Pereiti į pagrindinį turinį

Trys parlamentarai pasiekiami teismui

2008-12-10 09:00
Trys parlamentarai pasiekiami teismui
Trys parlamentarai pasiekiami teismui / Roko Medonio nuotr. Atsakomybė: V.Uspaskichas (iš kairės), V.Gapšys ir R.Žilinskas neišsisuko nuo teismo.

Darbo partijos (DP) lyderis Viktoras Uspaskichas, kitas šios partijos atstovas Vytautas Gapšys ir Tautos prisikėlimo partijos (TPP) narys Rokas Žilinskas neteko parlamentarams taikomos teisinės neliečiamybės.

Siekė slapto balsavimo

Visi jie bus pasiekiami teismui, nagrinėjančiam bylas, kuriose šie Seimo nariai kaltinami padarę skirtingus nusikaltimus.

Seimo nariai dar praėjusią savaitę pradėjo svarstyti prokurorų prašymą leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn tris parlamentarus. Tačiau susiginčijus dėl procedūrų ir balsavimo rezultatų, padaryta pertrauka svarstant šiuos klausimus.

Per tą laiką susirinkusi Etikos ir procedūrų komisija pasiūlė surengti alternatyvų balsavimą dėl prokurorų prašymų. Tačiau tokia komisijos išvada sukėlė DP atstovų nepasitenkinimą.

"Jūs ribojate Seimo narių laisvo balsavimo teisę, nes neleidžiate jiems susilaikyti šį kartą balsuojant, verčiate pasirinkti: už neliečiamybės panaikinimą arba prieš tai", – piktinosi DP vicepirmininkė Loreta Graužinienė.

Dauguma parlamentarų vis dėlto pritarė etikos sargų išvadai. Tuomet DP atstovas Vydas Gedvilas pasiūlė surengti slaptą balsavimą dėl visų trijų Seimo narių neliečiamybės panaikinimo. Bet šį siūlymą parėmė tik 47 parlamentarai, prieš buvo 75, todėl surengtas atviras balsavimas.

L.Graužinienė graudino

Už tai, kad R.Žilinskas būtų pasiekiamas teisėsaugai, balsavo 88 Seimo nariai, prieš – tik 18. Šiame balsavime nedalyvavo TPP atstovai, nors buvo salėje.

Pasipriešinimu policijos pareigūnams ir jų įžeidimu kaltinamas R.Žilinskas yra prašęs panaikinti jo teisinę neliečiamybę, nors tvirtino esąs nekaltas. R.Žilinskas teigė norįs teisme išaiškinti tiesą, bet ir jis nebalsavo.

Tokiu balsavimu Seimo narių dauguma neparėmė specialios parlamento komisijos, tyrusios kaltinimus R.Žilinskui, išvados, kuria buvo rekomenduota nenaikinti teisinės neliečiamybės.

Tokią pat išvadą buvo pateikusi ir speciali komisija dėl kaltinimų V.Gapšiui, kuris yra kaltinamasis byloje dėl DP finansinių machinacijų, juodosios buhalterijos ir gautų pajamų, mokesčių slėpimo nuo valstybės.

Tačiau ir šios komisijos išvadai Seimo narių dauguma pasipriešino. 88 balsavus už, 15 – prieš, panaikinta ir V.Gapšio teisinė neliečiamybė.

Rengiantis balsuoti dėl tais pačiais kaip ir V.Gapšys nusikaltimais kaltinamo V.Uspaskicho neliečiamybės panaikinimo, į tribūną įžengusi L.Graužinienė verksminga kalba bandė įtikinti parlamentarų daugumą balsuoti prieš tokį siūlymą.

L.Graužinienė, be kita ko, priminė, kad su V.Uspaskichu yra daug bendravęs vakar palaidotas rusų stačiatikių cerkvės patriarchas Aleksijus II, kuris dėkojo DP lyderiui už rusų bažnytinės kultūros puoselėjimą, yra jį apdovanojęs net trimis ordinais.

L.Graužinienė taip pat tvirtino, kad ne mažiau nei septyni dabartinio Seimo nariai dalyvavo rengiant DP "naikinimo planą, pasireiškusį sufabrikuota ir politizuota byla". Tačiau ji atsisakė įvardyti tų parlamentarų pavardes tvirtindama, kad tai guls jiems ant sąžinės.

Išsaugojo garbę

Bet nei L.Graužinienė, nei vėliau kalbėjęs V.Uspaskichas nesugraudino parlamentarų daugumos.

Už tai, kad DP lyderis netektų teisinės neliečiamybės, balsavo 90 Seimo narių, prieš buvo 12. Darbo partijos atstovų neparėmė net jų kolegos opozicijoje socialdemokratai.

"Taip balsuodami apgynėme Seimo garbę, – patenkintas kalbėjo valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma ir pridūrė: – Mūsų garbės reikalas – leisti teismui toliau nagrinėti bylas, neblokuojant jau atliktų tyrimų teisminio įvertinimo", – pridūrė jis.

Prokurorai yra sakę, kad bylos būtų nutrauktos, jeigu Seimas neduotų leidimo panaikinti kaltinamųjų teisinę neliečiamybę.

Dabar teisėjai galės tęsti V.Uspaskicho, V.Gapšio ir R.Žilinsko bylų svarstymą.


Brandina keršto planą

DP atstovai, įsižeidę, jog opozicijos koalicijos partneriai socialdemokratai pritarė, kad jų lyderiui V.Uspaskichui būtų atimta neliečiamybė, rengia atsakomąjį smūgį.

DP užsimena apie pasitraukimą iš opozicijos koalicijos. Tokiu atveju socialdemokratų lyderis Gediminas Kirkilas netektų opozicijos lyderio posto.

"Frakcijos nariai sukūrė tekstą pasiūlyti panaikinti susitarimą, ne dėl balsavimo, o dėl to, kad jie pabijojo slapto balsavimo, nepaiso elementarių demokratinių dalykų", – sakė V.Uspaskichas. Tačiau jis siūlo neskubėti, nes "negalima dėl vieno žmogaus priimti tokių kardinalių sprendimų".

"Mes dar kartą susitiksime, pažiūrėsime, ar socialdemokratai sugebės būti konstruktyvioje opozicijoje", – teigė DP lyderis.

V.Uspaskichas įsitikinęs, kad opozicija pasiskelbę socialdemokratai iš tiesų eina išvien su konservatoriais.

"Jų gi tikslas sunaikinti visas kitas partijas, kad liktų tik kairieji ir dešinieji, ir vyksta tas procesas, keičiasi valstybės vairu, vieni pavaldo, kiti pailsi", – sakė DP vadovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų