Pereiti į pagrindinį turinį

Savaitgalis – sprendimų metas

2008-12-27 09:00
Savaitgalis – sprendimų metas
Savaitgalis – sprendimų metas / Roko Medonio nuotr. Laikas: Prezidento V.Adamkaus (kairėje) sprendimas vetuoti ar ne naujos Vyriausybės pateiktą ir Seime patvirtintą biudžetą bei jį lydinčius įstatymus, turėtų paaiškėti jau šios savaitės pradžioje.

Prezidentas Valdas Adamkus šventinį savaitgalį žadėjo skirti 2009 m. biudžeto įstatymui ir jį lydintiems įstatymams nagrinėti. Šalies vadovo sprendimas, vetuoti ar ne prieštaringai vertinamą biudžetą, turėtų paaiškėti kitos savaitės pradžioje.

Darbingos šventės

Prezidento patarėjas ekonomikos klausimais Ramūnas Vilpišauskas trečiadienį pranešė, kad V.Adamkus išnagrinėjo ir pasirašė tik 15 įstatymų iš maždaug 60. Likusieji turėjo būti svarstomi savaitgalį.

R.Vilpišauskas taip pat pridūrė, kad Prezidentas trečiadienį dar nebuvo apsisprendęs, ar pasirašys 2009 m. biudžeto įstatymą ir didžiąją dalį jį lydinčių įstatymų.

"Prezidentas supranta, kad padėtis sudėtinga, todėl stengsimės Seimo pateiktą įstatymų paketą išnagrinėti kaip galima greičiau", – sakė jis.

Šalies vadovo patarėjo teigimu, Seime svarstant įstatymus buvo nemažai pakeitimų, todėl į juos norima įsigilinti. Prezidentas pasirašė tik tuos įstatymus, kurie buvo gauti anksčiau šią savaitę.

Raginimai vetuoti netyla

Seimo Socialdemokratų frakcija kreipėsi į Prezidentą su prašymu vetuoti parlamento patvirtintą kitų metų biudžetą ir kai kuriuos jį lydinčius įstatymus.

Opozicijos lyderis Gediminas Kirkilas trečiadienį pareiškė, kad Prezidentas raginamas nepasirašyti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisų, kuriomis tarifas didinamas iki 19 proc.

"Šio mokesčio padidėjimą labiausiai pajus gaunantys mažiausias pajamas", – sakė buvęs premjeras.

Socialdemokratai taip pat prašo vetuoti pataisas, naikinančias lengvatinį 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą keleiviams vežti, knygoms, vaistams, nes šiuo verslu užsiimančioms įmonėms esą grės bankrotai, žmonės neteks darbo, o į biudžetą nepavyks surinkti planuojamų pajamų.

Socialdemokratai norėtų, kad Prezidentas vetuotų pataisas dėl naujo mokesčio įmonėms už automobilius įvedimo, dėl pradinukų maitinimo nutraukimo, vaiko pinigų nebemokėjimo vyresniems negu 3 metų vaikams.

Palūkanų dydis nesvarbu?

Vyriausybė, ieškodama pinigų maždaug 2 mlrd. litų biudžeto skoloms padengti, milijardus skolinasi ne tik užsienyje, bet ir už nemažas palūkanas iš komercinių bankų Lietuvoje. Dienraštis "Verslo žinios" pranešė, kad rinkoje puse lūpų kalbama, jog Vyriausybė jau susitarė su Lietuvos bankais dėl milijardą viršijančios paskolos už 12 proc. metų palūkanų, ji bus suteikta iki Naujųjų metų.

Tačiau premjeras Andrius Kubilius ir finansų ministras Algirdas Šemeta suskubo paneigti tokias kalbas.

"12 proc. palūkanos – tai netiesa", – trečiadienį sakė finansų ministras. Paklaustas, ar palūkanos mažesnės, A.Šemeta atsakė teigiamai. O premjeras A.Kubilius pabrėžė, kad gandai apie milijardą yra šiek tiek išpūsti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų