Pereiti į pagrindinį turinį

Teismai veržiasi diržus

2009-05-23 09:00

Finansavimo mažinimas skaudžiai smogia ir teismams. Bene drastiškiausių priemonių imasi Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) – dėl lėšų trūkumo teisėjams ir kitiems teismo darbuotojams atjungti telefonai.

Trūksta lėšų išgyventi

Pasak LVAT atstovės spaudai Neringos Lukoševičienės, nuo šiol teismo teisėjai, jų padėjėjai ir kiti teismo darbuotojai neturės išorinio telefoninio ryšio, paliekama tik keletas veikiančių numerių raštinėje ir pirmininko administracijos tarnyboje.

Šių kraštutinių priemonių imtasi paaiškėjus, kad teismui skirtų lėšų nepakaks norint normaliai funkcionuoti. Sutaupytas lėšas ketinama skirti būtiniausioms išlaidoms: mokesčiams už elektrą, pašto paslaugas.

Tai jau antras išlaidų mažinimo etapas šiame teisme. Metų pradžioje buvo atsisakyta kasdienio patalpų valymo, išlaidos komandiruotėms sumažintos apie 90 proc., optimizuotas pašto siuntų skaičius, atleista dalis darbuotojų.

Taip pat bendromis darbuotojų pastangomis taupoma elektros energija, teismo metinis pranešimas buvo išleistas tik elektroniniu formatu.

Sumažintos priemokos

Taupyti priverstas ir Aukščiausiasis Teismas (AT). Pasak šio teismo vyriausiojo specialisto ryšiams su visuomenės informavimo priemonėmis Alvydo Jancevičiaus, šiemet, palyginti su 2008 m., asignavimai teismui sumažinti 17 proc.

Dėl to jau atleisti keturi darbuotojai, likusiems darbuotojams nemokamos vienkartinės išmokos, pašalpos, besimokantiems darbuotojams nemokamas atlyginimas per mokymosi atostogas. Taip pat sumažintas darbo užmokestis teisėjams ir daliai valstybės tarnautojų (53,2 tūkst. litų per mėnesį), sumažintos priemokos darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis (15,5 tūkst. litų per mėnesį). Ribojamos iš teismo lėšų finansuojamos komandiruotės.

Daliai AT darbuotojų, naudojančių "Teo LT" telefoninį ryšį, užblokuoti skambučiai į užsienį, užmiestį, kitų operatorių tinklus.

Trūkstant lėšų atsisakyta teismo patalpų einamojo remonto, sumažinta aplinkos tvarkymo darbų apimtis.

Taupo elektrą ir popierių

"Drastiškais būdais kol kas netaupome", – vakar teigė Lietuvos apeliacinio teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene Kristina Petrošienė.

Pasak jos, kol kas iš šio teismo darbuotojai neatleidžiami, neatsisakyta net valytojų paslaugų. "Kaip ir visuose teismuose, taupome elektrą, šilumą, sumažinti limitai telefonams, taupome popierių, viską taupome. Sumažinome išlaidas kiek įmanoma", – kalbėjo K.Petrošienė.

Didelio taupymo kol kas nepajuto ir Vilniaus apygardos teismas. Teisėjo padėjėjos Jolantos Krupičevičienės teigimu, darbuotojai dar neatleidžiami, telefonai neišjungiami.

Taupoma įprastai – kanceliarinėms prekėms, elektrai, šilumai. "Jei ir toliau bus mažinamas finansavimas, gali būti visko", – kalbėjo teismo atstovė. Kol kas kaip didžiausią taupymo pavyzdį ji pateikė save – teismui panaikinus atstovo spaudai etatą, jai tenka dirbti ir teisėjo padėjėja, ir atstove ryšiams su visuomene. Suprantama, visuomeniniais pagrindais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų