Stringa paminklo karaliui Mindaugui statyba

Žadėta, kad šią vasarą, minint karaliaus Mindaugo 750-ąsias žūties metines, Latvijoje, Agluonos bazilikos šventoriuje bus atidengtas jam skirtas paminklas, pastatytas už paaukotas lėšas. Tačiau organizatorių teigimu, darbai vyksta ne taip sklandžiai, kaip tikėtasi.

Agluonos bazilikos šventoriuje  kol kas stovi tik akmuo, žymintis, kad čia bus paminklas karaliui Mindaugui ir karalienei Mortai. Pasak Lietuvos ambasadoriaus Latvijoje Ričardo Degučio, per trejus metus nemažai pasistūmėta į priekį – išlietas  vilniečio skulptoriaus Vidmanto Gylikio sukurtos skulptūros gipso modelis. Tačiau vis dar ieškoma, kas atliks aikštelės parengimo darbus.

„Labai sunku su pinigais, visus kviečiu prisidėti, kas galėtų – mums trūksta būtent lėšų, kurios reikalingos išlieti paminklą iš bronzos. Reikia daugiau nei 100 tūkst. litų“, – teigia R. Degutis.

Lėšas aukoja ne tik Lietuvos ir Latvijos savivaldybės, verslininkai, bet ir privatūs asmenys. Kaimyninės šalies bažnyčia vis palankiau žiūri į paminklo statybą, nors abejoja, ar jam tinkama vieta Agluonos bazilikos šventoriuje.

„Šią idėją skleidžiame visomis priemonėmis, apie tai yra labai daug  publikacijų latvių spaudoje ir televizijoje. Negaliu sakyti, kad niekam nerūpi“, – pabrėžia Latvijos dailės akademijos profesorius Osvalds Zvejsalnieks.

Pasak profesoriaus, pastatyti paminklą abiejų tautų garbės reikalas, nes jis skirtas vienintelei baltų karaliaus šeimai, kurios šaknys siekia ir Latviją – Latgaliją.

„Mortos tėvonija buvo Medelianų piliakalnis. [...] Jau keletą metų Mindaugo karūnavimo dieną  rengiame religinę kelionę į Agluonos baziliką, o šiais metais buvo daug entuziastų iš Panevėžio, Kupiškio, Rokiškio, Birštono, Vilniaus“, – teigė dr. Rimantas Gudelis, Kupiškio klebonas, paminklo statybos organizacinės grupės narys.

Šiai sukakčiai aukotos Šv. mišios, įvyko konferencija. Viena spėjamų karaliaus Mindaugo žūties vietų yra Latvijoje, netoli Agluonos. Organizatoriai tikisi, kad paminklas Mindaugui ir Mortai iškils kitą vasarą



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nero

Nero portretas
O prie ko čia Midvikio skulptūros nuotrauka? Žurnalistų neprofesionalumas? O gal tą pačią statys ir Latvijoje?

Gugis

Gugis portretas
Ar yra pas mus kas nestringa?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių