Teismas grąžino V. Laukį į pareigas Aplinkos apsaugos departamente

Vilniaus apygardos administracinis teismas nusprendė, kad buvęs Aplinkos apsaugos departamento vadovas Vaidas Laukys pernai rugpjūtį iš tuo metu eitų Kauno aplinkos kokybės kontrolės skyriaus vedėjo pareigų buvo atleistas neteisėtai ir nurodė jį į jas grąžinti.

Teismas tai nusprendė konstatavęs, kad departamentas dėl V. Laukio atleidimo nesikreipė į Valstybinės darbo inspekcijos teritorinį skyrių ir negavo sutikimo.

Tai Aplinkos apsaugos departamentas privalėjo padaryti, nes V. Laukys nagrinėjamu metu buvo Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininku.

„Valstybinės darbo inspekcijos teritorinio skyriaus, kuriam priklausančioje teritorijoje yra darbdavio darbovietė sutikimas atleidžiant iš darbo darbuotojų atstovavimą įgyvendinančius asmenis yra būtinas, o darbo sutarties nutraukimas be tokio sutikimo negalimas. Šio reikalavimo nesilaikymas yra savarankiškas pagrindas darbo sutarties nutraukimą pripažinti neteisėtu“, – rašoma teismo nutartyje.

V. Laukys iš pareigų atleistas jam skyrus tarnybinę nuobaudą už tai, kad jis neužtikrino, jog departamento direktoriaus įsakymai būtų skelbiami Teisės aktų registre, bei to, kad būtų pakeistas darbo reglamentas ir paskirtas atsakingas padalinys ar darbuotojas, kuris direktoriaus norminius įsakymus skelbtų Teisės aktų registre ar departamento interneto svetainėje.

Tarnybinį patikrinimą vykdžiusi komisija savo išvadoje siūlė V. Laukiui skirti griežtą papeikimą, tuo metu profesinės sąjungos teigė nepritariančios išvadai ir siūlė tarnybinės nuobaudos neskirti. Sprendimą dėl atleidimo priėmė departamento vadovė Olga Vėbrienė.

Kadangi šis įsakymas panaikinamas, teismas nesprendė dėl kitų skundo argumentų, susijusių su nuobaudos nepagrįstumu.

Panaikinus atleidimą V. Laukys teismo sprendimu grąžinamas į Kauno aplinkos kokybės kontrolės skyriaus vedėjo pareigas, jam priteisiamas vidutinis darbo užmokestis nuo atleidimo dienos iki teismo sprendimo vykdymo bei 500 eurų neturtinės žalos atlyginimas.

„Šią sprendimo dalį vykdyti skubiai“, – pabrėžė teismas dėl nurodymo grąžinti V. Laukį į jo eitas pareigas.

V. Laukys Aplinkos apsaugos departamentui vadovavo nuo 2018 metų gegužės iki 2020 metų kovo, kai buvo perkeltas į žemesnes pareigas.

Tai padaryta, kai departamentas ir jo vadovas sulaukė kritikos po gaisro padangų perdirbimo bendrovėje „Ekologistika“ Alytuje ir „Grigeo Klaipėda“ galimos taršos į Kuršių marias skandalų.

Vilniaus apygardos administracinis teismas kovo viduryje taip pat panaikino V. Laukiui už netinkamą tarnybinio automobilio naudojimą skirtą griežtą papeikimą.

Šie teismo sprendimai gali būti skundžiami Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikrai skųs

Tikrai skųs portretas
Olga, neramu ar ne?

Grąžino

Grąžino  portretas
Na ir gerai simpatiskas vyrukas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių