Seime bus minimas Konstitucijos 30-metis

  • Teksto dydis:

Penktadienį Seimo rūmuose bus minimas Lietuvos Konstitucijos 30-metis.

Ta proga rengiama tarptautinė, jau dešimtoji, mokslinė-praktinė konferencija „Konstitucijos 30-metis: nuo ordinarinės iki aukščiausiosios teisės“.

Pirmąjį jos pranešimą, skirtą jubiliejiniams Konstitucijos metams, nuotoliniu būdu skaitys Latvijos prezidentas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) garbės daktaras Egilas Levitas.

Konferencijos dalyviai iš Estijos ir Lenkijos pristatys šių šalių naujausias konstitucinės justicijos tendencijas, karo iššūkių Ukrainos Konstitucijai temą atskleis pranešėjas iš Ukrainos, Lietuvos pranešėjai kalbės apie konstitucinės minties, Konstitucijos teksto ir aiškinimo tendencijas, aktualius iššūkius bei esminius pokyčius, įvykusius per pastaruosius tris dešimtmečius.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas Konstitucinio Teismo formuojamos oficialiosios konstitucinės doktrinos, jos vietos kitų teismų praktikoje klausimams, taip pat Konstitucijos kaip aukščiausiosios teisės santykiui su tarptautine teise ir Europos Sąjungos (ES) teise, pranešė MRU.

„Švęsdami trisdešimtąjį mūsų visuomenės ir valstybės pagrindą sudarančios 1992 m. spalio 25 d. tautos referendumu priimtos Konstitucijos jubiliejų, galime džiaugtis, kad mūsų Konstitucija yra gyvybinga ir tvari, o būdama ne tokios tolimos praeities tautos sprendimas, kartu yra ir mūsų valstybės ateities kūrėja“, – sakė Konstitucinio Teismo pirmininkė Danutė Jočienė.

Konferenciją rengia Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, Konstitucinis Teismas, Lietuvos advokatūra.

Šiuo metu galiojanti Lietuvos Konstitucija priimta 1992 metų spalio 25 dieną vykusiame referendume.

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje šį dokumentą patvirtino tauta. 1992 Konstitucijoje žmogaus teisės paskelbtos prigimtinėmis, įtvirtinta teisės viršenybė, nustatyti nepriklausomos demokratinės valstybės politinės, ekonominės, socialinės santvarkos pagrindai ir siekiai, įtvirtintos esminės įvairių socialinių gyvenimo sričių teisinio reguliavimo kryptys ir gairės įstatymų leidėjui, konstitucinių institutų apsaugos garantijos, nubrėžtos politinės valdžios įgyvendinimo ribos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių