Sumažėjo dioksinu užteršto regiono ribos Alytaus rajone

Įvertinus naujausius tyrimų rezultatus, mažėja galimai dioksinais užteršta Alytaus rajono teritorija, skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Kaip praneša tarnyba, tyrimai ir toliau intensyviai bus vykdomi 17 Alytaus rajono kaimų. Juose atrinktuose mėginiuose tarša dioksinais nustatyta iš viso 10 žaliavinio pieno mėginių, taip pat viename žolės ir viename žiemkenčių želmenų mėginyje.

Tuo metu 6 kaimuose, ištyrus čia atrinktus mėginius ir nenustačius taršos kenksmingomis medžiagomis, apribojimai tiekti žaliavinį pieną rinkai ir naudoti jį asmeninėms reikmėms atšaukti.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto pateiktais duomenimis, praėjusią savaitę ištyrus 16 žaliavinio pieno mėginių, tarša dioksinais nustatyta viename pieno mėginyje, atrinktame iš ūkio Alytaus rajono Genių kaime. Du dioksinais užterštos žolės ir žiemkenčių mėginiai buvo atrinkti Raudonikių ir Miklusėnų kaimuose.

R. Markovičiaus / ELTOS nuotr.

Įvertinus atitinkamus laboratorinių tyrimų rezultatus, apribojimai išlieka galioti Navickų, Miklusėnų, Užbalių, Butrimiškių, Butkūnų, Kriaunių, Raudonikių, Dubėnų, Dubių, Taukotiškių, Genių, Karklynų, Kelmanonių, Vytautiškių, Paplanskų, Junonių ir Rutkos kaimų teritorijose. Jose VMVT specialistai atrenka papildomus mėginius.

Tarnyba nurodo, kad, atsižvelgus į laboratorinių tyrimų išvadas, nuo lapkričio 15 dienos apribojimai teikti žaliavinį pieną supirkimo punktams ar perdirbėjams, bei naudoti jį asmeninėms reikmėms atšaukti Likiškių, Kaniūkų, Daugirdėlių, Jasunskų, Žiaunieriškių ir Rumbonių kaimuose. Šiuose kaimuose ištyrus žaliavinio pieno, žolės, želmenų, taip pat vaisių ir daržovių mėginius, taršos sunkiaisiais metalais, dioksinais ar kitomis kenksmingomis medžiagomis nenustatyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių