Seime laukia priešprieša

Vyriausybei nebus lengva įtikinti valdančiąją keturių partijų koaliciją Seime imtis labai nepopuliarių priemonių – dar kartą apkarpyti šių metų biudžetą, sumažinti bazinius atlyginimų dydžius ir motinystės pašalpas, padidinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) bei ilginti pensinį amžių.

Rizikuojama stabilumu?

Ministras pirmininkas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius įspėjo valdančiuosius, kad tenka imtis nepopuliarių priemonių balansuojant valstybės finansus. Esą nepatvirtinus Vyriausybės pasiūlymų, Lietuvos laukia dar didesni ekonominiai sunkumai, nei kamuoja dabar.

"Tebėra didžiulių iššūkių valstybės finansų srityje. Biudžetą reikia dar kartą konsoliduoti, peržiūrėti. Negalime nematyti tų iššūkių. Jie gali pareikalauti ne tik kad ne mažesnių pastangų išlaikyti finansų stabilumą, bet netgi ir didesnių", – teigė premjeras.

Pasak A.Kubiliaus, valdančioji koalicija turi jausti atsakomybę už valstybės finansų stabilumą. "Visi turime matyti alternatyvas: jeigu nedidiname PVM, tuomet jau dabar turime mažinti visas pensijas. Kitų išeičių nėra", – teigė Vyriausybės vadovas.

"Siūlau artėti prie sprendimo, su Seimu ir su Prezidento institucija diskutuoti dėl pasiūlytų priemonių priimtinumo", – nutraukdamas diskusijas Vyriausybės posėdyje pareiškė premjeras, leisdamas suprasti, kad nepritarimas pasiūlymų dėl valstybės ir "Sodros" biudžetinių pataisų paketams gali reikšti ir valdančiosios koalicijos krizę.

Naktinių įtikinėjimų nepakaks

Tačiau Tėvynės sąjungos partneriai valdančiojoje koalicijoje nelinkę aklai pasitikėti visais dabartiniais Vyriausybės patikinimais, kad siūlomos nepopuliarios priemonės būtinos.

"Galiu tiesiai šviesiai pasakyti – jeigu šiandien Seime būtų balsuojama dėl tų pasiūlymų, dauguma jų tikrai nebūtų priimti", – teigė Tautos prisikėlimo partijos frakcijos Seime seniūnas Laimontas Dinius.

Pasak jo, partijos netenkina nei pasiūlymų turinys, nei tempas, kada juos norima įgyvendinti. "Labai skeptiškai vertiname tuos Vyriausybėje gimusius pasiūlymus dėl PVM didinimo, išmokų motinoms mažinimo, kitų priemonių valstybės iždui ir "Sodros" biudžetui subalansuoti", – teigė L.Dinius.

Jis teigė nematąs Vyriausybės pastangų skatinti ekonomiką: "Kažkodėl ateina tik pasiūlymai, kur ką nupjauti, ką dar papjauti. Taip galima visus išpjauti ir nebeliks iš ko imti tuos mokesčius."

"Tikrai nepakaks naktinių patikinimų, kad taip reikia, kokių girdėjome pernai gruodį skubiai taisydami mokesčių įstatymus ir priveldami klaidų", – įspėjo politikas.

Vertina skeptiškai

Liberalų ir centro sąjungos deleguotas sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas vakar Vyriausybės posėdyje balsavo už mokesčių ir biudžeto įstatymų pataisų paketą. "Bet su partijos kolega, vidaus reikalų ministru Raimundu Palaičiu už balsuojame tik todėl, kad galima būtų į Seimą perkelti diskusijas šiais klausimais", – sakė A.Čaplikas.

Jis pakartojo liberalcentristų lyderio Artūro Zuoko ankstesnius pareiškimus dėl to, kad ši partija "rezervuotai žvelgia į kai kuriuos pasiūlymus", pirmiausia į PVM didinimą.

Kita vertus, libralcentristai neatmeta, kad balsuos už Vyriausybės pasiūlymus dėl biudžeto karpymo ir mokesčių bei socialinių išmokų koregavimo, nes tų priemonių gali reikalauti susiklosčiusi valstybės finansų padėtis.

Nori kirpti pensijas

Galimybę padidinti PVM skeptiškai vertina ir koalicijos partneriai iš Liberalų sąjūdžio. Šios partijos deleguotas švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius mano, kad toks žingsnis gali dar labiau sumažinti vartojimą.

Ministras pasisako už griežtesnę pensijų ir kitų socialinių išmokų peržiūrą. "Jau dabar kai kurie dirbantys gauna mažesnį atlyginimą į rankas, nei mokamos pensijos pensininkams. Tai nenormalu", – įsitikinęs G.Steponavičius.

Švietimo ir mokslo ministras siūlo nesivadovauti iliuzija, kad karpant biudžetą bus pasiektas sutarimas visuomenėje. "Nuomonė, kad mažindami biudžetą ir didindami mokesčius išlaikysime visuomenės rimtį, yra savęs apgaudinėjimas", – taip G.Steponavičius įspėjo apie rudenį galinčius kilti neramumus.

Opozicija – prieš

Opozicija balsuos prieš Vyriausybės pasiūlymus nepopuliariomis priemonėmis balansuoti valstybės ir "Sodros" biudžetus.

"Skeptiškai žiūriu į šios Vyriausybės sugebėjimą valdyti šalies finansus", – sakė opozicinės Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys.

Pasak jo, buvo galima jau anksčiau spėti, kad iškart po rinkimų valdančioji dauguma sugalvos nepopuliarių mokesčių ar socialinių priemonių. Politikas apgailestavo, kad Vyriausybė siūlo tik karpyti biudžetą ir neteikia jokių pasiūlymų, kaip skatinti ekonomiką. "Biudžetą kirpdami tikrai neprisidedame prie ekonomikos skatinimo. O tos vadinamosios skatinimo priemonės, kurias pavasarį taip reklamavo Vyriausybė, neduoda jokio efekto", – pridūrė K.Daukšys.

Prezidentas ragina susilaikyti

Kadenciją baigiantis Prezidentas Valdas Adamkus ragina susilaikyti ir mokesčių nedidinti, nes tai apsunkintų verslo sąlygas.

"Prezidentas mano ir ne kartą yra sakęs, kad raginta susilaikyti nuo mokesčių didinimo, nes tai apsunkina sąlygas veikti verslui, o, žinia, nuo verslo veiklos, nuo jo mokamų mokesčių didele dalimi priklauso įplaukos į biudžetą", – žurnalistams trečiadienį sakė Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.


Vyriausybė siūlo

Nuo rugpjūčio 1 d. biudžetą mažinti maždaug 1 mlrd. litų.

Pridėtinės vertės mokestį padidinti nuo 19 iki 21 proc.

Bazinę algą sumažinti nuo 128 iki 115 litų.

Bazinį dydį, naudojamą apskaičiuojant politikų, teisėjų ir pareigūnų atlyginimus, sumažinti nuo 475 iki 430 litų.

Motinystės pašalpas sumažinti nuo 100 iki 85 proc. atlyginimo pirmais motinystės atostogų metais ir nuo 85 iki 50 proc. – antraisiais.

Motinystės pašalpų ribas sumažinti nuo 7440 iki 3720 litų.

Numatoma palengva ilginti pensinį amžių (dabar jis moterims siekia 60 metų, vyrams – 62,5).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Kuo didesnis PVM, tuo turgams geriau: kas gali paneigt, kad turginiai 'lobistai' gerai pamokėjo ko&ku?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių