Teismus numatoma perkelti į naujus rūmus

  • Teksto dydis:

Ateityje nemažai teismų kelsis į naujas patalpas – Vilniuje planuojama statyti teismo rūmus, o regionuose ieškoma nuomojamų patalpų.

Pasak Nacionalinės teismų administracijos, teismų patalpų nuomos ir statybų poreikis auga dėl teismų patalpų išlaikymo kaštų, saugumo reikalavimų rezonansinėse itin sunkių nusikaltimų bylose ir siekiant apsaugoti liudytojų bei nukentėjusiųjų privatumą.

Rugpjūtį paaiškėjo, kad Nacionalinė teismų administracija nebestatys naujo teismų pastato pagal viešosios ir privačios partnerystės projektą (PPP), nes pastato statybų kainos išaugo beveik dvigubai, jo įgyvendinimui nepritarė Vyriausybės sudaryta komisija.

Vilniuje, Rinktinės gatvėje, šalia Generalinės prokuratūros, buvo planuotas bendras pastatas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, Lietuvos apeliaciniam teismui, Vilniaus apygardos teismui ir Nacionalinei teismų administracijai.

Nacionalinės teismų administracijos direktorė Reda Molienė BNS sakė, kad žlugus šiam projektui, ketinama vykdyti kitą – toje pačioje vietoje ketinama statyti teismo rūmus, kuriuose veiktų Vilniaus apygardos teismas, Vilniaus rajono apylinkės teismas bei Nacionalinė teismų administracija. Projektas numatomas mažesnės apimties nei anksčiau planuotas.

„Patalpų nuomos tokio dydžio ir reikalavimais, kokio reikia Vilniaus apygardos teismui, šiuo metu rinkoje nematome. Manome, kad statyba šiuo atveju pasiteisintų, nes nuoma Vilniuje tokių patalpų brangi“, – BNS sakė R.Molienė.

Planuojama, kad Apeliacinis teismas liktų dirbti dabartinėse patalpose Gedimino prospekte. Jeigu Vilniaus apygardos teismas išsikeltų į naujai pastatytą pastatą, į jo vietą galėtų įsikelti Lietuvos Aukščiausiasis Teismas. Dabartinės jo patalpos Gynėjų gatvėje būtų perduotos valstybei.

„Vilniaus apygardos teismas ir Vilniaus rajono apylinkės teismas bylas nagrinėja pirmąja instancija, apygardos teismas dar nagrinėja ir apeliacijas. Šių abiejų teismų poreikiai yra panašūs – reikalingos patalpos konvojuojamiems asmenims“, – BNS sakė R.Molienė.

Šiuo metu Vilniaus apygardos ir Lietuvos apeliacinis teismas veikia tame pačiame pastate Vilniuje, Gedimino prospekte.

Visuomenė reikalauja sąlygų kokybiškam jų bylų nagrinėjimui

Pasak R. Molienės, Lietuvos teismuose nagrinėjamų bylų šiek tiek daugėja.

„Žmonės šiais laikais reiklūs ir paslaugoms, ir sąlygoms. Turime į tai atsižvelgti ir įvertinti. Vilniaus apygardos teismo salės yra tragiškos būklės. Bylos nagrinėjamos rūsyje, gauname nusiskundimų iš proceso šalių, kad nukentėjusieji sėdi už dviejų metrų nuo kaltinamųjų ir patiria psichologinį spaudimą. Ten nagrinėjamos itin sudėtingos baudžiamosios bylos. Negalime kažko pakeisti, kol neturime tinkamų patalpų“, – sakė R. Molienė.

Klaipėdos apygardos teismas taip pat įsikūręs prastos būklės pastate, jis seniai buvo remontuotas. „Į rezonansines bylas atvyksta didelis skaičius nukentėjusiųjų, liudytojų. Posėdžiai yra vieši, teisę juos stebėti turi ir žmonės. Tiesiog atvykti ir stebėti procesą. Turint tokias sales atsiranda apribojimas stebėti procesą. Bylų nagrinėjimas spartesnis būtų, jei salių būtų daugiau. Elementarūs buitiniai dalykai pradeda trukdyti procesą“, – teigė R. Molienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geriausia būtų

geriausia būtų portretas
į Lukiškes
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių