Rietenos dėl švirkštų ir adatų kaliniams: kol valdžia ramina, darbuotojams dreba kinkos

  • Teksto dydis:

„Laisvietė“ Morgana Danielė dar tiksliai negali pasakyti, kaip tai bus pradėta daryti – ar visose įkalinimo įstaigose vienu metu, ar iš pradžių vienoje kaip pilotinėje, bet tikisi, kad nuteistiesiems švirkštai ir adatos bus pradėti dalinti, praneša LNK žinios.

Seimo narė sako, kad taip būtų kovojama su ŽIV ir Hepatito C protrūkiais.

„Vis dėlto, medžiagų vartojimas yra paplitęs. Žmonės neturi jokių švarių įrankių, tai reiškia, kad tokiu būdu infekcijos ir plinta“, – teigė M. Danielė.

Kaip tai atrodys, modeliai gali būti skirtingi. „Skurdesnėse valstybėse, pavyzdžiui, Moldovoje, ten yra tiesiog padedama erdvėse ir pastatomi kibiriukai. Tai čia valstybės, kurios tikrai yra labai skurdžios. Kitos valstybės įrengia specialius kabinetus arba švirkštus keičia slaugos administratorius“, – detalizavo ji.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas sako, kad verčiau būtų ieškoma būdų, kad narkotikai neplistų. „Dalinti švirkštus tam, kad kalinys galėtų susileisti narkotikų, na, protu sunkiai suvokiama. Tai tada kam tas kalėjimas yra?“ – stebėjosi jis.

Išgirdę, kad Laisvės partija turi tokių iniciatyvų, sunerimo kalėjimų ir pataisos namų darbuotojai. Sako, kad valdžia, kovodama už kalinių teises, pamiršo apie darbuotojų teises.

„Jie gali būti panaudoti ir prieš mūsų darbuotojus – ar grasinant užkrėsti, ar tiesiog darbuotojui įsidūrus atliekant kratas bei patalpų apžiūras, nuteistųjų daiktų patikrinimus“, – teigė Vilniaus pataisos namų profsąjungos pirmininkas Darius Čekavičius.

„Duodame įrankį nuteistajam. Ir taip buvo ir užpuolimų, ir grasinimų medikams. Dabar, jei nuteistieji turės švirkštą, ir sakys, kad, pavyzdžiui: „Aš – infekuotas ŽIV“, grasins ir kažko reikalaus? Jie gi pas mus tokie – reikalaujantys“, – pridūrė Įkalinimo įstaigų medikų profsąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Vita Subačiūtė.

Jei nuteistieji turės švirkštą, ir sakys, kad, pavyzdžiui: „Aš – infekuotas ŽIV“, grasins ir kažko reikalaus? Jie gi pas mus tokie – reikalaujantys.

Pareigūnai sako, kad švirkštų keitimas nespręstų ir infekcijų problemos, nes dauguma Lietuvos laisvės atėmimo įstaigų yra bendrabutinio tipo – patalpose gyvena po kelis asmenis. Taigi, didelė tikimybė, kad tuo pačiu švirkštu vis tiek naudosis ne vienas žmogus. 

„Įkalinimo įstaigose negalima laikyti išvis jokių aštrių daiktų. Yra tam tikros tvarkos taisyklės. Ir jeigu negalima laikyti manikiūrinių žirklučių, tai tuo labiau švirkštai, manau, kelia didesnį pavojų“, – įsitikinusi Teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė Loreta Soščiakienė.

„Tokios baimės yra suprantamos, jos nėra naujos. Tačiau aš manau, kad, vis dėlto, yra mokslo duomenys ir tokios skurdžios šalys kaip Moldova, Kirgizija – jei ten jau nevyksta tos nelaimės ir šitos baimės nepasiteisina, tai tikrai nepasiteisins ir Lietuvoje“, – tikino M. Danielė.

Profesinės sąjungos su nuogąstavimais kreipėsi į Teisingumo ministeriją. Šiai tvarkai įvesti užtenka ministrės įsakymo. „Laisvietė“ Evelina Dobrovolska sako, kad tokio dar nepasirašo.

„Mes tik planuojame diskusijas, kokios priemonės taikomos kitose valstybėse, kokios yra efektyviausios – kaip užtikrinti nuteistųjų saugumą bei, be abejo, pareigūnų“, – kalbėjo E. Dobrovolska.

Jeigu ministrė tokią tvarką įves, pareigūnų profsąjungos neatmeta, kad gali imtis streiko.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ko gero

ko gero portretas
leidziama su tuo paci/u adatos svirkstu juk niekas nepatikrins ir tai daroma matomai prievarta ir tai gali sukelti kaliniu maista kas tyketyna?;;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių