Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo nariai nenori taupyti

2008-11-12 09:00
Seimo nariai nenori taupyti
Seimo nariai nenori taupyti / Roko Medonio nuotr. Gerumas: A.Salamakinas nenori nuskriausti nei savęs, nei būsimos parlamentarės Donaldos Meiželytės.

Kadenciją baigiantis Seimas paskutinėmis minutėmis bandys nustatyti naują tautos išrinktųjų atlyginimų skaičiavimo tvarką, kuri bus taikoma netrukus dirbti pradėsiantiems naujos sudėties parlamentarams.

Gautų šiek tiek mažiau

Vakar Seimo nariai taip ir nepradėjo svarstyti Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko socialdemokrato Algirdo Syso pasiūlymų dėl parlamentarų algos. A.Syso projekte siūloma atsisakyti tvarkos, kai Seimo nariai, be savo maždaug 4,5 tūkst. litų "popieriuje" atlyginimo, dar gauna daugiau nei 6,5–7 tūkst. litų priedus kanceliarinėms ir kitokioms išlaidoms. Nuo šių priemokų neatskaitomi mokesčiai, už jų panaudojimą parlamentarai neturi atsiskaityti.

A.Sysas pasiūlė visą Seimo nariams mokamą priedą paversti atlyginimu, nuo kurio būtų mokami mokesčiai. Jeigu šiam pasiūlymui būtų pritarta, naujos kadencijos parlamentarai į rankas kas mėnesį gautų maždaug 15–18 proc. mažesnes pajamas nei dabar, nors popieriuje jų atlyginimas gerokai padidėtų.

Kadenciją baigiantis Seimas turi paskubėti išspręsti parlamentarų algų klausimą, jeigu nori, kad pakeitimai įsigaliotų pradėjus dirbti naujam Seimui. Pirmas jo posėdis numatytas ateinantį pirmadienį.

Pagal Seimo statutą parlamentarų atlyginimo teisinio reglamentavimo pakeitimai įsigalioja tik nuo kitos kadencijos.

Sulaukė kritikos

Tačiau vakar Seimo nariai neskubėjo pritarti A.Syso projektui. Mat jį sukritikavo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas bei parlamento teisininkai.

Pirmiausia buvo konstatuota, kad pagal A.Syso pasiūlymą pataisius parlamentarų atlyginimus, jie taptų kur kas didesni už ministrų algas ir apskritai sugriautų visą politikų atlyginimų sistemą.

Be to, pasak Seimo teisininkų, panaikinus parlamentarams kanceliarinius priedus, gali būti pažeistas Konstitucijos reikalavimas, kad Seimo nariui turi būti ne tik atlyginama už darbą, bet ir padengiamos "išlaidos, susijusios su jo parlamentine veikla".

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad padidėję Seimo narių atlyginimai popieriuje, be kita ko, reikš, jog turi smarkiai padidėti Nepriklausomybės Akto signatarams mokamos rentos, kurios susietos su parlamentarų algomis ir sudaro 50 proc. nuo jų. Tiesa, A.Sysas jau pasiūlė signataro rentą atsieti nuo Seimo nario atlyginimo.

Priedus nori pasilikti

Atsižvelgiant į šias pastabas, Seimui buvo siūlyta atmesti A.Syso projektą arba jį grąžinti iniciatoriui tobulinti.

Tačiau posėdžiui vadovavęs Seimo pirmininko pavaduotojas Algis Čaplikas atkreipė dėmesį, kad tokiu atveju parlamentarai tiesiog nesuspėtų dar šią kadenciją pataisyti atlyginimų tvarkos. Todėl pasiūlyta sudaryti specialią darbo grupę, kuri labai skubiai, vos per vieną parą, parengtų visiškai naujus, visoms frakcijoms priimtinus pasiūlymus. Jie galėtų būti ypatingos skubos tvarka patvirtinti paskutiniuose šios kadencijos Seimo posėdžiuose ketvirtadienį arba penktadienį.

"Laiko mes neturime, nes penktadienį vyks paskutinis posėdis. Todėl reikia paskubėti", – sakė A.Čaplikas.

Darbo grupė vakar iš esmės pritarė A.Syso pasiūlytoms pataisoms. Jos vadovas Algimantas Salamakinas BNS pranešė, kad nepritarta siūlymui panaikinti priedus parlamentinės veiklos išlaidoms. Darbo grupė siūlo priedus palikti, bet sumažinti juos iki dviejų vidutinių darbo užmokesčių (apie 4,5 tūkst. litų).

Darbo grupė siūlo, kad ministrai, kurie tuo pačiu eina ir Seimo nario pareigas, iš Seimo negautų priedų už išlaidas parlamentinei veiklai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų