Pereiti į pagrindinį turinį

Teismo pusmetis be vadovo

2008-12-22 09:00
Teismo pusmetis be vadovo
Teismo pusmetis be vadovo / Tomo Černiševo nuotr. Nepakito: V.Greičius jau pusmetį neturi AT pirmininko įgaliojimų, tačiau gauna šios įstaigos vadovui priklausančią algą.

Netrukus bus pusmetis, kai Aukščiausiasis Teismas (AT) gyvena be vadovo. Naujai susiformavusi valdančioji koalicija neskuba spręsti šio klausimo, atidėdama jį nagrinėti tada, kai bus priimtas biudžetas – kitų metų pradžiai.

Padėtis be išeities

Sausio 8 d., t. y. po nepilnų trijų savaičių, bus jau šeši mėnesiai, kai Vytautas Greičius yra praradęs AT pirmininko įgaliojimus. Bet iš šių pareigų jis formaliai neatleistas ir vietoj jo niekas teismo pirmininku nepaskirtas.

Susidarė unikali teisinė padėtis: V.Greičius jau beveik pusmetį neatlieka jokių AT pirmininkui priklausančių funkcijų, tačiau jam vis dar mokamas teismo vadovui priklausantis atlyginimas.

Ankstesnės kadencijos Seimas du kartus svarstė Prezidento Valdo Adamkaus dekretą dėl V.Greičiaus atleidimo iš AT pirmininko pareigų, tačiau abu kartus pritrūko balsų, kad toks nutarimas būtų priimtas. Dalis ankstesnės kadencijos parlamentarų laikėsi nuomonės, kad V.Greičius galėtų ir toliau būti teismo vadovas.

Tačiau Prezidentas su tuo nesutiko, tvirtindamas, kad pirmiausia turi būti išspręstas klausimas dėl V.Greičiaus atleidimo iš pareigų pasibaigus jo įgaliojimų laikui ir tik tada galima būtų tartis, kas galėtų eiti šias pareigas. Tiesa, V.Adamkus nėra linkęs kadenciją baigusio pirmininko dar kartą siūlyti į tas pačias pareigas, teigdamas, kad reikalinga teismo vadovų rotacija.

Todėl Prezidentas trečiąkart pasirašė dekretą, kuriuo pateikė Seimui atleisti V.Greičių iš AT pirmininko pareigų. Buvę parlamentarai nusprendė šį klausimą palikti spręsti naujos kadencijos Seimui. Bet pastarasis neskuba jo svarstyti.

Nauja valdžia neskuba

Prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė tvirtina girdėjusi, kad dėl V.Greičiaus atleidimo bus balsuojama tik kitų metų pradžioje, pasibaigus dabar vykstančioms diskusijoms dėl 2008 m. biudžeto projekto. Tad AT tikrai sulauks pusmečio be vadovo "jubiliejaus".

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Julius Sabatauskas iš esmės patvirtino tokią informaciją. "Iš komiteto vadovybės pokalbių supratau, kad klausimas dėl V.Greičiaus bus sprendžiamas, tik neaišku, kada. Turbūt tik pratęstoje sesijoje kitų metų sausį", – kalbėjo jis.

J.Sabatauskas pabrėžė, kad sudaryti Seimo posėdžių darbotvarkę yra parlamento vadovų kompetencija: "Tam klausimui svarstyti viskas parengta: yra Prezidento dekretas, parengtas nutarimo projektas, tereikia tik padiskutuoti ir balsuoti. Reikia tikėtis, kad prezidento institucija bus gerbiama ir šis klausimas bus išspręstas teigiamai."

Kad V.Greičius būtų atleistas, iki šiol priešinosi anksčiau opozicine buvusi, dabar į valdžią atėjusi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Dabar jos atstovai tvirtai nesako, ar balsuos už tai, kad būtų atleistas įgaliojimus praradęs AT pirmininkas, tik žada, kad šis klausimas bus įrašytas į Seimo darbotvarkę netrukus po to, kai bus priimtas kitų metų biudžetas.

Su TS-LKD valdančioje koalicijoje esančios Tautos prisikėlimo partija bei Liberalų ir centro sąjunga pasisako už kuo spartesnį V.Greičiaus klausimo sprendimą Seime.

Dirba ir be vadovo

Jeigu kitų metų sausį parlamentarai priims nutarimą pritarti V.Adamkaus dekretui, AT pirmininko pareigas laikinai eis viena pavaduotojų, Civilinių bylų skyriaus vadovė Janina Stripeikienė. Tuomet Prezidentas galės teikti siūlymą Seimui dėl naujo AT vadovo. Kas juo galėtų tapti, kol kas nekomentuojama.

Anksčiau Prezidentas siūlė naujuoju teismo pirmininku skirti dabartinį pavaduotoją, Baudžiamųjų bylų skyriaus vadovą Joną Prapiestį. Tačiau Seimui pasipriešinus V.Adamkus buvo priverstas tokį siūlymą atsiimti.

AT atstovai tvirtina nesusiduriantys su kokiomis nors didesnėmis teisinėmis ar organizacinėmis problemomis tuo laikotarpiu, kai nėra įgaliojimus turinčio šios įstaigos vadovo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų