Teisingumo ministerijos užmojis – griežtesnė duomenų apsauga visose ET šalyse

Teisingumo ministerija teikia Seimui ratifikuoti protokolą, kad asmens duomenys būtų griežčiau saugomi ir Europos Tarybai (ET) priklausančiose valstybėse.

Šiuo protokolu iš dalies būtų keičiama 1981 metų Europos Tarybos konvencija dėl asmenų apsaugos, kiek tai susiję su asmens duomenų automatizuotu tvarkymu.

Teisingumo ministerija teigia, kad atnaujinta konvencija padės sustiprinti duomenų apsaugos priežiūrą ne tik Europos Sąjungoje (ES), bet ir Europos Tarybai priklausančiose valstybėse.

„Prieš beveik 40 metų pasirašyta konvencija dėl duomenų apsaugos modernizuojama, atsižvelgiant į naujausių technologijų pažangą, griežtesnius reikalavimus asmens duomenų apsaugai. Būtina naująjį protokolą ratifikuoti, kad asmens duomenys tinkamai būtų tvarkomi ir ne ES priklausančiose valstybėse“, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Teisingumo ministerijos pranešime pažymima, kad šio protokolo tekstas yra suderintas su Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu, įsigaliojusiu visose Europos Sąjungos valstybėse praėjusių metų gegužę.

Būtina naująjį protokolą ratifikuoti, kad asmens duomenys tinkamai būtų tvarkomi ir ne ES priklausančiose valstybėse.

Atnaujintoje Konvencijoje bus tiksliau apibrėžti teisėto duomenų tvarkymo principai, sustiprinta tam tikrų kategorijų asmens duomenų apsauga: griežtesni reikalavimai taikomi genetinių ir biometrinių duomenų, atskleidžiančių informaciją, susijusią su rasine ar etnine kilme, politiniais, religiniais ar kitais įsitikinimais, naryste profesinėje sąjungoje, sveikata ar lytiniu gyvenimu, siekiant apsaugoti žmones nuo diskriminavimo bei kitų pavojų.

Šiuo metu protokolą dėl konvencijos atnaujinimo yra pasirašiusi 31 valstybė, tarp kurių 23 Europos Sąjungos valstybės narės. 1981 metų Europos Tarybos Konvenciją dėl duomenų apsaugos yra ratifikavusios 53 šalys – 28 ES valstybes narės bei Armėnija, Gruzija, Turkija, Rusija ir kitos valstybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių