Seime – siūlymas įmonių valdybose mažinti nepriklausomų narių skaičių

Seimas spręs, ar keisti įmonių valdybų formavimo tvarką, leidžiant jų daugumą sudaryti iš valstybės ar savivaldybių tarnautojų.

Parlamentarai ketvirtadienį priėmė svarstyti tokias Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymo pataisas: už balsavo 49 Seimo nariai, prieš – keturi, o susilaikė septyni. Toliau pakeitimai Seime bus svarstomi birželio pabaigoje. 

Pataisos numato, kad nepriklausomi valdybų nariai valstybės ir savivaldybės įmonių valdybose turėtų sudaryti ne mažiau kaip penktadalį narių, o ne pusę, kaip yra dabar.

Tai reikštų, kad šiose įmonėse 3/5 valdybos narių būtų valstybės ar savivaldybių tarnautojai. 

Ekonomikos komiteto pirmininkas, socialdarbiečių atstovas Rimantas Sinkevičius sakė Lietuvoje nežinantis nė vienos įmonės, kurios savininkai valdybos daugumą sudarytų iš nepriklausomų  asmenų.

„Deleguojame atsakomybę vieniems, o sprendimus priima kiti. Daug kur pasaulyje gerąja valdysenos praktika remiamasi privataus verslo praktika“, – teigė R. Sinkevičius, pripažinęs, kad tokių bandymų buvo, bet nepasiteisino.  

Jis pabrėžė, kad nauja tvarka būtų taikoma tik tada, kai baigtųsi dabar veikiančių valdybų  kadencijos. 

Pataisomis taip pat siūloma neleisti valdybos nariu skirti įmonės vadovą.

„Geriau, kad nebūtų valdybos nariu vadovas. Aišku, jis ir taip įtaką turės“, – sakė pataisas pristatęs R. Sinkevičius.

Biudžeto ir finansų komiteto narys Mykolas Majauskas klausė, ko tokiomis pataisomis siekiama – daugiau kompetencijos ir profesionalumo ar politikos ir biurokratijos.

Pataisas pateikė R. Sinkevičius, „valstiečiai“ Zenonas Streikus, Viktoras Rinkevičius, Audrys Šimas ir Jonas Jarutis bei Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Kęstutis Bartkevičius.

Dabar Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymas numato, kad valdybos nariais turi būti skiriami ne tik valstybės tarnautojai, bet ir nepriklausomi nariai – jie turėtų sudaryti ne mažiau kaip pusę narių, o ne mažiau kaip penktadalį – darbuotojų atstovai. 

Seime ketvirtadienį jau buvo priimtos pataisos, įteisinančios kitą įmonių valdybų formavimo tvarką. Seimas leido pertvarkyti Kelių direkciją daugiau nei pusę jos valdybos narių skiriant iš valstybės atstovų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
reikia iš karto ir pakišų dydžius numatyti.:D).Ot seimeriai, nebebūt šuleriai kad vistiek savo nedarytų - vietoje to kad didinti visuomenės atstovų kiekį, jie sugalvojo mažinti!Dar pasakykit kaip gentviliokas, kad tokiems žmonėms trūksta kompetencijos ir žinių,.:D).Čia tipo - runkeliai visai nieko nesigaudo..:D)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių