Pereiti į pagrindinį turinį

"Švyturio" alus iš Utenos?

2009-04-08 09:00
"Švyturio" alus iš Utenos?
"Švyturio" alus iš Utenos? / Nerijaus Jankausko nuotr. Pasididžiavimas: Klaipėdą garsinantis "Švyturio" alus gali būti brandinamas ir Utenoje.

"Švyturyje" dirbantys klaipėdiečiai baiminasi, kad gali būti likviduota legendinė alaus darykla, nes dalis jų jau gavo įspėjimo apie atleidimą lapelius.

Alus – iš Utenos

Jau dabar daugiau nei pusė "Švyturio" produkcijos gaminama Utenoje.

"Daugybę metų dirbu šioje įmonėje ir žinau, kaip ženklinamas mūsų alus. Jau dabar Klaipėdos parduotuvėse parduodamas Utenoje gamintas "Švyturio" alus. Užtenka pasižiūrėti į vyro parsineštą butelį alaus ir atskiriu etiketės žymėjimo būdą. Uostamiestyje savo alaus jau greitai nebeturėsime", – nuogąstavo ilgametė daryklos darbuotoja.

To, kad daugiau nei pusė buvusios "Švyturio" alaus produkcijos verdama Utenos alaus darykloje, neslėpė ir įmonės vadovas.

"Krizė, matyt, veikia visus vienodai. Produkcija gaminama taip, kaip mums atrodo ekonomiškiausia ir efektyviausia. Tam tikros rūšys, kurios negaminamos niekur kitur, gaminamos tik Klaipėdoje. Tai tradicinė kolekcija: "Ekstra", "Ekstra Draught", "Baltas". Kitos rūšys gaminamos regionuose, pavyzdžiui, "Stipriausias" gaminamas Utenoje, nes iki kokios Ignalinos jį pigiau transportuoti", – aiškino bendrovės "Švyturio-Utenos alaus" generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Uždaryti neketina

Pasak įmonės darbuotojų, darykla pastaruoju metu jau nebeveikia savaitgaliais, nors anksčiau tekdavo darbuotis trimis pamainomis.

"Švyturio" vadovas neigė gandus, jog uostamiesčio darykloje mažėjanti gamyba leidžia spėti, kad įmonė gali būti uždaryta, o visos produkcijos gamyba perkelta į Uteną.

"Kol kas jokie sprendimai nepriimti. Pernai dirbome trimis pamainomis, tačiau alaus rinka sumažėjo 18 proc. Krizė palietė ir kitus, mineralinio vandens rinkoje stebimas 16 proc. kritimas. Klaipėdoje dirbame viena pamaina, nors, tikiuosi, vasarą dirbsime dviem", – sakė bendrovės vadovas R.Viršilas.

Tarp 120 "Švyturio" alaus darykloje šiuo metu dirbančių darbuotojų vyrauja slogios nuotaikos. Jau anksčiau per virimo ir rauginimo cechų reorganizaciją buvo atleista darbuotojų. Devyni išpilstymo cecho darbuotojai taip pat gavo įspėjimo apie atleidimą lapelius.

R.Viršilas apie naujus galimus atleidimus nutylėjo. "Metų pradžioje atleidome 15 proc. darbuotojų, tai lietė tris miestus – Vilnių, Klaipėdą, Uteną. Sumažėjo gamyba, todėl natūralu, kad žmonių reikia mažiau. Juk tūkstantis žmonių vieno butelio nenešios", – teigė bendrovės vadovas. Jis tikino, kad artimiausiu metu neplanuojama mažinti atlyginimų bendrovės darbuotojams.

Visko gali būti

Šaltinių teigimu, kur kas galingesnė nei Klaipėdos Utenos alaus darykla viena galėtų įveikti šiuo metu esantį gamybos mastą. Tikinama, kad Utenoje esanti darykla kur kas modernesnė, o darbo jėga atsieitų pigiau.

"Gamyba Utenoje nėra pigesnė. Utenoje kol kas nemokame pagaminti tam tikrų rūšių. Tačiau dar nebandėme. Ir Mėnulyje kada nors bus galima virti alų", – svarstė R.Viršilas.

Tiesa, R.Viršilas nematytų didelės tragedijos, jei visą alaus gamybą tektų perkelti į Uteną.

"Negaliu šiandien garantuoti, kad taip nenutiks. Bet tai tikrai neįvyks rytoj. Jokių sprendimų dar nėra", – tvirtino jis.

Šiuo metu Egipte atostogaujanti Klaipėdos "Švyturio" daryklos Gamybos skyriaus vadovė Džuljeta Armonienė paklausta, ar Utenoje ji galėtų subrandinti aukščiausios rūšies "Švyturio" kolekcijos alų, atsakė, jog viskas galima.

"Įmanoma viskas, juk ir dabar Utena gamina daug mūsų rūšių. Mes taip pat gaminame "Carlsberg" alų", – prasitarė pagrindinė "Švyturio" alaus rūšių kūrėja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų