Iš Seimo – smūgis paveldui

Ugnimi išdeginti alkoholio vartojimą užsimoję įstatymų leidėjai į keblią padėtį pastatė net pačius sveikuolius. Žolininkai trūkčioja pečiais ir nežino, ar gali viešai kalbėti apie žolelių užpiltines, o kulinarinio paveldo puoselėtojai nedrįsta prasitarti apie senovinių gėrimų receptus, nes bijo kaltinimų alkoholio reklamavimu.

Receptai – gėrimų gamybai

Į kuriozinę situaciją pateko bendruomenės šventės Doviluose rengėjai.

Bendraminčių sambūrio "Pasėkime ateitį" sukviesti rinkosi žmonės, ieškantys atsakymų į klausimus, kaip maitintis, ką auginti ir kuo gyventi. Šventės dalyviai net neįtarė, jog gali sulaukti Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento dėmesio.

Net kulinarinio paveldo sergėtojai, kurie metų metais renka autentiškus vieno ar kito krašto maisto ar gėrimų gamybos receptus, negali būti tikri, jog netaps pažeidėjais.

Šventėje bendraminčiai ne tik dalijosi senovinėmis mūsų krašto klimatui tinkančiomis daržovių sėklomis, ragavo pagal vikingų receptus ruoštos dilgėlių duonos.

Šventės organizatorius, ekologijos, aplinkotyros mokslų daktaras Algirdas Švanys pasakojo, jog į renginį susirinko 200 dalyvių iš visos Lietuvos, o pranešimus skaitė net svečiai iš Latvijos ir Baltarusijos. Renginys vyko vietos mokyklos patalpose.

Diskusijos kilo po sveikos mitybos specialistės iš Baltarusijos Oksanos Mickevič paskaitos, kurios metu moteris pasakojo, kaip gaminti uogų, vaisių, daržovių giras, kaip raugti midų, sulą ir kitus užmirštus senovinius gėrimus.

Žodis "kvasit" (rus. daug gerti) niekada nereiškė to, kaip jis dabar vartojamas.

"Slavai nuo seno mėgo tokius gėrimus kaip girą, midų ir sbiten. Tačiau žodis "kvasit" (rus. daug gerti) niekada nereiškė to, kaip jis dabar vartojamas. Na, taip, viena vertus, lazda neturėtų būti perlenkiama, bet mes kalbėjome tik apie senuosius gėrimus. Manau, jog aš nenusižengiau įstatymui. O Lietuvos pavyzdys man, beje, labai patinka, nes aš matau, kas dedasi mano šalyje, kaip dėl alkoholio žmonės kenčia", – patikino renginio lektorė.

Sbiten – rusiškas itin saldus medaus gėrimas, kurį gardina įvairiomis uogienėmis, prieskoniais, imbieru, citrina ar mėta, buvo naujiena lietuviams.

Vieši pokalbiai apie girą, kurioje yra tik vienas kitas laipsnis alkoholio, įstatymo sergėtojų dar neturėtų bauginti, bet nėra iki galo aišku, ar pamokymai, kaip pasigaminti stiproką midų, negalėtų būti pripažinti alkoholio reklama.

Ir kefyre yra alkoholio

Sėklų šventėje Doviluose dalyvavo ir žolininkė Danutė Kunčienė.

Išgirdusi klausimą, kaip vertina valdžios draudimą jokiu būdu viešai neprabilti apie alkoholį, žolininkė pyktelėjo, jog tuomet visi bus verčiami pamiršti savo paveldą.

"Juk visos giros ir raugalai turi alkoholio. O ir pats sveikatos ministras Aurelijus Veryga raugalus geria ir net rūgštų pieną. Kefyre yra alkoholio. Juk senuosiuose vienuolynuose gaminamose tinktūrose buvo naudojamas vynas. Ir žmonės netapo alkoholikais. Tai ką, aš dabar negalėsiu viešai dalintis savo išsaugotais vienuolių receptais?" – retoriškai klausė D.Kunčienė.

Moteris pripažino, jog ji užaugo labai sveika, nors nuo vaikystės valgė tai, ką kiti galbūt nelaiko sveiku maistu.

"Nuo mažumės valgėme kanapes, bet netapome narkomanais. Gaminome barstalus ir valgėme. Jei taip viskas ir toliau bus, net žoleles rinkti uždraus. Reikės tik pirktines naudoti?" – piktinosi D.Kunčienė.

Iš šventės išvys vyndarius?

Alkoholio reklamos draudimas koreguos ir kitame vakarų Lietuvos krašte esančios Sedos miestelio bendruomenės tradicijas.

Rudeninės Jurginų šventės metu miestelio žmonės rinkdavosi ne tik į mugę, bet ir vyndarių palapinę, į kurią galima patekti tik įsigijus tuščią vyno taurę.

O ją palapinėje šlakeliu vyno pripildydavo vienas ar kitas Lietuvos vyndarys, kuris pasiūlydavo susipažinti su savo šeimos gaminiais.

Pasirodo, Sedai teks apsieiti be šių renginio detalių. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos teigimu, tai būsiąs baisus pažeidimas.

Žinoma vyndarė Tatjana Ramoškienė, kuri su vyru Česlovu pirmieji Lietuvoje įkūrė šeimos vyno ūkį, tikina, kad patys įstatymo sergėtojai nežino, už ką bausti, už ką – ne.

"Juk įstatymas yra, o aiškinama, kad jo taikymas atidėtas iki kovo. Logikos čia iš viso nėra. Patys kontrolieriai tikina, jog receptūros paskelbimas nėra įstatymo pažeidimas, o man atrodo priešingai. Gal nereikėtų žmonių mokyti, kaip namuose gaminti alkoholį? O štai draudimas minėti pavadinimą, mano manymu, yra absurdiškas. Kaip išsiversti be pavadinimo? Šiuo metu mes gaminame 4 rūšių vyną, ką tik gavome sertifikatus penktajam. Tačiau nė žodžiu negalime prasitarti, koks jis. Tai yra klaiku", – piktinosi moteris.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas yra išaiškinęs, jog tautinio kulinarinio paveldo puoselėtojai turi teisę skleisti objektyvią ir su konkrečiais gėrimais bei jų gamintojais ar platintojais nesusijusią informaciją apie alkoholinių gėrimų istoriją, gaminimo procesus, technologijas.

"Tačiau jie aiškina, kad, jeigu skleidžiamoje informacijoje nurodomi konkrečių alkoholinių gėrimų prekių ženklai ar pavadinimai, garsinami jų gamintojų ar platintojų pavadinimai ar prekybos vietos, tokia informacija būtų traktuojama kaip uždrausta alkoholio reklama. Net vieta, kur įsikūręs mūsų ūkis, jau yra reklama ir pažeidimas?" – stebėjosi T.Ramoškienė.

Fermentuoja už sienos

Žinomi vyndariai pastebėjo, jog iš tiesų valstybė yra įsipareigojusi saugoti ir paremti tautinio paveldo puoselėtojus, bet kita ranka juos varo į uždarą kampą.

"Mūsų visi produktai turi tautinio paveldo sertifikatus. Mes turime ir tokį gėrimą, kurio Lietuvoje negalime gaminti. Kalbu apie kalvadosą ir vaisių, vynuogių gėrimą, kurį mano vyras pavadino dviem raidėmis. Bet jei parašysite kokiomis, teks iškarpyti jūsų laikraščio puslapius. Mes jį gaminame Latvijoje, o po to importuojame į Lietuvą. Štai tokie mūsų įstatymai", – pastebėjo T.Ramoškienė.

Moteris domėjosi, kas laukia jų šeimos verslo po įstatymo pataisų.

"Aiškumo nėra. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas viešai pareiškia, kad ar konkrečios informacijos pateikimas yra alkoholio reklama, jie kiekvienu atveju vertins individualiai. Kas čia dabar? Pagal ką vertins? Pagal nuotaiką? Vieną dieną valdininkams įtiksi, o kitą jau ne?" – svarstė moteris.

Mokyti – tai ne reklamuoti

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus specialistė Jelena Tribort aiškino, jog senovinių gėrimų receptų viešas skelbimas lyg ir nebūtų pažeidimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigis

Taigis portretas
Ka juoškė pasakė taip ir daro moliai

tai

tai portretas
ko gero /dirba/ pagal zydeliu talmuda....... runkeliniai idijotai.......

aha

aha portretas
katiktais..Nieko jiems neišeis.Kap darė žmonės tep darys.Blogai tik ka lietuvis tai tokis padaras ka tuoj pat savo kaimyna ar prieteliu skundžia..Bet galetu šis įstatimas isirašyti į kitu tokiu grupe apie katruos sakuoma,,įstatymas neveikia nes nėra politinės valios..":D)
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių