Pereiti į pagrindinį turinį

Talentams kirs per kišenę

Talentams kirs per kišenę
Talentams kirs per kišenę / "Sekundės" nuotr.

Talentingiems, bet neturtingiems būsimiems menininkams Panevėžyje greitai gali nelikti vietos. Dėl sumažinto Savivaldybės finansavimo galo su galu nesuduriančios Dailės mokyklos vadovas pasiryžo įtikinti miesto valdininkus pakelti mokestį už mokslą nuo 40 litų iki 70 litų per mėnesį. Tiek nuo rugsėjo mokės ir Muzikos mokyklos auklėtiniai, rašo Panevėžio dienraštis „Sekundė“.

Prakalbo apie uždarymą

Dailės mokyklos direktoriaus Vytauto Tallat-Kelpšos teigimu, pamokų branginimas - vienintelė likusi galimybė įstaigai išgyventi.

Dar birželį tikslinant Savivaldybės iždą miesto biudžetinėms įstaigoms finansavimas buvo sumažintas 10 proc. Dailės mokykla skaičiuoja dėl to netekusi 105 tūkst. litų.

Didžiąją dalį įstaigai likusių pinigų teko išmokėti pedagogų atostoginiams.

Direktorius prognozuoja, kad nepakėlus mokesčio už mokslą, jau lapkritį mokykla nebeturės iš ko darbuotojams mokėti atlyginimų.

„50 proc. sumažinam etatus, mokytojams darbo krūvis per pusę mažėja. Jei pakeltų mokestį, iki metų galo kaip nors išgyventume. Teko girdėti, kad kitąmet gali būti dar blogiau. Latvijoje neformaliojo ugdymo mokyklos jau uždaromos, prieis ir mūsų eilė“, - mano V.Tallat-Kelpša.

Neatrodo brangu

Šie metai - pirmieji per Dailės mokyklos gyvavimo keturiasdešimtmetį, kai nebeorganizuojamas mokinių priėmimas. Kasmet į ją įstodavo apie 200 talentingų panevėžiečių, dar tiek pat konkurso neįveikdavo. Dabar įstaigą lanko 350 mokinių. Apie 20 iš jų atleisti nuo mokesčio už mokslą.

Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojo Eugenijaus Kuchalskio nuomone, 70 litų per mėnesį mokestis nebūtų per didelė našta mokyklos auklėtiniams.

„Aišku, atrodo baisu nuo 40 litų iki 70 litų pakeltas mokestis. Bet mokinys per mėnesį gauna 35 pamokas, vadinasi, viena jam kainuotų tik du litus. Ar tai daug?“ - svarstė E.Kuchalskis.

Įžvelgia gudravimus

Vasaros pradžioje Dailės mokyklai, kaip ir kitoms miesto biudžetinėms įstaigoms, finansavimą nurėžę politikai vakar pakelti mokesčio už mokslą nesiryžo.

V.Tallat-Kelpšos prašymą svarsčiusi Tarybos kolegija liko nepatenkinta posėdyje nesulaukusi paties mokyklos direktoriaus.

„Jo klausimas svarstomas, o pats net nesiteikė ateiti. Ar mokesčio pakėlimas duotų realų rezultatą? Kam bus geriau, jei dalis mokinių nebegalės lankyti mokyklos?“ - teigė vicemerė Zita Kukuraitienė.

Kad Dailės mokykla neišnaudojo visų galimybių sutaupyti, mero pavaduotojai įtarimų sukėlė tai, kad jos pedagogų atlyginimai siekia nuo 1900 litų iki 3500 litų neatskaičius mokesčių.

„Sunku išgyventi visoms biudžetinėms įstaigoms. Direktorius turėtų ieškoti vidinių resursų, kaip išgyventi. Atrodo, kad krizės laiku vyksta šiokie tokie pagudravimai: vieni sunkiai gyvena, o kiti stengiasi išlikti tame pačiame lygyje, kaip iki šiol“, - tikino Z.Kukuraitienė.

Suvienodinti neteisinga

Dailės ir muzikos mokyklų auklėtiniams mokestį už mokslą miesto politikai jau kartą didino dar gegužės pradžioje. Lankantiesiems Muzikos mokyklą nustatytas 45-70 litų mokestis, priklausomai nuo pasirinktos programos. Dailės mokyklos mokiniams - 40 litų.

Vicemerės nuomone, suvienodinti abiejų įstaigų mokestį nebūtų teisinga.

„Dailės mokykloje nereikia individualaus mokymo. O Muzikos mokykloje prie kiekvieno mokinio mokytojas stovi“, - pažymėjo Z.Kukuraitienė.

Padidinus mokestį už mokslą priėmimo į pirmąsias klases vis dar nesiryžta skelbti ir Muzikos mokykla.

„Nepriimam naujų mokinių, nes nežinom, kiek sulauksim rugsėjį grįžusiųjų“, - pripažino įstaigos vadovas Tautvilis Kiznis.

Muzikos mokyklą lanko 860 vaikų. Nuo mokesčio už mokslą atleisti apie 30.
Vis dėlto direktorius nepraranda vilties išgyventi sunkmetį.

„Jei užsidarytume, nukentėtų ir panevėžiečiai, ir miesto įvaizdis. Mažinsime mokytojams darbo krūvį, bet kaip nors stengsimės išlikti“, - tikisi T.Kiznis.

Moka mažiau nei panevėžiečiai

Asta Lesauskienė
Šiaulių savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja

Sunki ir mūsų biudžetinių įstaigų situacija. Birželį Savivaldybė nustatė 20-40 litų mokestį už mokslą Muzikos ir Dailės mokyklose. Iki tol mokiniai mokėjo mažiau.

Prieš branginant mokslą mokyklų vadovai tarėsi su mokinių tėveliais. Šie teigė, kad tiek mokėti jiems nebus problemų.

Šiauliuose veikia trys muzikos ir viena Dailės mokykla. Visos vykdo priėmimus į pirmąsias klases, nors buvo kalbų, kad galbūt reikia nebepriimti naujų mokinių. Bet kol kas tokio sprendimo nėra. Tenkiname visų šiauliečių poreikius ir priimame visus norinčiuosius. Pas mus konkursų į šias mokyklas nebūna - specialiai sudaroma tiek grupių, kad lavintis galėtų visi to siekiantieji.

Pačios mokyklos ieško įvairiausių būdų, kad netektų užsidaryti. Su pedagogais susitarta, kad dalį pamokų ves be atlygio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų