Tyrimo centras: rasti ir atpažinti 11-os partizanų ir jų rėmėjų palaikai

  • Teksto dydis:

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras pirmadienį pranešė, kad neseniai pavyko surasti ir atpažinti vienuolikos Lietuvos partizanų ir jų rėmėjų palaikus Vilniuje ir Leipalingyje.

Vilniaus Našlaičių kapinėse rasti ir identifikuoti dveji sovietinių okupantų mirties bausme nubaustų ir sušaudytų partizanų palaikai: 33 metų Vytauto apygardos Lokio rinktinės Sartų rajono štabo viršininkas Vytautas Miškinis–Viesulas (sušaudytas 1962 metais) ir 35 metų Prisikėlimo apygardos štabo aprūpinimo skyriaus viršininkas Pranciškus Prusaitis–Lapė – paskutinysis mirties bausme nubaustas partizanas (sušaudytas 1963 metais).

2019 metais Druskininkų savivaldybės Leipalingio kapinėse reekshumuoti 34 partizanų palaikai, iš kurių jau atpažinti septynių partizanų ir dviejų rėmėjų palaikai, dar trijų asmenų palaikai baigiami identifikuoti.

Leipalingyje atpažinti 16 metų rėmėjas Alfonsas Bubnelis, 18 metų ryšininkas Vytautas Kauzonas, Dainavos apygardos Šarūno rinktinės Vytenio tėvūnijos vadas 39 metų Petras Vilkelis–Barzdukas, Vytenio tėvūnijos partizanai: 21 metų Juozas Barkauskas–Vėjūnas, 21 metų Petras Žakevičius–Tautmylis, 26 m. VDU Medicinos fakulteto studentas Antanas Šerkšnas–Bijūnas, 31 metų Bolius Sotnikas–Milžinas, taip pat Dainavos apygardos Šarūno rinktinės Juozapavičiaus tėvūnijos partizanai: 19 metų Petras Videika–Klevas ir 25 metų Vladas Amšiejus–Neris.

Visi šie laisvės kovų dalyviai žuvo Leipalingio valsčiuje.

Šiame valsčiuje iš viso žuvo apie 170 partizanų ir jų rėmėjų, tačiau tik 34 iš jų kūnai rasti ir perlaidoti, o prieš dvejus metus reekshumuoti, siekiant tiksliai nustatyti tapatybes.

„Palaikai buvo reekshumuoti, sulaukus artimųjų prašymų identifikuoti žuvusiuosius. Mes ieškojome visų 170-ies žuvusiųjų asmenų artimųjų ir ėmėme jų DNR mėginius. Tai kol kas leido iš 34 reekshumuotų palaikų identifikuoti devynis kovotojus“, – pirmadienį po spaudos konferencijos BNS sakė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Memorialinio departamento vyresnysis patarėjas Eugenijus Peikštenis.

Pasak jo, likusiųjų kovotojų palaikų Leipalingyje toliau ieškoma.

Centro generalinio direktoriaus Ado Jakubausko teigimu, partizanų palaikų reekshumacija atlikta pirmą kartą.

Keturi iš jų žuvo 1949 metų kovo 9 dieną, kai okupantai aptiko Norkūnų kaime esantį bunkerį (žuvo partizanai Bolius Sotnikas–Milžinas ir Juozas Barkauskas–Vėjūnas) ir Smališkės kaime Onos Paliutienės namuose esantį bunkerį (iš čia žuvusių atpažinti partizanai Petras Vilkelis–Barzdukas ir Petras Žakevičius–Tautmylis). Iš stipriai sudarkytų palaikų galima daryti prielaidą, kad MGB-istai į O. Paliutienės namuose esantį bunkerį buvo įmetę granatą.

1949 metų lapkričio 14 dieną agentui smogikui suorganizavus fiktyvų susirinkimą Panaros pamiškėje žuvo partizanai Vladas Amšiejus–Neris ir Petras Videika–Klevas bei du ryšininkai, iš kurių atpažintas Vytautas Kauzonas.

Partizanas Antanas Šerkšnas–Bijūnas žuvo 1947 metais per čekistų surengtą pasalą Dulgininkų ir Valančiūnų kaimų sandūroje.

Jauniausio rasto pasipriešinimo dalyvio 16-ečio Alfonso Bubnelio palaikus čekistai buvo užkasę Leipalingio NKVD būstinės kieme. 

Kaip per spaudos konferenciją sakė A. Jakubauskas, iš viso laisvės kovose žuvo 20 tūkst. partizanų.

„Daugumos palaikai nerasti iki šiol. Iš aštuonių Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio signatarų kapų šiai dienai rasti tik du. Centro pajėgomis rasti Adolfo Ramanausko-Vanago ir (...) Radviliškyje rasti bei ten palaidoti Broniaus Liesio-Nakties palaikai“, – sakė centro vadovas.

„Jono Žemaičio-Vytauto neberasime, nes, jį sušaudžius Butyrkų kalėjime Maskvoje, jo palaikai buvo kremuoti, o pelenai užkasti Donskoje kapinėse“, – pridūrė jis.

Pasak A. Jakubausko, artimiausiu meti tikimasi rasti partizanų Juozo Vitkaus-Kazimieraičio, Liongino Baliukevičiaus-Dzūko palaikus.

„Centras ieško ir Juozo Lukšos-Daumanto palaikų, bet paieškos nėra lengvos, kol kas nenorime viešinti mūsų schemų, kurias nusibraižėme. (...) Džiaugiamės kiekvienu rastu partizanu, nes be eilinių pastangų nebūtų ir vadų šlovės“, – sakė jis.

Šiais metais Našlaičių kapinėse bus tęsiami archeologiniai tyrimai, Leipalingyje bus ieškoma ne tik dar nerastų palaikų bei identifikuojami jau rasti palaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

konservatorių TYRĖJAI, visus BANDITŲ n u s i k a l t i m u s

konservatorių TYRĖJAI, visus BANDITŲ n u s i k a l t i m u s portretas
SUVERČIA ant s t r i b ų --neva jie apsimętę MIŠKINIAIS šaudė gyventojus. --Tokiems MIŠKINIŲ/BANDITŲ/ išvediojimams visiškai PRIEŠTARAUJAME,nes kaip t a i s y k l ė .tokius BANDITUS pažino to kaimo ar vietovės GYVENTOJAI ir a i š k i a i atskyrė , kur STRIBAS ir kur banditas,---Tik labai gaila , kad KONSERVATORIŲ TYRĖJAI vykdę 30 metų tyrimus "nesugebėjo"įvertinti t i k r o v ė s ir banditų padarytus nusikaltimus s u v e r t ė, neva tai padarė stribai, ir p a t e i s i n o BANDITŲ veiksmus ž u d a n t NEKALTUS gyventojus-- tai i s t o r i j o s KLASTOJIMAS -- nusikaltėliams u ž d ė d a m i šventumo EUREOLĘ, --Todėl b ū t i n a atlikti konservatorių tyrėjų i š i m t i n į darbo PATIKRINIMĄ, kurį jie vykdė 30 metų

Magyla

Magyla portretas
O ką sakiau? Kadaise patriotai užtepė ant Muravjovo Koriko paminklo vilko taukų, tai susirinko paminklą aploti visi Vilniaus šunys. Dabar nė vilko taukų nereikia - tik paminėk Lietuvos partizano vardą!

Anonimas

Anonimas portretas
Pokario BANDITAI nuzude 26 tukstancius NEKALTU Lietuvos zmoniu. Kada isgamu rezimas pastatys paminkla banditu aukoms?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių