVID-19 pandemijai.

– Ką šauliai darys? Ko tikėtis žmonėms? Kaip reaguoti?

– Labai tikimės, kad Raseinių gyventojai ir miesto svečiai reaguos geranoriškai bei nepiktybiškai – yra buvę kituose miestuose, kai žmonės gerus šaulių, kariuomenės ir kitų tarnybų norus bei veiksmus sutinka priešiškai nusiteikę. Reikia suprasti, kad tokie praktiniai veiksmai yra daromi tam, kad mūsų šauliai mokėtų ir būtų pasiruošę remti valstybės ir savivaldybių institucijas, kurios privalo ekstremaliose situacijose vykdyti įvairias užduotis, neretai netgi pavojingas tarnybų specialistų ir eilinių piliečių gyvybėms. Šauliai nori patys išmokti ir su kitomis tarnybomis susiderinti bendrus veiksmus, kad prireikus galėtume kaip įmanoma geriau, greičiau atlikti užduotis, pasirūpintume gyventojų saugumu ir įneštume mažiau sumaišties tiems patiems gyventojams. Žinoma, gyventojams bus platinama informacija, kaip reaguoti pastebėjus ką nors neįprasto, tad tikimės ir piliečių pagalbos.

– Kokios dar tarnybos kartu su šauliais dalyvaus tarpusavio praktiniuose veiksmuose?

– Planuoja dalyvauti Priešgaisrinės ir gelbėjimo tarnybos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai, policijos ir Raseinių savivaldybės atstovai, Raseinių ligoninės ir Greitosios medicinos pagalbos atstovai, pagelbės ir Karinės oro pajėgos bei Krašto apsaugos savanorių pajėgos. Tarnybų tikrai nemažai.

– Ar įprastą gyvenimą gyvenantiems žmonėms gali kilti kokių nors pavojingų situacijų?

– Ne, gyventojams pavojaus nebus, jeigu žmonės bus geranoriški ir draugiški, neis ten, kur bus draudžiama patekti, kur teritorijos bus aptvertos STOP juostomis ar bus įspėti uniformuotų pareigūnų. Vykdydami bendrus veiksmus šauliai ir kitų tarnybų pareigūnai tikrai imituos įvairius pavojingus veiksmus, kokie gali nutikti ir tikrovėje: įvykus kokiai nors cheminei avarijai, kilus dideliam gaisrui ar, pavyzdžiui, stipriai išplitus COVID-19 ir pan. Bus naudojamos įvairios imitacinės priemonės, taip pat – ir imitaciniai šaudmenys, bet išgirdę šaudant gyventojai neturėtų nerimauti – tai mokymų dalis. Todėl labai prašome gyventojų geranoriškai klausyti pratybų organizatorių ir kur negalima, ten ir neiti, nesmalsauti.

Dabar pats laikas atsakyti sau į klausimą, ar aš taip ir liksiu tik stebėtojas, ar noriu prisidėti prie visuomeninės veiklos.

– Kuo patiems gyventojams šaulių ir kitų institucijų mokomieji tarpusavio praktiniai veiksmai gali būti naudingi?

– Pirmiausia – piliečiai turės puikią progą susipažinti su visomis tarnybomis ir jų darbu. Vienas iš svarbiausių dalykų – supažindinsime šaulius ir kitų tarnybų atstovus su miesto infrastruktūra, ypatumais, objektais, kuriuos gali tekti saugoti ar kitaip jais pasirūpinti ir padėti žmonėms, jeigu įvyktų kokia nelaimė Raseiniuose. Žinoma, labai svarbi ir sąveika tarp skirtingų struktūrų – to ir mokysimės šį savaitgalį. Kai pareigūnai pažįsta vieni kitus, gerai žino vietovės specifiką, daug lengviau vykdyti užduotis iš tikrųjų nutikus nelaimei ar esant kokioms nors ekstremalioms sąlygoms. Tad žmonės gali tik džiaugtis – visa tai daroma jų pačių labui, saugumui.

– Ar galės žmonės atvykti ir stebėti, kaip viskas vyksta?

– Tikrai suteiksime tokią galimybę. Tam tikrose vietose bus kontrolės postai, kur žmonės galės stebėti dirbančius šaulius ir karius, pamatyti, kaip vykdomos įvairios piliečių, kurie imituos blogiukus, patikros bei suėmimai, planuojamas ir sraigtasparnio nusileidimas. Informacija apie tai, kas ir kur vyks, bus galima sužinoti rugsėjo 25 d. 10 val. Raseinių miesto aikštėje. Ten vyks šių bendrų mokymų atidarymo ceremonija, taip pat Kauno apskrities Vytauto Didžiojo 2-osios šaulių rinktinės naujų narių priesaikos ceremonija. Veiks informacijos palapinė, bus dalijami lankstinukai su informacija, kur žmonėms negalima eiti dėl jų ir aktyviuose veiksmuose dalyvaujančių pareigūnų saugumo.

– Lietuvos šaulių sąjunga yra atvira kiekvienam piliečiui – gal šie mokymai bus gera proga žmonėms apsispręsti tapti šauliais ar jaunaisiais šauliais?

– Reikia pasidžiaugti, kad pastaruoju metu suaugusių šaulių gretos didėja. Piliečiams tikrai verta pasidomėti, ką šauliai veikia, o rugsėjo 24–26 d. ir pamatyti iš arti. Dabar pats laikas atsakyti sau į klausimą, ar aš taip ir liksiu tik stebėtojas, ar noriu prisidėti prie visuomeninės veiklos bei šauliška veikla mūsų valstybę, rajoną, gatvę padaryti saugesnę, gražesnę ir užtikrinti savo bei vaikų ateities gyvenimą nepriklausomoje laisvoje valstybėje. Jaunuoju šauliu gali tapti moksleiviai nuo vienuolikos metų, o šaulių gretose laukiame pilnamečių mokytojų, medikų, kepėjų, vairuotojų, siuvėjų, verslininkų, ūkininkų, vadovų, tarnautojų ir darbininkų ir t.t. – visų aktyvių piliečių, norinčių prisidėti kuriant visų gerovę ir rūpinantis saugumu. Tėvynės labui!



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
ačiū šauliams

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
grynai fermos darbuotojas.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių