Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas neapklaus mažametės

2012-09-28 23:59
Teismas neapklaus mažametės
Teismas neapklaus mažametės / Gedimino Bartuškos nuotr.

Vakar Vilniaus 2-ajame apylinkės teisme toliau nagrinėjama Andriaus Ūso baudžiamoji byla dėl mažametės tvirkinimo. Liudyti buvo iškviestos medikė profesorė Laima Bloznelytė-Plėšnienė, Laimutės Stankūnaitės pažįstama Renata Andriulevičiūtė ir darželio auklėtoja Violeta Dedovienė.

A.Ūsas dėmę rodė prie visų?

L.Bloznelytė-Plėšnienė yra onkologė, dirbanti Vilniaus universiteto onkologijos institute, profesoriauja Lietuvos edukologijos universitete ir gydo privačiai Vilniuje.

L.Bloznelytė-Plėšnienė teigė, kad su A.Ūsu ji buvo susitikusi beveik prieš penkerius metus. "Man atrodo, kad tai buvo 2007-ųjų gruodžio arba 2008-ųjų sausio ar vasario mėnesį. Pas mane pasirodė trys asmenys, atrodė, kad tai šeima. Vienas iš jų buvo apkūnus vyras, dvi moterys ir mergaitė", – pasakojo medikė.

Liudytoja spėjo, kad pas ją lankėsi A.Ūsas, L.Stankūnaitė ir jos sesuo Violeta Naruševičienė su savo dukra, nors ir nebuvo dėl to tikra.

"Kai aš vyrui pasiūliau nusirengti, kad jį apžiūrėčiau, jis pasakė, kad jam visai nereikia konsultacijos, tik pasakė, kad jis turi darinį ant lyties organo. Prie visų jis tą darinį ir parodė. Tai buvo trečiojo laipsnio vyndėmė", – tęsė profesorė.

Tai nėra liga, tik kosmetinis darinys. "Tai buvo vienintelis pacientas, kuris kreipėsi dėl vyndėmės ir kuri buvo ant lyties organo. Būdama neurologė, nemačiau jokios prasmės šalinti tokią vyndėmę, nes ji nesudaro jokių nepatogumų", – teigė procedūrą atlikti atsisakiusi medikė.

Jos nuostabai, vyresnioji kartu su A.Ūsu atėjusi moteris V.Naruševičienė esą pasipiktino tokiu sprendimu. Tuomet V.Naruševičienė neva paprašė apžiūrėti mergaitę. Medikė atliko dalinę apžiūrą, ragino mergaitę leistis apžiūrimai taip, kaip gydytoja apžiūrėjo "tėvelį".

"Mergaitė pasakė vienintelį sakinį: "Jis man ne tėvelis", – prisiminė gydytoja. Jos teigimu, atvykėliai prasitarė, kad jie yra iš Garliavos.

Medikė pažeidė įstatymą

Po mirties apliktoje apžiūroje ant A.Ūso kūno vyndėmė neaptikta. Medikė teigė, kad skrodimą atlikę ekspertai galėjo ir nepastebėti vyndėmės šalinimo pėdsakų. Tačiau pati medikė taip pat neaptiko pėdsakų apžiūrėdama lavono nuotraukas.

Teismui įtarimų sukėlė tai, kad pas medikę apsilankę žmonės nebuvo iš anksto užsiregistravę. Taip pat registracijos žurnaluose nebuvo jokių kontaktinių duomenų.

Tačiau net ir neįsitikinusi, jog pas ją lankėsi A.Ūsas, medikė tuomet buvo nuvykusi į Garliavą, norėdama perduoti Neringai Venckienei, kad ji turinti informacijos ir galės liudyti teisme.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Egidijus Motiejūnas tvirtino, kad L.Bloznelytė-Plėšnienė pažeidė įstatymą pirmiausia kreipdamasi į privačiuosius asmenis ir teigdama, kad turi naudingos informacijos, taip pat paviešindama medicininės apžiūros duomenis.

Teisme dalyvavusi antroji A.Ūso žmona Goda klausė, kaip minėtos vyndėmės galėjo nepastebėti ji pati, pusę metų gyvenusi su A.Ūsu. Medikė teigė, kad G.Ūsienė turėjo pastebėti tą darinį.

Santykius vadino šiltais

Antroji liudytoja R.Andriulevičiūtė su L.Stankūnaite mokėsi mokykloje. Vėliau išvyko į Vokietiją, o bendravimą atnaujino grįžusi maždaug prieš ketverius metus.

A.Ūsą ji teigė porą kartų mačiusi L.Stankūnaitės namuose. Liudytoja teigė, kad L.Stankūnaitės santykiai su dukra buvo motiniški ir šilti.

R.Andriulevičiūtė tvirtino vieną kartą buvusi Kedžių namuose Garliavoje. Anot jos, L.Stankūnaitė teigė, kad sudaromos kliūtys pasiimti dukrą iš senelių jai skirtam laikui, todėl R.Andriulevičiūtė buvo paprašyta važiuoti kartu ir filmuoti vizitą. Tačiau vaizdo įrašas neišliko.

Kaip pasakojo liudytoja, mergaitė L.Stankūnaitei prie jos akių pasakė, kad tai, jog ji skriaudžiama "dėdžių", jai liepė sakyti tėtis (Drąsius Kedys – red. past.). Anot R.Andriulevičiūtės, mergaitės nevažiuoti su motina prašė ir jos senelis, D.Kedžio tėvas. Jis, pasak liudytojos, teigė, kad už tai jam klius nuo D.Kedžio. Vis dėlto liudytoja negalėjo tiksliai patvirtinti savo parodymų.

Prašymą atmetė

Vaikų darželio auklėtoja V.Dedovienė sakė, kad iš darželio mergaitę pasiimdavo tik L.Stankūnaitė arba jos tėvai. D.Kedys tik aplankydavo mergaitę.

Bendrosios praktikos gydytoja Rūta Koretkienė, gydžiusi mergaitę nuo 2006 m. lapkričio iki 2008 m. rudens, sakė ypatingų ligų nepastebėjusi. Liudininkė teigė, kad mergaitė, jos manymu, gyveno "normaliomis sąlygomis". Abi liudininkės tvirtino nė karto nesutikusios A.Ūso.

Kol kas nebus sprendžiama, ar apklausti kaip nukentėjusiąją mažametę L.Stankūnaitės dukterį. Teisėjų kolegija atmetė prokuroro prašymą apklausti dabar su mergaite bendraujantį psichologą. Šis specialistas, prokuroro vertinimu, teisme turėtų pasisakyti dėl pakartotinės vaiko apklausos teisme.

Teismas prašymą atmetė, nes neaišku, ar šiame bylos etape tokia apklausa tikslinga. Jeigu bus vėl kreiptasi su panašiu prašymu, jis galės būti svarstomas.

Mergaitė jau apklausta per ikiteisminį tyrimą. Lietuvoje nuo nusikaltėlių nukentėję mažamečiai paprastai apklausiami vieną kartą siekiant kuo mažiau juos traumuoti psichologiškai.

Bylos nagrinėjimas bus tęsiamas spalio 4 d. Per jį ketinama apklausti pedofilijos bylą tyriusią policijos tyrėją Rasą Kairienę ir buvusią Kauno miesto apylinkės prokuratūros prokurorę Genovaitę Ročienę. Taip pat kviečiama pirmoji A.Ūso sutuoktinė bei aktyvistas Vitalijus Keršis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų